Audiofly AF120 MK2 fülhallgató teszt Gedeon Audio
augusztus 11, 2021 By gedeon Off

Audiofly AF120 MK2 fülhallgató teszt

Hordozható eszközöket ritkábban tesztelek, viszont mindig, amikor egy ilyen Audiofly jellegű termék kerül hozzám, akkor elcsábulok, hogy azért csak-csak többet kéne ezzel foglalkozni. Az ausztrál gyártó a professzionális színpad és studio irányból közelíti meg a fülmonitor tervezést, hangolást, szóval a hangkép mögött szakmaspecifikus döntések sorozata áll.

GedeonAudio Muzix kuponkód

Audiofly AF120 MK2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Az 51 990 Ft,-os Audiofly AF120 MK2 fülhallgató két különálló meghajtóval oldja meg a teljes értékű hangzást, egy 9 mm-es dinamikus driverrel és egy rezgőnyelvessel, ami a közép és felső frekvenciákon dolgozik. A kvázi 2-utas design egy szűrővel ellátott keresztváltót is kapott, hogy a szeparáció minél határozottabb, de kellően simulékony maradjon. Kialakítása rugalmas, hiszen a szabvány MMCX csatlakozókkal látták el magát a fülhallgatót, így a tartozék kábelt bármikor lecserélhetjük, akár komolyabb kábelere, de vezeték nélkülire is, ha a bluetooth kapcsolatot preferálnánk. Az eredeti kábel egyébként a színpadi munkálatokhoz lett igazítva strapabíróság szempontjából, ezért is kapott cordura szövet borítást a teljes hosszán keresztül. További gondoskodás az ausztrál csapattól, hogy gyárilag Comply memóriahabos fülillesztékkel kapjuk és egy kemény házas hordtáska is jár hozzá.

Audiofly AF120 MK2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Amikor egy terméknél azokat a szavakat hallom, hogy “professzionális”, “studio” vagy “színpad”, akkor nem tudom nem olyan szempontból nézni, hogy itt egyfajta extrém egyenes és hibákat feltáró hangot kéne hogy kapjak, hiszen mi másra való egy munkaeszköz ebben a szakmában. Ennek ellenére pont annyira megvan a sajátos karakter és fókusz a teljes hangképen belül, mint a “hobbista” termékeknél, sőt, egyes esetekben a kizárólag jó hangot ígérő eszközök egyszerűen csak lekőrözik a “profi” termékeket színezetlenség szempontjából. Ezt csak azért írom le, mert szerintem pont a kezdők számára megtévesztő lehet némely jelző és ebből fakadóan tévesen ítélhet meg egy-egy terméket. Szóval mennyi köze van egy Audiofly AF120 MK2 fülmonitornak a hifihez, a profikhoz és az átlag zenehallgatókhoz?

Audiofly AF120 MK2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Számomra pont egy felüdülés volt az AF120 MK2 hangja, mert borzasztó folyós és mély erős fülesről váltottam erre a napi rutint. A basszus mennyisége, arányai és gyorsasága teli találat volt az én ízlésemnek. Kellőképpen üt, van benne egy határozott és maszkulin erő, de inkább szálkás stílusban, ahol csettintésre jön és akár el is tűnik az adott hang, ha éppen a zene olyan. Elektronikus zenéken imádtam használni, mint például Monolink, Aparde, Trentemoller. A zenék eredeti kontrasztját nem borítja fel a túlzó mélyekkel, szépen szeparáltan pulzál a részletek alatt.

Audiofly AF120 MK2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

A középtartomány a melegebb és mélyebb irányt képviseli, és érdekes, hogy a korábban tesztelt Audiofly-nál is hasonlót tapasztaltam. Valahol itt jelenhet meg a gyártó saját, signature hangzása, mert a relatív széles és dús vokálok ellenére kifejezetten aprólékos marad. Férfi hangoknál ez az árnyalt hangulat nem jön annyira elő, mint tiszta, vékonyabb nőinél, sőt még csellónál, gitárnál sem éreztem ezt. Agnes Obel, Katie Melua és Billie Eilish hallgatásakor egyfajta aura veszi körbe a vokál sávokat, ami szerintem a visszhang, lecsengés és különböző effektek jelenléte lehet. Érdekes, hogy ezt milyen határozottan kihozza, ráadásul elkülönítve térben.

Audiofly AF120 MK2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

A magas frekvenciák pergősek, nyugodtak és szerencsére nem fényesek, tehát hosszan és könnyen hallgatható marad az AF120 MK2 hangja. Erősen emlékeztet az Audiovector QR1 hangfal AMT magasaira, ott van kísértetiesen hasonló érzetem. A rezgőnyelves stílus azért felismerhető, főleg pergődoboknál, cineknél és Trentemoller tipikus pattogó hangjainál. Néhol olyan gyorsan vége az adott hangnak, hogy ebből fakad egyfajta levegős érzet, mert két hang között a szünet jóval nagyobb, mint egy lassabbnak nevezhető fülesen, hangfalon.

GedeonAudio Muzix kuponkód

Az Audiofly AF120 MK2 fülhallgató ugyan nem olcsó, hiszen 52 000 Ft,- a kategórián belül már erősen közepes szint, de hangminőségre hozza is a több százezer forintos hifi szettek szintjét. Párosítva egy kompakt fejhallgató erősítővel (iBasso mondjuk) egy tudatos és igényes hangot hozhatunk össze, azzal a rugalmassággal, hogy bármikor pótolható a kábele, ha esetleg az évek során elfáradna. A professzionális felhasználáshoz bizonyára több köze van, mint a legtöbb fülesnek a piacon, de ennek ellenére még is van egy sajátos karaktere, ami főleg a középtartománynál jelenik meg. Ez sokaknak jó hír, hiszen nem egy szárazra csiszolt élményt kapunk, annál sokkal szerethetőbb és kedvesebb!