Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio
április 16, 2021 By gedeon Off

Topping D70S DA konverter teszt

Egy DAC tesztet számtalan szemszögből meg lehet közelíteni, egyesek asztalon számítógép mellé használják USB-B-n keresztül, míg mások komolyabb hifi szettbe integrálják digitális futómű és erősítő közé. Esetemben az életszerű az, hogy a már megszokott komponensek környezetébe illesztem és vadászom a különbségeket. Sok hasonló árfekvésű DAC kapcsán már csalódtam, mert többségük messze nem hoz olyan szintet, ami megéri a belefektetett összeget, de szerencsére megvan a legolcsóbb olyan konverter, ami garantált és könnyen felismerhető előnyt hoz akár egy Bluesound Node 2i után is!

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

A Topping termékek nem régen kaptak egy hivatalos magyar forgalmazót a muzix.hu személyében, és az eredeti tervek alapján kizárólag náluk lehetett volna kapni a gyártó kínálatát. Az ilyen kínai gyártók egyik fegyvere az ár-érték arány, ezért a termékek ára nyomott, így a disztribúció jóval alacsonyabb árréssel működik, ebbe viszont egy viszonteladó már nem fér bele. Importálással természetesen járnak költségek – szállítás, vám, ÁFA érték, a garanciális háttér biztosítása és terméktámogatás. Mindezeken túl még a marketing is elvisz szét összegeket. Egy szó, mint száz, túl sok helyen Toppingot nem fogtok látni, de szerencsére sikerült a Muzix csapatával leegyeztetni, hogy a Gedeon Studio legyen az egyetlen viszonteladó rajtuk kívül! A kínálat egy része már felkerült, a maradékot majd a tesztelések közben töltöm fel, ahogy megismertem az erényeiket és gyengeségeiket.

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

A Topping D70S DAC csatornánként egy-egy AK4497 chipet használ az USB-B bemenetnél, S/PDIF csatlakozóknál pedig az AK4118-at, ami a jelenlegi legalacsonyabb jitter szintet biztosítja. Az USB kapcsolat PCM 32 bit/768 kHz, DSD512 és MQA támogatást kínál, az optikai, koax és AES/EBU aljzatok pedig 24 bit/192 kHz-ig dolgoznak. Kimeneteknél választhatunk analóg RCA és XLR között, ami komolyabb erősítőknél kapóra jöhet, ahogy nálam a Hegel H190 esetén is. Menüben állítható, hogy mindkettő szimultán, vagy csak az egyik küldjön ki aktívan jelet. Ez nagyobb szettek esetén kapóra jöhet, ha több erősítőhöz is szeretnénk jelet küldeni, de átkötni a kábeleket már nem annyira. A digitális bemeneteken túl Bluetooth 5 LDAC és aptX HD vezeték nélküli kapcsolatot is kapunk, Hi-Res Audio és Hi-Res Audio Wireless minősítéssel.

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

A tartozék távvezérlővel az alapvető funkciók használhatjuk, illetve a menürendszert kezelhetjük, de ugyanezt megtehetjük a D70S front oldalán található 3 gomb segítségével is. Az DAC 6 különböző szűrőt is kínál, ami egészen hasonló módon variálja a spektrum adott részeit, mint amit megszoktunk a legtöbb streamernél és menüvel rendelkező konverternél. Minimális differenciát hoznak, apró változások csupán, de ez finomhangolásnak szuper lehet a specifikus igények esetén. Az integrált és szeparált tápellátás mindenképpen a felsőbb kategória felé kacsint, főleg hogy ebben az árfekvésben a mezei külső tápokat szoktuk tartozékként kapni, amit még maguk a gyártók is javasolnak cserélni. Itt tesztelgettem kicsit a tápkábel cserélgetésével és erősen javaslom, hogy hosszú távon érdemes beruházni egy decensebb minőségű kábelbe, mert dob a nyitottságon és szeparációs képességen.

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

Építési minőség igényes, teljes fém házas minden oldalt, relatív vastag anyaghasználattal. A teteje kis mértékben, kopogtatásra fémes lecsengést hallat, de ez csak azokat zavarhatja, akik hisznek a microphonics által okozott zajszintben. Ez ugye igaz a legtöbb termékre, ami nem abszolút high-end, de ha ezt orvosolni szeretnéd, akkor rá lehet rakni egy kis nehezéket, ahogy a fotón is látni. A kijelző szépen átlátható és lényegre törő, műszer jellegű módon mutat minden fontosabb információt. Bemenet, kimenet, hangerő, felbontás és formátum indikátor.

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

A tesztelést több héten keresztül végeztem, különböző rendszerekben és összeállításokban, de a végső cikket az alábbiakkal írtam: Hegel H190 erősítő, Neat SX3 hangfal, Sonus Faber Concerto Grand Piano hangfal, Bluesound Node 2i futómű, VIABLUE koax és analóg összekötők, Titan Audio Nyx tápkábel a Toppingnak és Titan Audio Eros + ForceField modul a Hegelnek. Elosztó Titan Eros minden teszt mögött. Nehezékként raktam egy nagy UFO-t és VUUV súlyt a Topping tetejére, az nagyjából nullázta a fém ház rezgését, csak hogy az ínyenceknek a kedvébe is járjak.

Sonus Faber Concerto Grand Piano hangfal Gedeon Audio

A legkézenfekvőbb tesztelési metódus az, hogy a Node 2i-t kötöttem koaxon a Toppingra, majd innen ment analóg a jel a Hegelbe. Szimultán a Node-ból egy RCA is fut a H190 másik analóg bemenetére, így könnyedén bemenetválasztással hamar fény derült a különbségekre, jóformán szó szerint. Macbook Pro USB A/B kapcsolat esetén a helyzet hasonló, egyszer a D70S-be ment a jel, majd utána a Hegelbe, így a magasabb kategóriához képest is le lehetett szűrni egy konklúziót.

