Topping E30 DAC teszt Gedeon Audio
április 30, 2021 By gedeon Off

Best-Buy DAC 50K alatt – Topping E30 DAC teszt

Kicsi, olcsó és meglepően igényes DA konverterekkel nincs még elárasztva a piac, de a Kínai gyártók egyik vezető neve ezt is megoldotta számunkra. A Topping E30 a cirka 49 900 Ft,-os árával sokunk megváltása lehet több szempontból is és átértékeli, hogy mit is ki lehet hozni ebből a kategóriából.

Topping E30 DAC teszt Gedeon Audio

A Topping E30 egy DA konverter, USB-B, koax és optikai bemenetekkel, analóg RCA kimenettel. A tápellátása egy DC aljzaton keresztül történik, amihez tartozékként egy DC-USB-A kábelt kapunk, ezzel táplálhatjuk bármely standard USB 5V aljzatból. Ez lehet mezei telefontöltő, számítógép vagy erősítő USB-A csatlakozója is. Igény esetén vásárolható hozzá egy komolyabb, alacsony zajszintű külső táp, de az már az árfekvésén dob egy lépcsőfokot, így ez a teszt a gyári tartozékokkal értelmezendő.

Topping E30 DAC teszt Gedeon Audio

Az optikai és koax bemenet mögött az AK4118 chip dolgozik egészen 24 bit/192 kHz-ig, míg az USB-B-nél egy AK4493EQ fogad akár 32 bit / 768 kHz jeleket is. Ez adja magát, hogy számítógépről érhetjük el az E30 potenciájának igazi erejét, de egyéb koax vagy optikai kimenettel rendelkező digitális futómű után is köthető, ahol a karakter és jellem egészen azonos marad. A jelfolyam teljes kontrollálása miatt 0,0003% torzítás mérhető, kevesebb, mint -130 dB áthallással.

Topping E30 DAC teszt Gedeon Audio

Az E30 egy letisztult alumínium házban kapott helyet, érintőpanellel és kijelzővel a teljes front oldalon. Egy érintéssel bekapcsoljuk, majd minden további bökés bemenetet választ. A tartozék távvezérlővel minden funkcionalitás kulturáltan vezérelhető, nem szükséges felkelni a kanapéról és odamenni, ha valamit változtatni szeretnénk. A kimenő analóg jel alapból állítható, tehát hangerő szabályozható, de a bypass funkcióval kikerülhető ez az áramkör, így ‘Pure DAC’ üzemmódban érintetlenül küldi ki az anyagot, maximum jelszinten. Ez akkor jó, ha a hangerőt nem szeretnénk három külön ponton szabályozni, hiszen a forrásnál és erősítőnél is meg van erre a lehetőség.

Topping E30 DAC teszt Gedeon Audio

A tesztelést egészen egyszerűen össze tudtam hozni a kezdeti ‘hol is van az USB-A töltő adapterem’ probléma után, ami ugye nem tartozék sajnos. Az Arcam SA10 erősítőn van egy USB-A kimenet, pontosan ilyen kiegészítőkhöz kitalálva, ami 5 voltos tápellátást biztosít, tehát nem igényel az E30 egy extra konnektor aljzatot. A futómű a Bluesound Node 2i volt, ez az igásló ennyiért és szándékosan mindegyik Toppingot ezen is tesztelem, hogy egymáshoz képest kialakuljon egy összkép. Egy VIABLUE NF-75 koax kábel vitte a digitális jelet az E30-ba, ahonnan egy NF-S1 analóg RCA kábel ment tovább az Arcam erősítőbe. Szimultán a Node 2i-ből egy másik analóg kábelen is kihoztam ugyanazon zenét, egy másik bemenetre az SA10-en. Így könnyedén bemenetválasztással lehet hasonlítgatni, hogy melyik miként szól önmagában és egymáshoz képest. A hangfal a szokásos referencia Neat SX3, VIABLUE és Titan Audio kábelezéssel.

