Neat Acoustics SX1 hangfal és Naim Uniti Nova erősítő
december 9, 2020 By gedeon Off

Amikor az olcsóbb “jobb” – Naim Uniti Nova, Exposure XM5, Hegel H360 és Neat Acoustics hangfalak

Gyakori elképzelés, hogy minél drágább egy termék, annál jobb. Ezt a leegyszerűsített nézőpontot igyekszem már jó ideje tompítani, hiszen magam is gyakran futok bele abba a helyzetbe, ahol egyszerűen csak jobban élvezem az olcsóbbik példányt. Számomra ez főként a karakterről és stílusról szól, mintsem effektív mérhető minőségbéli különbségekről. Hiába neutrálisabb egy termék, vagy ígér többet egy DAC szekció, ha nem jobb a hallgatási élmény, akkor kvázi lényegtelen. Pont ezen tapasztalatok miatt a hallgatások híve vagyok, mintsem a paramétereké és varázsszavaké (MQA, 32-bit, neutralitás).

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Naim Uniti Nova erősítő

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Ennek ellenére csodákat még én sem szoktam felfedezni, pedig elég nagy mennyiségben fogyasztom a különböző termékeket, viszont belefutottam egy olyan helyzetbe, amit muszáj vagyok megosztani. Történt ugyanis, hogy hozzám került egy Naim Uniti Nova erősítő, amit összevetettem a Hegel H360-nal. Mivel mindkettő 1 700 000 Ft,- körül van, így érdekesnek tartottam, hogy milyen különbségeket hoznak hangzásban a Neat Acoustics SX1 és Iota Alpha mögött. Leültem, felvettem a videót, majd 2 nappal később becsöppent a képbe egy Exposure XM5 erősítő, ami 469 900 Ft,-os árcédulával büszkén beállt a sorba, és kezdhettem elölről a teljes beszámolót.

Exposure XM5 erősítő GedeonAudio

Neat Acoustics SX1 hangfal és Naim Uniti Nova erősítő

Ekkor jött a meglepetés, mert a tér kinyílt, a közép szekció rendesen elkülönült a felső tartománytól és a teljes hangkép határozottabb artikulációt kapott. Hangszerek és énekhangok textúrája, érdessége megjelent tapintható távolságban, ami a Nova esetében egy selymes, puhított anyag maradt. Nyilvánvalóan ízlés dolga, de az Exposure teljes ára a hangminőségről szól, míg a Nova-nál számtalan funkcióért is fizetnünk kell, nem is beszélve a designról, márkanévről. Nem arról van szó, hogy az XM5 jobb, mint a Nova, de ebben a helyzetben az én személyes ízlésemnek megfelelően egyszerűen csak jobban tetszett.

Neat Iota Alpha hangfal Gedeon Audio

A Naim Uniti Nova nyugodt, lágy hangvétele nem is véletlenül működik ‘jól’ Focal hangfalakkal, hiszen az energikus, magasban élénk hang szignifikáns ellensúlyozásra kerül. Az, hogy miért a két végletet képviseli a gyártók 1-1 terméke, azt én sem értem, de feltételezem így érkezünk meg valahol az egyenesebb karakter környékére. A teljesség kedvéért érdemes tudni, hogy a Focal és Naim már egy tulajdonban van, tehát ez az egyik oka annak, hogy sok helyen párosítják és ajánlgatják így.

Naim Uniti Nova erősítő

A lényeg, hogy a hallgatások során az az érzetem volt, hogy a Nova egy szokatlanul élénk karaktert vár hangsugárzó formájában, ha ezt nem kapja meg, akkor a fent leírt puhaság fogad minket középtartománytól felfele. Az Iota Alpha ribbon magassugárzója sokat dobott a Naim élményem, szóval ebbe az irányba már el lehet menni, de a közepeket még mindig nem sikerült kihúzni a térből annyira, hogy halljam azt, amit keresek. A következő hetekben több összeállítással is kipróbálom a Naim-ot és megpróbálok még idén egy teljes tesztet összerakni. Funkcionalitás és működési elv alapján imádom egyébként és példaértékű iránymutatás az iparág felé.

Időközben a Neat SX3 állványos hangfal is bekötésre került ugyanazon Exposure XM5 erősítő mellé és azt hiszem, hogy megtaláltam az egyik kedvenc kompakt 1 000 000 Ft,- körüli sztereó szettemet. Erről januárban fogok majd bővebben beszámolni.

Bővebben: