Norma Audio HS IPA1 erősítő Gedeon Audio
július 27, 2021 By Gedeon Audio Off

Megérkezett a Norma HS IPA-1 moduláris erősítő

Az olasz Norma kizárólag a felső kategóriában versenyez, aminek évekig a Revo IPA-70-es volt a ‘legolcsóbb’ integrált erősítője, viszont sokan keresnek olyan megoldást, ami azonos szintet hoz, de kompakt méretben. Ilyen lehetőségből kevés van, tulajdonképpen a Lyngdorf TDAI-1120-on kívül nem is tudok mást javasolni, ami hangminőségben is rendben volna, legalábbis számomra.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Norma Audio HS IPA1 erősítő Gedeon Audio

A fejlesztő, Enrico Rossi egy olyan erősítőt szeretett volna létrehozni, ami egy kompakt házban megoldja a jellegzetes Norma hangot és a felhasználó igényének megfelelően választhat bele modulokat, funkciókat. Ez lett a Norma Audio HS IPA1 erősítő, ami tulajdonképpen egy klasszikus 43 cm-es házat is kitöltene a belbecsével, de Enrico emeletekben gondolkodott, így a hőkezelést figyelembe véve sikerült egy helytakarékos designt összehoznia.

Norma Audio HS IPA1 erősítő Gedeon Audio

Rendelhető modul nélkül is, ekkor egy sor vonalszintű analóg RCA bemenetet kapunk és az adott Norma hangminőséget, viszont kérhető bele Phono MM/MC, DAC (USB-B, 2 x optikai, 2 x koax) és fejhallgató erősítő is. Gyakran hallom azt, hogy “minek fizessek érte, ha nem fogom használni”, ami egy abszolút jogos érv, szóval itt ez a faktor kikerült a képből. Az alap erősítő ára 820 000 Ft,-, a modulok 75 000 – 220 000 Ft,- között mozognak, fullra szerelve pedig 1 180 000 Ft,-ra jön ki. Összevetve az IPA-70B-vel, ahol ennyiért még nincs DAC és phono modul sem, az IPA1 a gyártó legolcsóbb integrált megoldása jelenleg.

Norma Audio HS IPA1 erősítő Gedeon Audio

Az előlap a szokásos tömör, szálcsiszolt alumínium panel, jó vastag, ívelt és szépen formatervezett, ahogy a többi Norma terméknél. Saját software dolgozik az IPA1-ben, amit távvezérlőről vagy az előlapi gombokkal is kezelhetünk. Belül óriás toroid trafó, olasz komponensekkel szerelve (pl 10 darab óriás Itelcond kondenzátor dolgozik a legalsó emeleten), modulokra és emeletekre bontva. Ahogy a belső fotókon is látni, ennél a terméknél se borította fel Enrico a rövid jelutakkal kapcsolatos hitvallását, hiszen összesen 2 darab kábelt látunk belül, egy a kijelzőé és egy a trafóé. Ezen túl egy mm utat sem tesz meg a jel bárminemű kábelen, a végeredmény pedig elképesztő gyors, tiszta és extrém részletező hang. Súlya nagyjából 12 kg.

Norma Audio HS IPA1 erősítő Gedeon Audio

A Norma IPA-70B után bekötve van némi változás a hangkép egy-két pontján, de irányzatban felismerhetően egy fejlesztő keze munkája a két erősítő. Teszt hamarosan!

Norma Audio HS IPA1 erősítő Gedeon Audio