július 4, 2020 By gedeon Off

Acoustic Energy AE309 Hangfal Teszt

Az Acoustic Energy hangfalakkal pont egy kissé fordítva jártam el a szokásos menetrendhez képest, hiszen előbb az 500-as sorozat állványosát teszteltem, majd a belépő 300-as széria álló változatát. Az AE309 a 300 000 ft-os árfekvés egy sikeres példánya a külföldi szaksajtó szerint, szóval lehet hogy van egy új tippem, ha álló sugárzót keresel ebben a szegmensben.
Méreteit tekintve vékonynak és nem túl nagynak nevezhető, a modern asszonyfaktortól dúsított élethelyzetekben ez kifejezetten pozitívum lehet sokak számára. A két 130 mm-es mélyközép sugárzó egy új kerámia alumínium szendvics konstrukció. Vékony profilú, hosszú löketű design, amely diszperziója szélesebb sweet spot-ot eredményez. Ez elég gyorsan be is bizonyosodott, hiszen nem kellett szabályosan középre ülnöm ahhoz, hogy a színpadkép és tér érzete jól kivehető legyen. Átlag kanapék két szélén ülve is érzékelni a mélységet és pozíciókat, természetesen enyhén jobbra vagy balra húzva a összképet.
Felül egy új fejlesztésű 25 mm-es alumínium magas sugárzó található, a waveguide pedig tökéletesen az alatta található meghajtókhoz illesztve, ugyancsak egy széles hallgatási pozíciót biztosítva. A hangfaldoboz 18 mm-es nagy sűrűségű MDF-ből készült, amely több merevítési megoldást is kapott belül. A hátsó bass-reflex már itt sem szokásos kerek, hanem slot formájú. Ez a szokásos csőhangot, turbulenciát iktatja ki erőteljesebb zenéknél. A hangfaldoboz alját feltöltötték homokkal, amely tovább csillapít és csökkenti a rezonanciákat. Tartozékként pedig kapunk tüskéket és alátéteket, tehát ezt nem szükséges külön beszerezni. Teszt alanyunk esetében pedig a dió nem vinyl, hanem valódi furnér, ami ebben az árfekvésben nem szokványos. Mindent figyelembe véve egy jól átgondolt, igényes hangfalat kapunk, ahol nem érezni az agyonspórolt hozzáállást.
Szokásos zenéket végighallgatva egy főként hangulatra fókuszáló, nem szöszölős hangot tapasztaltam. A mélyek szép szélességgel szólnak, van bőségesen súlyuk és erejük. Elektronikus, house, techno zenék esetén az basszus tartomány egészen gyors, de puhább lecsengéssel szólal meg. Mennyiségben szép adag tartalék van benne, de szándékosan ki kell belőle hozni. Nem egy mély erős hang összességében, mert ezt a képességét csak specifikus stílusoknál hallani. Instrumentális, tiszta hangszereknél kifejezetten lágyabb és könnyedebb lesz, így szerintem egy jól alkalmazkodó habitusa van az Acoustic Energy AE309-nek.
A közép tartománynak van egy enyhe melegsége, mélyebb tónusa. Ez mindenképpen azonosnak nevezhető az AE500-al, mert ott is hasonló jellegű tapasztalatom volt, de itt erősebben érződik ez a vonás. A zene érzelmeit és fő motívumait ragadja meg, nem megy el a túlságosan analitikus irányba, ahol a csontjáig látsz az anyagnak. Ez a stílusjegy simán betudható az Exposure 2510 erősítőnek is, amely szerintem hasonló orgánumot hoz ennél a párosításnál. A személyes igényem egy nyitottabb és nyersebb hang, tehát szívesebben hajtanám egy olyan erősítővel, aminek a közép és felső tartománya jóval precízebb, feltáróbb, mintsem túl lágy. Ennek megfelelően érdemes tudatosan egy sterilebb erősítőt, esetleg ezüstözött kábelezést választani hozzá, így maximalizálva az AE309 képességét. Csöves erősítőt nem feltétlen gondolnék jó opciónak mellé, de ugye ez erősen személyes ízlés kérdése. Leonard Cohen hangja több öblösséget és sötét hangulatot kap, kevesebb rekedtséggel. Az élénk pengetések hasonlóképpen csengenek, egy tábortűz melletti zenehallgatási élményre emlékeztetve.
A magas szekció pedig eltávolodik a lentebb hallható érzettől és szépen játszik a zene tetején. Ez az alumínium sugárzó kihúzza a hangot egy szélesebb és ütősebb élménnyé. A fegyelmezett és aprólékos stílusa könnyed érzetet ad, nem fárasztó kicsit sem a hallgatása. Nincs túlhegyezve, nem élénk, inkább próbál finom és nyugodt lenni. Enyhe kontrasztos, nem “V”, de alacsony ívű “U” karakter jellemzi a teljes előadásmódot. A fentebb említett párosításokkal ez az ív egyenesíthető igény esetén.
Összességében azon kaptam magam, hogy elektronikus és könnyűzenén tetszett a legjobban. Ott viszont elég dögös érzete van, mert a mély-magas kombinációja egy kifejezetten fiatalos hangot ad. Azt gondolom, hogy ebben az árfekvésben (tapasztalatom szerint) többen keresnek ilyen jellegű hangsugárzót, mintsem a túl légies és aprólékos hozzáállást. Ha a gyártó szimpatikus, de a leírtak alapján egy lépcsőfokkal komolyabb hangot keresel, akkor érdemes az AE500 sorozatot megnézni, amely egyértelműen több finomságot mutat, hasonló dögösséggel. Egy abszolút kezdő fül számára viszont előfordulhat, hogy ez az AE309 a könnyed és barátságos hangjával nyerő lesz.
Forgalmazó – https://audiocentrum.hu/