Rega Elex-R erősítő teszt
április 19, 2020 By gedeon Off

Rega Elex-R Erősítő Teszt – a Brio utáni élet

Az Elex-R jelenleg a második lépcsőfok a Rega kínálatában, ha a puritán sztereó erősítőket nézzük. Igen, úton van egy Brio kistesó már, ami 200 000 ft alatt lesz elérhető, de az nem változtat a hierarchián semmit, csak végre megjelenik a belépő kategóriában is a gyártó.

Az Elex-R a Brio-R és Elicit-R összegyúrt változata, ahol az áramkörök és fejlesztett phono előerősítő öröklődött a nagyobb tesótól. Az ára így 410 000 ft-nál állt meg, amely tökéletesen illeszti magát a hierarchiába.

Az Elex-R a klasszikus, széles Rega házat kapta meg, amely hőleadása hatékonyabb. Ezt alá is tudom támasztani, mert sok órás, erőteljes hajtás után is alig melegszik. A Brio ezzel szemben egészen magas hőfokot szokott elérni, ha intenzív munkanapja van. A kimenő teljesítmény itt már nagyobb, 2 x 90 watt (6 ohm), kapunk egy intregrált phono előerősítőt, 4 vonalszintű analóg bemenetet és egy pre-amp kimenetet.

A konstrukció és megjelenés képekről nagyon nem adj át, hogy milyen is ez élőben. Szemezgettem vele már korábban, de nem kifejezetten tetszetős, viszont érdemes egy ilyet élőben is megnézni, mert az már egy egészen más történet. A 11 kg körüli erősítő masszív, robusztus érzetet ad. Az illesztések és a már-már ipari, gépies megjelenés egy magas minőségről árulkodik. A minimalista sziluett meg van dobva pár brutalista design csavarral, amitől nagyon izgalmas lesz a megjelenés, legalábbis nekem kifejezetten tetszik. A kijelző része süllyesztett, magasfényű felület, ahol a nagyon alap dolgokat találjuk meg – bemenetválasztó, motoros potméter és állapotjelző fénypöttyök. Semmi extra, fölösleges modern csilivili dolog, csak a nyers szükséglet. Az én olvasatomban erről szól egy Rega termék, megadják neked a puritán igazságot, mind funkcióban, mind hangzásban, nulla mellébeszéléssel.

A távvezérlő ugyanaz, mint a Brio-nál, ki se bontottam, mert működött a bemenetválasztás és hangerőszabályzás is. Ez egyszerű, olcsó kivitel, nem fektettek rá túl nagy hangsúlyt. Talán ez az egyetlen pontja a Brionak és ennek az erősítőnek is, ahol azt érzem, hogy egy kis extra gyártási költséggel lehetett volna egy szignifikánsabban szebb tartozékot adni a termékhez. Ez nagyjából olyan dolog, mind a Planar 1 és 2-nél az RCA kábel kérdés. Végeredményen nem változtat, de ha valaki az ilyenekre érzékeny, akkor akár egy vásárlás is múlhat ezen.

Az Elex-R hangja azonnal megjelent a Monitor Audio Gold 100-asokon, nem volt kérdés, hogy egy felsőbb kategóriába kerültünk a Brio-hoz képest. Egy jóval nyersebb, szárazabb és őszintébb hangot kapunk, ami a zene minden pontján markánsan megjelenik. Nem tudom nem a kis tesóhoz hasonlítani, hiszen ezt használom én is itthon és talán ez a logikus útja az Elex-R bemutatásának. Azt éreztem, hogy egy pontosabb, feszesebb és szálkásabb hangot hallat. A kis csillogást és kedvességet leszedi a zenéről, amitől egy bölcsebb és határozottabb érzetet kapunk. Szokásomhoz híven kapott mindenféle zenét, elektronikus, indie-rock, ambient, kortárs klasszikus és amit csak el tudsz képzelni. A tipikus “hallom, ahogy az énekes nyitja az ajkait” érzés minden live felvételnél megtalálható, az analóg szintetizátorok meleg, harácsoló orgánuma hatásosabban karcolja a levegőt előtted és egyszerűen csak őszintébb, mint a Brio. A kistesó hangja feltűnőbb, nem olyan mélyreható, mondhatni egy vastagabb érzést ad sokszor. Ez szerintem még változatlan a tökéletes ár-érték arányú kombó 300 000 ft alatt, de “sajnos” a Rega háztáján 410 000 ft-ért egyértelműen többet kapunk.

Tesztelhető és rendelhető – Gedeon Studio

Forgalmazó – https://www.allegroaudio.hu/

Bővebben a videóban: