Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio
február 23, 2021 By gedeon Off

Német Referencia – Audio Physic Step 35 hangfal teszt

Ha kedvenc kategóriát kellene választanom, akkor egyértelműen a ‘komoly állványos hangfalak’ lennének azok, legyen az bármely árfekvés. Ha az adott technológiai megoldásokat, anyaghasználatokat és fejlesztéseket vesszük figyelembe, akkor egy gyártó kisebb termékeinél kapható a legjobb ár-érték arány. Ez persze nem mindenkinek lesz megfelelő, hiszen nagy térbe a kis doboz ritkán szokott nagy meglepetéseket okozni, de ez nem minden zenén jelent problémát. Az új, jubileumi Audio Physic Step 35 a gyártó eddigi legfejlettebb Step szériás hangfala, ami magában hordozza az elmúlt 35 évben felhalmozott tapasztalatokat és a frissen debütált, teljesen új technológiákat.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

Az Audio Physic Step 35 hangfal 850 000 Ft,-ért egy belépőjegy a német gyártó Referencia tevékenységébe, ahol egyébként más állványos, illetve olcsóbb opciónk nincs is jelenleg. A 2-utas, hátsó bass-reflexes doboz ívelt oldallapokból és döntött front oldalból rajzolódik ki, aminek fő oka a belső álló hullámok minimalizálása, míg az enyhén döntött hangszórókészlet a fázisproblémák kiegyenlítését szolgálja. Felül látható a 25 mm-es HHCT III magas- és alatta a jubileumi, teljesen új 130 mm-es HHCM III mély-közép sugárzó.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

A gyártó úgynevezett Hyper Holographic fejlesztése radikális módon semlegesíti a káros mikro-rezonanciákat, már a hangszórók különböző pontjainál is. Dupla kosaras konstrukció és a felfüggesztés egymástól tökéletesen elcsatolva működik, amire épül a kerámia bevonatú alumínium hangszóró, közepén egy Audio Physic-re jellemző ugyancsak alumínium fáziskúp. Extra különlegesség, hogy egy úgynevezett Active Cone Damping megoldás csökkenti a nem jelből fakadó csengőhatásokat, mivel a membránba ültetett gyűrű elem a terhelést átveszi és csökkenti.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

A doboz belső merevítésére kerámia hab anyagot használtak, ami a klasszikus MDF-nél jóval keményebb, annak ellenére, hogy 85%-a levegő. Viszont így maga a merevítők által foglalt terület is felhasználható a belső szabad tér részeként, amivel dolgoznak a hangszórók. Végezetül a már kellőképpen híres WBT csatlakozó terminált láthatjuk hátul, ami ugyancsak külön felfüggesztést kapott, hogy teljes elcsatolást biztosítson a csatlakozó, kábel és hangfaldoboz között. Az egyértelmű, hogy a gyártó minden ötletében a fő cél az, hogy csak a nyers és tiszta jelet továbbítsa a termék, bármiféle tonális modifikáció nélkül.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

Lakk fehér, lakk fekete, ebony furnér és dió furnér színek közül választhatunk, viszont úgy érzem hogy a tesztalanyunk megjelenése élőben, de talán még fotókon is annyira meggyőző, hogy én biztosan erre raknám le a voksom. Egy-két helyen lakkozottnak jelzik a furnér alapúakat is, viszont ez inkább selyemfényű, vagy talán tört-matt.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

A tesztelés közel 1 hónapon keresztül történt, számtalan erősítővel és forrással. Vincent SV-500, Exposure XM5, Hegel H360, Bluesound Node 2i és végül Auralic Aries G1 futómű + Matrix Audio X-Sabre Pro DAC + Flow Two integrált sztereó erősítő. Tápelosztó az IsoTek EVO3 Polaris maradt, VIABLUE kábelezéssel végig.

Az Audio Physic Step 35 az egyik leggyorsabb és legtermészetesebben tiszta hangú doboz, amit az évek során hallottam. Színt és karaktert igen nehezen, vagy csak erőltetve lehet ráfogni, hiszen ahogy a gyártó is vallja, ennek a sugárzónak a fő koncepciója hogy nulla hozzáadott fűszerrel kommunikáljon minden egyes hangot. Ez abszolút átjön és a teljes zenehallgatási élmény ezen precízióról szól, túlfeszítés nélkül. Az említett sportos reakcióideje az, ami kihat a térábrázolásra, artikulációra és rendezettségre is egyaránt. Egy sima cin hangot példaként véve, sok hangszórónál egyfajta elfolyás, lassúság és lecsengés észlelhető, ami komplex és zsúfoltabb zenéknél a teljes színpadot elfoglalja előttünk. A Step 35-nél nem észlelhető bárminemű hangot követő aura és mechanikus utózengés, így a színpad hihetetlen rendezett és kipucolt. Fényét tekintve szépen megvilágított, minden könnyen érzékelhető, de a magas frekvenciáknál nem esik túlzásba és így a harsányság érzetének közelébe se megyünk. Melegség, fedettség vagy sötét hangulat nem jellemző rá.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