Neat Acoustics SX3 hangfal Gedeon Studio

A Node 2i után kötve a változás 100%-ban egyértelmű és eltűnt minden jellegzetesség, amiket korábban kritizáltam a népszerű streamerrel kapcsolatban. A hangkép jóval egyenesebb, nyugodtabb és selymesebb lett. Van egyfajta könnyű érzet a Topping hangjában, nem erőszakos vagy túl élénk, megtartja a felső kategóriában tapasztalt homogén jelleget. A mélyek jóval megfogottabbak, mint a Node saját DAC részlege, az alsó brummogó folyós érzést egy az egyben eltűnt, de úgy, hogy maga az erő és test hiánytalanul megmaradt. Textúrák és basszus formák, rajzolatok tisztábban érzékelhetőek, ezt nevezném minőségi mélynek és a Sonus nagyon meg is hálálta gyorsaság útján.

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

A középtartomány mutatja az egyik legnagyobb különbséget, olyan mintha bedugulna a fülem, mikor átkapcsolom a Node közvetlen analóg jelére a Hegelt. Kissé beesik térben minden énekhang, olyan, mintha sötétebbé válna a színpad megvilágítása. A Topping D70S ezt egyértelműen kihúzza a fátyolból és erőszakmentes módon, lágyan tisztított érzettel rakja elénk. Fontos hangsúlyozni, hogy minden tisztaság és fény érzet csak puhán és könnyedén van kezelve, nem karistol és ropog a legélesebb gitárhang sem.

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

Hangképen feljebb haladva a DAC változatlan előnyöket hozott, főként az atmoszférák megteremtésében. A pár kHz-es régiótól érzékelhető rengeteg zenében egyfajta alaphang, visszhang, szállós szintetizátor aláfestés, ahol a Node ismét sötétebben prezentál, mint a Topping. A bemenetek kapcsolgatásával olyan, mintha fel és le kapcsolgatnám a lámpát a szobában. Egyszer látok, egyszer meg hunyorítanom kell. Lekerül egy réteg lepel a zene adott pontjairól, ami egyébként nem is egyértelműen behatárolható, mert közben a Node-nál is tiszta a legfelső része a zenének, de alatta valahogy nyomott mégis. A D70S egyértelműen neutrálisabb eredményt hoz ki a digitális jelfolyamból, jóval kevesebb szín és deformációt tapasztalni. Ahogy a közepekre, a magasakra is igaz a selymesen szállós érzés. Még a Hegel + Sonus Faber kombónál se volt extra éle a zenének, sőt, a Hegel saját DAC-jával szemben könnyebben hallgatható volt, mert a Sonus szeret kicsit izgalmaskodni a magassugárzójával.

Sonus Faber Concerto Grand Piano hangfal Gedeon Audio

A Hegel H190 saját DAC szekciója a Topping D70S-sel szemben jobbnak mondható, de minimum másnak. A tapasztalat itt is hasonló a Toppingot tekintve, csak a másik irányból megközelítve. A Hegel a homogén érzeten túllép, lekerül a hangképről a könnyű érzet és csupaszítva szeparál minden részletet a térben. A D70S, főleg a magasaknál simogatóbb és nyugodtabb, míg a Hegel többet mutat az érdes textúrákból. Rendszer függő nyilván, de ez behatárolja, hogy ilyen kategóriájú erősítőknél és DAC szekcióknál nem feltétlen kell rohanni egy külső DAC-ért, mert nagyon tisztességes, ami benne van.

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

Zárásképpen egy Pro-Ject Stream Box S2 streamert is beiktattam, puszta kíváncsiságból. Optikai kábellel kötöttem rá a D70S-re, tehát itt is futóműként vett részt a kis egység. Érdekes, hogy így már nem volt annyira homogén és neutrális érzetem, a közép és magas részleg jóval élénkebb lett. Nagyon tiszta és artikulált akar lenni, közvetlen és szemcsésebb stílussal. Önmagában ez nem igaz a Box S2-re, szóval ez a karakter a nyers futómű hangja és nem a DAC szekciójáé. Az tuti, hogy elég nagy különbség van futómű és futómű között, a Topping pedig szépen rá is mutat erre. Amikor macbook-ról USB-n küldtem a jelet, akkor sokkal inkább a Node stílusa jött elő, mintsem a Pro-Jecté, szóval ha az igazságot keressük, akkor tuti, hogy a homogén irány van közelebb ahhoz.

Pro-Ject Stream Box S2 streamer Gedeon Audio

A Topping D70S DA konverter kategóriájában nagyon jó, talán még afölött is bőségesen helytáll bizonyos szintig bezárólag. Szuper hír és személyes örömöm, hogy a Node 2i hangját garantáltan javítja, és még emlékeztet is kicsit a Chord Qutest-re stílusban, bár az picivel fémesebb volt, hasonló neutrális hangulattal. Ilyen árban eddig még egy DAC-ot sem hallottam, ami kihozta ezt a nyugodt, de gazdag érzetet a digitális forrásokból, legyen az streamer vagy számítógép. Az biztos, hogy a Studio szobában ez egy fix DAC lesz az árfekvésben és alig várom, hogy a belépő kis DAC-okat is bemutathassam, az E30-at!

Rendelés – Topping D70S DA konverter

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon