Keresés
július 18, 2020 By Gedeon Audio Off

Dan Clark Aeon 2 Nyitott Fejhallgató teszt

Ismerős a MrSpeakers márka? Nyilván, de a továbbiakban így nem találkozunk többet velük, mivel átnevezték magukat Dan Clark Audio-ra. A frissített Aeon 2 fejhallgató kiemelkedően sok visszajelzést, tesztet és promót kap, szóval adta magát a helyzet, hogy én is fussak egy kört vele. Közel 1 hónapja nyüstölöm különböző erősítőkkel, de valahogy mindig a hozzá kapott Exposure adta meg a kellő érzést.

Az Aeon 2 a korábbi Aeon modell továbbfejlesztett változata, amely koncepcióját a csúcsmodell Ether 2-ből vették részben. Az újradolgozott meghajtó konstrukciót az eredetihez képest elforgatták 180 fokkal, így a légáramlás változása erősen megjelent a hangminőségben. A több apró alkatrészekből összeálló elemeket cserélték egy öntvényre, így a légréseket és gyenge pontokat kiszűrve. A csillapítást növelték, amely pedig a részletek finomságán, dinamikán és térélményen dobott egy nagyot.

A fejhallgató kialakítása egy szokatlan összehajtható megoldást kapott, amely a fejpántot a fülkagylók mellé simítja. A mérete így jóval kompaktabb lehet, ha utazáshoz is használnánk. Természetesen a tesztben szereplő nyitott változat kevésbé alkalmas ilyen esetekre, hiszen átengedi a külső zajokat és a zene is erősen kihallatszik. A zárt változat viszont már ezt a rugalmasságot is megadja a felhasználónak, szóval ez alapján érdemes választani. A kettő közötti hangminőség különbséget nem tudom személyes tapasztalatok alapján behatárolni, mivel azt nem hallottam még.

A kényelmi része hibátlan, talán az egyik legkényelmesebb viselet, amit valaha próbáltam. A bőr fejpánt hibátlanul rásimul a fejünkre és a vastag, extra puha fülpárnák minimális nyomást helyeznek a fülünk köré. Súlya 327 gramm, szóval izomlázat sem fog okozni a nyakunkban.

Hangkarakter szempontjából egyértelműen a melegebb és lágyabb vonalat képviseli. Itt le is zárhatnánk ezt a részt, de persze nem ilyen egyszerű a dolog. A mélyeknél és középtartomány alsó felénél tapasztalni csak puhaságot. Az alsó pár 100 Hz környékén öblösen és szélesen adagolja a hangokat. Nem kontrollálja túl, szóval nem egy ultra-száraz és feszes hangot kell elképzelni. Finoman pulzáló stílust kapunk minden elektronikus és hangszeres zenénél. Hajlamos kicsit nagyobb hangsúlyt adni egyes lábdoboknak és szinus hullám alapú mély hangnak. Ebből fakad, hogy nem egy mély hiányos összképről szól az Aeon 2.

A középtartomány lényegi része egészen semleges és természetes marad. Orgánum és hang függő, de egy tiszta énekhangot nem húz el semerre, tisztán és puritán módon szólaltat meg. Ha egy mélyebb tónusú férfi hangot szólaltatunk meg, akkor aláhúzhat egy korábban említett lágy mélyet, ettől érződik melegebbnek a hangkép sziluettje. A középtartomány felsőbb szegmensétől enyhe nyitottság jellemzi, amely a részletgazdag érzést adja meg minden zenénél. Finoman szemcséz és az apróságok jól kivehetőek. A lágy visszhang neszek lecsengése széles teret rajzol, amely erősen elválasztja ezt a fejhallgatót a belépő kategóriától.

Összességében egy kellemes hallgatási élményt ad a Dan Clark Audio Aeon 2. Fejhallgató erősítő párosításra figyelni kell, mert az Exposure XM HP enyhén melegebb, de feszes stílusa állt neki a legjobban nálam. Ha egy lágyabb, puhább, de felső tartományban aprólékos hangot keresel, akkor ez jó opció lehet számodra. Kinek nem ajánlom? Annak, aki egy technikai, ultra-feszes és nyersebb hang után vadászik.

Forgalmazó – https://audiocentrum.hu

Dan Clark Aeon 2 – https://audiocentrum.hu/shop_search.php?search=aeon+2

Exposure XM HP – https://audiocentrum.hu/Exposure-XM-HP-fejhallgato-erosito-ezust-szinben