Keresés
Acoustic Energy AE509 hangfalteszt Gedeon Audio
december 1, 2021 By Gedeon Audio Off

Bitumenes precizitás – Acoustic Energy AE509 hangfal teszt

Az Acoustic Energy AE500-as széria az első tesztelések óta egy nagy kedvencem az árfekvésben, még a saját F500 kincsemet is határozottan megizzasztja, ami sose egy rossz jel. A szénszálas és bitumenes angol elképzelés tetőtől talpig egyedi megoldásokat tartogat és ez hangminőségben is erősen megjelenik, ráadásul egy nagyon jól eltalált árazással.

Acoustic Energy AE509 hangfalteszt Gedeon Audio

Az Acoustic Energy AE509 hangfal hónapok óta vendégeskedik a studio szobában és azt kell hogy mondjam, hogy az egyik legjobban ez a példány érezte itt magát az álló sugárzók közül. Sosem sok, pont elég adagolással egy pontos hangképet alkot, stílustól teljesen függetlenül. Kialakítása 10/10, jóformán egy kritikát sem tudok megfogalmazni, mert tank módjára van megépítve, igényes kis design megoldásokkal és teljesen egyedi talpszerkezettel.

Acoustic Energy AE509 hangfalteszt Gedeon Audio

Határozott és gyors hangot hozott minden zenén, talán csak a régi rock fanatikusoknak nem lesz teljes az élmény, ha nagyon öblös lábdob hangokat szeretnének hallani 30-40 éves felvételeknél. Tudjuk, hogy ez egy előre eldöntendő kérdés, hogy pontos hangot vagy színeset válasszunk, mert a kettő nem pont ugyanarra lesz jó. Az Acoustic Energy AE509 hangfal szín jelenléte minimális, legalábbis mélyben biztos, így ha a zene vékonyan szól, akkor ezt tolmácsolja felénk az AE509 is. Persze ott van egy test és erő, de nem generál egy cérnavékony sub hullámból ormótlan méreteket, ahogy például egy Fyne F501 vagy F502 teszi néha.

Acoustic Energy AE509 hangfalteszt Gedeon Audio

Párosításokra nem igazán érzékeny, legalábbis bármire kötöttem, azzal élveztem az eredményt és nagyjából hasonlóképpen tartotta magát a hangkép. Rega Elex-R kicsivel több ívet és színt rakott bele, a magas szekció fényt kapott és az aprólékosság érzetet ez növelte is. Hegel-ek hasonlóan szerepeltek vele, a magasak viszont itt egy fokkal zártabbnak hatottak, de ez ebben a párosításban kiegyenlített volt. A mélyeken a H95 nem dob mennyiségben, de a H120 már igen, ezzel kis extra test belerakható az előadásba. Arcam SA20 az arany középút, semlegesen dolgozott az AE509 mögött és inkább a hangfalat hallgattam ilyenkor, mintsem a két termék fúzióját. Norma IPA-70B elég komoly szeparációt és lecsengési távolságokat hozott ki belőle, de ez már talán határeseten túl van az ára miatt, mint kombináció.

Részletesebben a videóban beszélek a teljes élményről:

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon