Cocktail Audio N25 streamer lejátszó teszt Gedeon Audio
május 15, 2021 By gedeon Off

Cocktail Audio N25 streamer lejátszó teszt

Rég járt nálam olyan rugalmasan használható eszköz, mint a Cocktail Audio N25 streamer megoldása, ami számtalan különféle igényre tökéletes lehet. A hálózatos lejátszók teljesen átvették a piac fő forrása szerepét, de még mindig gyerekcipőben jár sok gyártó a funkcionalitások terén. A koreai gyártó hamar felkerült a térképre az új kompromisszummentes megoldásaival, aminek az egyik híres versenyzője az N25-ös modell 400 000 Ft,- környékén.

Cocktail Audio N25 streamer lejátszó teszt Gedeon Audio

A Cocktail Audio N25 hálózatos lejátszó egy ESS ES9018K2M Sabre32 referencia DAC chipet és egy kétmagos ARM Cortex A9 processzort használ a saját fejlesztésű software rendszer. Roon Ready, Qobuz, Tidal, Deezer, Spotify Connect, UPnP, AirPlay, internetrádió és saját applikáció áll rendelkezésünkre az online streamer funkciók közül. A Bluetooth, DAB+ / FM rádió, DLNA és USB tárhelyről való olvasás már csak hab a tortán, de még itt sincs vége a rugalmasságnak. Használható dedikált futóműként, DA konverterként és teljes streamerként is egyaránt. A 32 bit / 384 kHz támogatás formátumok közül se válogat, szóval mehet neki MQA, DSD, DXD, HD FLAC, HD WAV, CAF, ALAC, AIFF és mezei mp3 jellegű zenék is.Coctail Audio N25 streamer Gedeon

 

A digitális bemeneteket koax, optikai, USB-B és USB-A fedi le, de külső DAC használata esetén ki is vihető koaxon, optikain a jel. Ha az N25 teljes képességét ki szeretnénk használni, akkor az analóg RCA kimeneteken visszük az erősítőbe tovább a jelet, XLR lehetőséget itt még nem kapunk. A két HDMI csatlakozó egyike ARC, tehát a TV hangjának dekódolására és konvertálására lesz hasznos, míg a másik külső kijelző csatlakoztatásra.

Cocktail Audio N25 streamer lejátszó teszt Gedeon Audio

Az előlapon sokak kedvence, a 4,6 col széles TFT LCD kijelző, ahol az éppen játszott albumborítón kívül az aktív playlistet látjuk. Az előlapon található gombok segítségével a teljes menürendszer itt is elérhető, de egy fokkal egyszerűbb a Cocktail lejátszókhoz fejlesztett MusicX NEO applikáción keresztül kezelni minden funkciót. Ennek a használata elég egyszerű, viszont egy kis szokást igényel, mert megjelenésre nem kifejezetten szép. Pár alapvető funkció és zenék elérése Tidal fiókon keresztül pont annyira más, mint egyéb gyártók applikációs felépítése. Ha például egy zenét hallgatok, akkor nincs közvetlen gomb arra, hogy ennek az előadónak a profiljára lépjek, de még az albumra se, ha éppen csak egy szám megtetszik egy válogatás playlisten belül. Ettől függetlenül gyors, stabil és azonnal felismeri, majd megtalálja a hálózaton lévő Cocktail eszközöket. Volt, hogy egy hétvégén át ment az egyik hangfal járatása miatt, és nulla szétkapcsolás, akadás vagy applikációs crashelést történt. Ha egyébként a funkciók és hangminőség tetszik, de a saját app nem annyira, akkor bármikor kikerülhető egy másik UPnP alapú appal, mint például BubbleUPnP vagy MConnect. A személyes tapasztalatom az volt, hogy az első 1-2 nap használat után teljesen megszoktam és már kézre áll minden, a zenék és előadók felfedezését pedig közvetlen Tidal felületen csinálom. Az elmentett előadókat, albumokat, playlisteket és kedvenceket pedig már a MusicX NEO-n keresztül böngészem. Egyébként itt is elérhetőek ajánlások, új album ajánlások, de egy fokkal kötöttebb, mint a Tidal saját felülete.

Cocktail Audio N25 streamer lejátszó teszt Gedeon Audio

A teszteléshez nagyobb eszközöket vetettem be, ami tűpontosan kihozta a Cocktail Audio N25 lejátszó hangját. A teszteléshez használt termékek:

Titan Audio tápkábel és elosztó Gedeon Audio

Audio Solutions Figaro B hangfal Gedeon Audio

A Cocktail N25 hangja hamar felismerhető egy kellőképpen feltáró hangfalon keresztül, mert az ESS chip karaktere szépen felemeli a részletek mennyiségét. Az aprólékos, szállós és feszes magas frekvenciák egy védjegye lesz a legtöbb rendszerben és ez várhatóan egy fedettebb, melegebb hangú forrással szemben jó nagy ugrás lehet egyeseknek. A precíz stílusa erőset dob a presence élményen, azok a szájnyitós ajak hangok nagy hangsúlyt kapnak a zene egyensúlyában, ami érzés vegyül a tágas színpaddal. Miközben a testközeli hangokat így halljuk, mégis távolabbról indul az énekes pozíciója, olyan mintha a kis tereket is légiesebben kezelné.

Cocktail Audio N25 streamer lejátszó teszt Gedeon Audio

A közép tartományban már nem érzem azt a fajta élénkséget, amit a felső frekvenciáknál. Azonosan gyors és részletgazdag, de nyugodtabb a tónusa egy fokkal. Selymes és sosem erőszakos, darabos vagy harsongó. Érdekes ez a kombináció, hiszen első percek alatt a hallgatási élmény egésze fényesnek nevezhető, de ahogy időzik vele az ember, egyre jobban értelmet nyer a Cocktail hang. Ebből viszont fakadhat, hogy alkalmas lesz helyrebillenteni forrás fronton egy szett hiányosságát részletek és térábrázolás szempontjából.

Audio Solutions Figaro B hangfal Gedeon Audio

Mélyei kötöttek és megfogottak, a Figaro B-n néhol már kemény is volt. A belépő forrásokkal szemben itt nem tapasztaltam brummogó alsó frekvenciákat, lényegre törő módon kontroll alatt tartja a zenéket. Extra erőteljességet nem rak a hangképre, de ezt a DAC-nak is köszönhetjük. Amikor csak futóműként használtam, akkor változtak a basszusok alsó részei annyit, hogy érezhető legyen a Cocktail és az utána kötött termék képessége is. Nehéz eldönteni, hogy melyik DAC vagy streamer a neutrális és melyik színez, mert ebben a 400 000 Ft,-os árfekvésben már rég szőrszálhasogatás a legtöbb észrevétel. A lényeg viszont, hogy ha az erősítőnkben van DAC, esetleg már meglévő dedikált konverter, akkor érdemes tesztelni egy kört, hogy melyik illik a legjobban az adott láncba.

Cocktail Audio N25 streamer lejátszó teszt Gedeon Audio

A Cocktail N25 feszes, tiszta és aprólékos hangot kínál, kiemelkedő rugalmassággal funkciók terén. Talán csak az XLR kimenet az, ami hiányzik, bár ez ennyiért még pont megbocsátható. Színpad ábrázolás és tér kifejezetten tágas, levegős és a hangkép bő fényt kap, így elég nyitottnak is nevezhető. Applikációja stabil, gyors és jól használható, de vélhetően ezt még fejleszteni fogják a jövőben az említett egyszerűségek miatt. Ha 400 000 Ft,- környékén keresel egy olyan lejátszót és DAC-ot, amit kötöttségek nélkül használhatsz komolyabb szettben is, akkor érdemes kipróbálni az N25-öt is!

Forgalmazó – ExtremeAudio.hu

Gyártó – CocktailAudio.com