Neat Acoustics SX3 hangfal teszt gedeon studio

A Node saját és E30 DAC-ja között van hallható különbség, ugyan nem gigantikus, de könnyen észrevehető. A Topping karaktere simulékony, egységes és kiegyenlített, mind önmagában és a Node-hoz képest nézve. A basszusoknál a szokásos Bluesound erő adott, mintha a 40-65 Hz közti részt tolná előtérbe és ez az E30-nál eltűnik kapásból. A mélyek fókuszpontja tágasabb, 40-100 Hz között neutrálisabb érzetem volt, határozottabb kontrollal, mint a másik versenyzőnél. A különbség rengeteg zenénél ki sem jön, csak ott, ahol gyorsabb ritmussal pulzál egy lábdob. Ez nagyobb álló hangfalaknál viszont ‘sorsdöntő’ különbség is lehet, mert az E30 jobban megfogja a legalsó frekvenciákat is, míg a Node kicsit elereszti a határokat néha.

Topping E30 DAC teszt Gedeon Audio Arcam SA10 erősítő

A közép szekció érdekes volt, mert a tér ábrázolása a kettőnek más. Vokálok mind közelebb lépnek az E30-nál, de mindez csak pozícióban értendő, miközben simább és nyugodtabb a tónusa. Node-ra átkapcsolva hátrébb lép az énekes és ezzel egyidőben kiabálósabb is az élmény, mintha hangosabb lenne 1-2 dB-lel. Textúrák és apró rezgések szempontjából ízlés dolga, hogy melyik nevezhető jobbnak, illetve erősítő és hangfal kombó kérdése. Hegedű és cselló organikus hangja finom és lágyan kezelt hangulattal jelenik meg, határozott szeparációval a térben. Lecsengések és visszhangok jól lekövethetőek, azonos szellús stílusban. A Node itt ellentmondásos nekem, mert a “kiabálós” stílusa nem tetszik a Topping után, de a textúrák viszont határozottabban előjönnek egyes hangokból.

Topping E30 da konverter Gedeon Studio

A közép tartomány felétől felfele rak pontot az i-re a Topping, itt jön elő a gyártó stílusa, amit a nagy D70S-nél is tapasztaltam valamelyest. Az E30 meglepően neutrálisan kezeli a teljes anyagot, főleg az árfekvéshez képest furcsa, hiszen ennyiért szándékosan V karaktert hangolnak a termékekre a gyártók. Itt mégis a tudatos zenehallgatókra fókuszáltak és nem egy színbombát kapunk a rendszerünkbe illesztve. Levegős, tágas és kifejezetten aprólékos, viszont nem élénk vagy fényes. Mivel nem hullámzik a frekvenciamenet, így a részletek aránya áttetszőbb, mint a Node-nál.

Neat Acoustics SX3 hangfal Gedeon Studio

A Topping E30 számítógép mellé nem hogy a 200 000 Ft,-os árfekvés streamer megoldását hozza szintben, de át is lépheti azt, ha ez a karakter szimpatikus. Nyugodt, transzparens és részletgazdag, de mindennemű egyértelmű színezés nélkül. Jelenleg ennyiért jobbat nem tudok javasolni, ha találkozom alternatívával, akkor természetesen majd itt jelölöm annak a terméknek a tesztjét a jövőben. Bluesound Node 2i után nem merném 100% garanciával ajánlani, mert a különbség nem óriási, csak egy kis finomhangolás az említett módokon. Ha ennyiből szeretnéd javítani a Node tulajdonságait, akkor arra alkalmas, de azt gyanítom, hogy a Topping D50S lesz a tuti biztos ‘budget’ tuning hozzá, bár az már 100 000 Ft,-. Számítógép, laptop, olcsóbb streamer futómű után kötve meglepő eredményt kihoz a zenékből és bőven lehet középkategóriás szettbe illeszteni, mert ott is megállja a helyét!