A színpad picivel hátrébbról indul, nem egy izgága és fárasztó stílusban, ami minden esetben próbálna megérinteni. Ha az adott zene mixelésében ez benne van, akkor kinyúl elénk, de alapból ezt nem erőlteti. Ennek érdekes hatása van, hiszen a fő vokál és hangszer természetes távolságból indul, így ezen hangok előtti teret is érzékeljük. Amikor más hangfalaknál a zene középső pontja az orrunk hegyét érinti, akkor vagy zsúfolva vagy egyáltalán nem halljuk ki azon információkat, ami a hallgató és a legközelebbi hang között található. Ez az érzés erősítő és forrás cserélgetésével ugyancsak finomodik, mert ahogy lépkedtem feljebb, úgy egyre simább és nyugodtabb érzetet kaptam térábrázolás szempontjából is.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

A hangkép hibátlan koherenciával simul egybe, átitatva az említett sebességgel és tisztasággal. Homogén irányt erősen hozza, bár ezt a jelzőt puhább tetejű hangképekre szoktam aggatni, de valahogy ez is helytállónak tűnik. Van egy egészséges éle és harapása a Step 35-nek, amit vonós hangszereknél és analóg szintetizátoroknál mutat meg. Furcsa érzés, mert zene függvényében minden igaz lehet erre a hangfalra, miközben más anyagoknál pedig pont hogy nem. Talán ez a precíz neutralitás zavarba ejtő hatása, és minden ráragasztott jelző csak az adott zenének a stílusa és keverése.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

A basszusokat a 35 m2-es szobámhoz mértem tudom visszaadni, de a hallottak alapján 20-25 m2-be lesz a legkiegyensúlyozottabb az Audio Physic Step 35 hangja. Hetekig ültem rajta, hogy miként is tudok igazságosan beszélni a mélyeiről. Első körben (nyersen, nem bejáratva) ugyancsak szupergyorsnak és keménynek tituláltam volna, viszont ahogy teltek a hetek és szép lassan bejárattam, úgy megjött a határozottság mögötti szívósság. Az egyenes, színezetlen stílus itt is abszolút jelen van, tehát a tipikus 60-120 Hz közötti trükkös kiemelést ne várja senki, ez annál jóval bölcsebb hang. A járatással a keményebbnek nevezhető sziluettjéből engedett kicsit, majd megjelent alatta az 50-60 Hz közti lágyan lökdöső alátámasztás. Élő hangszeres zenéknél nulla hiányérzet van, ennél több még ekkora szobába se kell, viszont elektronikus, erősen mély orientált zenéknél megjelenik az állványos mivoltja. Szó se róla, egészen meglepő, amit produkál, még a kanapét is rendesen remegteti alattam Slownoise – Dark Flo című száma, de álló hangfalas teljesítményt nem kell tőle elvárni.

Audio Physic Step 35 hangfal teszt gedeonaudio

Az Audio Physic Step 35 hangfal ugyan nem egy olcsó termék, de érteni kell, hogy e mögé egy több milliós láncot is nyugodtan fel lehet építeni és még akkor sem érzed azt, hogy visszahúzná a minőséget. Nem véletlen, hogy a gyártó referencia szériáját képviseli, hiszen a mainstream brandek közül egyetlen egy alternatívát sem tudnék ennyiért mondani, ami ilyen szinten semleges és őszinte hangot ad, ráadásul ilyen építési minőséggel. Ez az, amiről a fejlesztésnek és gyártásnak szólnia kéne, ez a valódi értékteremtés. Ja, és Németországban készülnek a termékek!

Forgalmazó – StreamAudio.hu/Step35

Gyártó – AudioPhysic.com

Gondolom nem úszom meg az Audio Solutions Figaro B kérdéseket, viszont mivel azt pár hónappal ezelőtt hallottam, így maximum emlékezetből tudom a kettő hasonlítgatni. Az számomra energikusabb és tapinthatóbb élményt adott, mintha egészen bezoomolta volna a hangokat, míg a Step 35 egyszerűen csak kisimultabb és egyenletesebb. Mindenképpen össze fogom vetni a kettőt majd a jövőben és azonos láncban, környezetben letesztelem majd, addig is pedig hallgasd meg a StreamAudio-nál mindkettőt, ha szimpatikusak az elmondottak alapján!