Keresés
Bowers&Wilkins 606 S3 hangfal vs Dynaudio Emit 20 hangfal Gedeon Audio
július 11, 2024 By Gedeon Audio Off

Dynaudio Emit 20 vs Bowers&Wilkins 606 S3 hangfal összevetés

A hangfaldemózások többsége összevetésről szól, hiszen önmagában nehéz egy-egy terméket megítélni. Mihez képest meleg a hangja, mihez képest több vagy kevesebb a mélye? Jobb, de mitől és mennyivel? Minden helyzet és személyes ízlés dolga, de a tárgyban említett két népszerű hangfal nem is lehetne eltérőbb hangzásban.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Bowers&Wilkins 606 S3 hangfal vs Dynaudio Emit 20 hangfal Gedeon Audio

A Dynaudio Emit 20 hangfalról már több videót és cikket is készítettem, mert ár-érték arányban az egyik személyes kedvencem, amit a vásárlók nagy lelkesedése is megerősített az utóbbi időszakban. 2 utas, 28 mm-es Cerotar dóm magassal és 180 mm-es hosszú löketű mély-közép hangszóróval dolgozik, hátsó bass-reflex nyílással. Súlya 10,3 kg, méretei 205 x 370 x 312 mm, szóval árához és konkurens gyártókhoz képest is egy kifejezetten nagy dobozról van szó.

Dynaudio Emit 20 hangfal teszt Gedeon Audio

A Bowers&Wilkins 606 S3 hangfal ugyancsak 2-utas, 25 mm-es titán dóm magassal és 165 mm-es szőtt Continuum mély-közép hangszóróval szerelve. Hátsó flowport bass-reflex nyílás, tehát alap specifikációkat tekintve elég hasonló a két sugárzó. Súlya 7.05 kg, méretei 189 x 344 x 300 mm.

Bowers & Wilkins 606 S3 hangfal teszt Gedeon audio

A két népszerű hangsugárzó karakter, hangszín és stílus szempontjából egészen másról szól, ezzel pedig azonnal körvonalazható, hogy kinek melyik ízvilág tetszik jobban. A Dynaudio Emit 20 egyértelműen nagyobb és kerekebb basszusokkal dolgozik, már alacsony hangerőn is. Dögös, testes és rendkívül jól reagál a dinamikai változásokra a zenékben. A B&W 606 S3 ugyanezen mélyeknél szálkásabban és keményebben szól, ami egyes zenei stílusokra kevés lehet igény függvényében. Ebből fakadóan halk hangerő mellett nem lesz túl vaskos hangja. Ennek ellenére még a kisebb 607 S3 hangfallal is nagyon kellemes élményeim vannak, az is teljes értékű, de kell hozzá a kellő szoba, elhelyezés és erősítő. Szóval nem arról van szó, hogy nincs mélye, egyszerűen csak jóval kevesebb, mint a Dynaudio Emit 20-é. Míg az Emit 20-at simán merném ajánlani akár 30 m2-be is, úgy a 606 S3-at maximum úgy, hogy pontosan tudja a felhasználó, hogy miként fog szólni nála.

Bowers & Wilkins 606 S3 hangfal Gedeon Audio

Közép és felső tartománytól indulnak csak igazán a különbségek, már ha valakinek a basszusbéli eltérés nem lenne elég. B&W 606 S3 hangfal messze a legfényesebb, legkihegyezettebb hangzás ebben az árfekvésben, de megkockáztatom, hogy egészen 1 millióig alig van „ellenfele” élességben. Tiszta, fókuszált, határozottan körvonalaz és mintha szikével vágták volna körbe az egyes hangokat. Felső frekvenciák szemérmetlenül tolják elénk az információt, ezzel megadva a kihegyezett hangkép egészét. A Dynaudio Emit 20 hangfal ezzel szemben jóval nyugodtabb, lágyabb és ‘kellemesebb’ hangvétel. A kellemes, erős jelző egy összevetésnél, de míg a B&W-nél reflektor világít rá minden hangra, úgy a Dynaudio minden tekintetben puhább és selymesebb. A B&W a mikro és makro részleteket erősebben kezeli, szeret sportot űzni a finomságok pontszerű kiemeléséből, ami egyszerre teszi hatásossá, de érzékeny fülűeknek fárasztóvá.

Dynaudio Emit 10 vs Emit 20 hangfal Gedeon Audio

Melyik a jobb, melyiket érdemes választani?

Attól függ, hogy mit keresel és mit szeretnél kihozni a kedvenc zenéidből. A Dynaudio Emit 20 egy rendkívüli, mindenes doboz, izmos mélyekkel és semleges, áttetsző közép-felső tartománnyal. Hangolható erősítővel és forrással egy olyan szintre, ahol rendesen meghazudtolja az árát és kategóriáját. Nincs olyan erős önálló karaktere, amely rátelepszik a hangképre attól függetlenül, hogy milyen erősítővel hajtjuk. A részletek aránya természetes, könnyen és hosszan hallgatható, de ha buli az igény, akkor csak a hangerőszabályzót kell feljebb tekerni és már bontja is a falat.

Dynaudio Emit 20 hangfal teszt Gedeon Audio

A Bowers&Wilkins 606 S3 tisztaság, precizitás és gyorsaság szempontjából ugyancsak rendkívüli, viszont teljesen más okokból, mint az Emit. Ha valaki részletet, tisztaságérzetet keres, akkor azonnal B&W-t javaslok ebben az ársávban, hiszen nincs párja. Persze sokszor előfordul, hogy az első hallgatás után gyorsan kiderül, hogy azért nem kell ennyire „tisztának” és „élesnek” lennie, de kiindulási pontnak pont ezért tökéletes egy B&W doboz. Karakteréből fakad, hogy az erősítő-párosításra jobban oda kell figyelni, hiszen a közép-magas orientált hangját érdemes ellensúlyozni tónusban. Melegebb, akár egy fokkal „lassabb” hangú erősítő kiegyenlítheti az ércességét, ami egyeseknek nem tetszik. Így szépen hangolható egy olyan hangzás irányába, ahol kijön a Bowers jelleg, de kellemesebb adagolásban. Több tapasztalat (vagy tanácsadás) szükséges hozzá, hogy jó legyen a végeredmény.

Bowers & Wilkins 607 S3 hangfal Gedeon Audio

Mindkettő modell megtalálható nálam tavaly óta és volt szerencsém látni, hogy miként tetszik az embereknek az egyik és másik. Meghallgatás és eladás szempontjából is a Dynaudio Emit nyer nálam, nem is kis mértékben. Érdekes tapasztalat, hogy ezek szerint a nyugodtabb és testesebb karakter jobban tetszik az embereknek, mint a technikai és fényesebb, már ha erre a pár jelzőre lebontható az emberek döntése. Mindenesetre tartom bent mindkettő modellt, így személyes hallgatás alapján könnyen eldönthető, hogy melyik a befutó.