Keresés
szeptember 5, 2020 By Gedeon Audio Off

A KEF új csillapító technológiája – Metamaterial Absorption Technology

Az úgynevezett metamaterial egy szintetikus, kompozit anyag, amely olyan struktúrát és formát kap, amely a természetben nem fellelhető semmilyen formában. Lényege, hogy előre eltervezett, matematikailag kalkulált hatékonysága minimális helyen képes effektív hanghullámokat elnyelni. Ezt a technológiát már több iparágban is használják, de úgy tűnik, hogy hamarosan a hangfalgyártásban is megtalálható elemek lesznek.

A KEF bejelentette, hogy a két éves közös munka hamarosan hangelnyelő formájában integrálva lesz a közelgő hangfalakban. A metamaterial egy válasz lehet arra a problémára, amit a hangfaldobozok belsejében található csillapító anyagok igyekeznek megszüntetni, vagyis a membrán által generált hátrafelé tüzelő hullámok. Ebből erednek a torzítások, színezések és pontatlanságok, esetleges belső nyomások, ami a membránt akadályozza a pontos mechanikai működésben.

További különlegessége, hogy a formák által specifikus frekvencia tartományokat lehet vele csillapítani, így akár kontroll alatt tartható a hangfaldoboz belsejében futó hullámok egésze. Az elmondottak alapján eddig még nem volt jelen a hangfalgyártásban ilyen hatékony technológia, de van egy érzésem, hogy ez nem is lesz nekünk, végfelhasználóknak olcsó.

A Metamaterial Absorption Technology a videóban is látható labirintus jellegű design, amely hatékonysága 99%, tehát jóformán egy akusztikai fekete lyuk. Az klasszikus, de erre a célra gyártott csillapító anyagok ezzel szemben 60% körüli eredményt ígérnek, amely nem hangzik túl jól, hiszen a 40% valamilyen szín formájában jelenhet meg a hangképben.

Hogy mikor és milyen hangfal kapja meg elsőként ezt a technológiát a KEF által, az még egyelőre ismeretlen, de nagy lelkesedéssel várom!

Bővebben – https://uk.kef.com/pages/metamaterial