Merason DAC1 MK2 hír Gedeon
január 11, 2023 By Gedeon Audio Off

Bejelentették a Merason DAC1 MK2 konvertert

A svájci Merason tegnap este jelentette be a híres DAC1-es konverterük utódját, a DAC1 MK2-t, ami Januártól már rendelhető is világszerte. Extra kedvesség és odafigyelés tőlük, hogy a már meglévő DAC1 tulajdonosoknak lehetőségük van upgradelni az MK2 verzióra.

Merason DAC1 konverter gedeon audio

Merason DAC1 pezsgő színben (A DAC1 MK2 háza azonos)

A Merason DAC1 konverter sok-sok éve változás nélkül kapható és nem is igen nyúltak hozzá a külsőségeken túl. Ennek oka a változatlan kereslet és siker, illetve rengeteg pozitív teszt, amit ez a referencia eszköz képviselt az évek során. Mint most kiderült, a háttérben már dolgoztak a finomhangolt verzión, viszont árazás alapján akár új nevet is kaphatott volna, hiszen a DAC1 MK2 ára cirka 8000 euro lesz. Az upgrade opció DAC1 tulajoknak 3362 euro, ami azért elég izmos, tekintve hogy a DAC1 2 000 000 ft,-os áron futott az elmúlt évben.

Merason DAC Gedeon

Merason gyártói fotó. Csak illusztráció, nem az új DAC1 MK2 lapkája látható

A struktúra és felépítése a PCB lapnak teljesen újra lett tervezve, így az ellenállás alacsonyabb és tápellátás is veszteségmentes minden egyénileg kiszolgált komponensnél. Az árnyékolás külső interferenciák ellen további fejlesztést kapott. A THT komponenseket cserélték magas precizitású SMD-re, így a jelút rövidült és csökkent a veszteség. Szűrő fronton új, polisztirol kondenzátorokat használ a DAC1 MK2.

Merason Daniel Frauchiger Gedeon

Daniel Frauchiger – Alapító és Managing Director a Merasonnál

Bevezették a “Therman Concept” fejlesztésüket is, amely tárcsás rugós érintkezést jelent a power tranzisztorok és hűtőbordák részlegénél. Ezzel egy specifikus, mért kontakt nyomást ér el az érintkezési ponton a gyártó, eredményképpen pedig dramatikusan csökkent a harmonikus torzítás a jelfolyamban. Minden mérés eredménye rendkívül pozitív, dinamika, sebesség és térábrázolás mind szignifikánsabb komolyabb lett a gyártó elmondása szerint. Annak ellenére, hogy a kimenő jelszint megegyezik a korábbi DAC1 konverterrel, mégis erőteljesebbnek és hangosabbnak hat, jóval csendesebb háttérrel. Mindezt persze a Merason közleményében olvasni, nem személyes tapasztalat, szóval kíváncsian várom hogy miként is sikerült az új flagship készülékük! MQA és egyéb újhullámos támogatást várhatóan ez sem tud, ahogy a többi jelenlegi Merason sem.

Egy fotót már kaptam a belsejéről, de nem oszthatom meg, szóval várni kell a hivatalos fotók megjelenéséig, hogy láthassuk az új szépséget.