Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu
február 16, 2021 By gedeon Off

Hogyan ‘maximalizáld’ a Bluesound Node 2i streamer hangját! – Chord Qutest

A Bluesound Node 2i lejátszó az egyik legnépszerűbb streamer világszerte, egyrészt az ára, másrészt a piacvezető felhasználói élménye végett. Az applikáció működése, stabilitása egy erős selling-point, plusz a logikus és korszerű funkcionalitása jóformán hiánytalan. Pár iPhone felhasználó applikációs panaszán túl nekem semmilyen személyes negatív tapasztalatom nem volt, több mint 1 éve folyamatosan fut hibátlanul androidon keresztül. Az árfekvéséből viszont adódik, hogy már középkategóriás rendszereknél megjelenik a hangminőségének korláta, illetve stílusa. Enyhén mély erős, közepekben kissé fedett tud lenni, de csak akkor, ha komoly rendszerbe van illesztve, ahol a többi komponens erre szigorúan rámutat. Külső konverterekkel már próbálkoztam, viszont többsége semmilyen előnyt nem hozott. Néhány sztereó erősítőbe integrált DAC hozott extra nyitottságot, amit az Audiolab, Arcam, Vincent és Hegel termékeknél kérdés nélkül éreztem is. Viszont mi van akkor, ha nincs az elektronikádban DAC, vagy nem jobb, mint a Node 2i sajátja, de fejleszteni szeretnél, mindezt úgy, hogy megtartsd a Bluesound funkcionalitását mindenestül.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

Az ajánlás, beszámoló ár szempontjából nem logikus, vagyis aki ennyiért vesz streamert az várhatóan nem vesz mellé kapásból egy fél millió forintos DAC-ot is, de hosszútávon simán lehet, hogy ide vezet a fejlesztés útja. Szóval kölcsön kaptam egy Chord Qutest DAC-ot pár hétre, amit kapásból be is kötöttem a Node 2i után. A kábelezésről nem terveztem beszélni, de sajnos elég határozott különbséget mutatott a különböző koaxok közti minőség. A fixen bekötött kábelem a VIABLUE NF-75, amit pár nappal később kölcsön adtam valakinek tesztelésre, és ez idő alatt a régről megmaradt Monitor Audio Blue mono kristály kábelt használtam. A különbség a klasszikus lepel jelleg volt, ráfeküdt a teljes spektrumra egy enyhe sötétség a másikkal szemben. Ez a kábel nagyjából 10-15 000 Ft,- volt emlékeim szerint, de ennyiért nincs is probléma vele, sőt, teljesen korrekt. Ha jól tudom ez az Inakustik-nak valamelyik régi formációja, sehol nem találok róla információt. A kimenő jelnél sem akartam elszállni, így maradt az NF-S1 analóg RCA, ami ment ki az erősítőbe. A lényeg, hogy túlzásba nem kell esni, de ne is a legolcsóbbakkal akarjuk megoldani, mert ebben a felállásban bőségesen észlelhető volt a differencia.

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Tehát a lánc úgy nézett ki, hogy Node 2i – NF-75 koax – Chord Qutest – NF-S1 RCA – erősítő. A tápellátás mindkét kütyünél a gyári volt, semmi extra tuningolt vagy lineáris. Ez így már egyértelműen jobb volt, mint a Node sajátja, eltűnt minden jellegzetes negatívum. Simulékony, könnyű és egyenes karakter jelent meg, közepes gyorsasággal. A basszusok kötöttebbek lettek, a bum-bum érzés abszolút kikerült a képből és a közép szekció fedettsége ugyancsak. Távolságban is egy fokkal intimebb, közelebbi érzést kommunikált, de megállt valahol a hangfalak vonalában a legközelebbi pont a zenékben. A színpad több fényt kapott, egységesen elterítve, viszont még messze nem harsány mértékben szerencsére. A Node-hoz képest jóval több részlet és finomság előkerült a zenéből, kevésbé volt zsúfoltság érzetem.

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

Közel 500 000 Ft,- elég kemény ár a Chord Qutest-ért, de egyrészt nagyon szépen teszi a dolgát, másrészt pedig ennek a beszámolónak nem az a lényege, hogy megítéljem az ár-érték arányát, hanem hogy egy tuti biztos tippet adjak a Node 2i fejlesztésére. A javulás egyértelmű, ráadásul olyan mértékben és stílusban, ami nem nevezhető szélsőségesnek. A fő irány az egyenesség és neutralitás, talán csak azoknak nem lehet ez ideális, akik valamilyen csöves karaktert keresnek.

Az realitáshoz tartozik, hogy ennyiért már majdnem kaphatunk egy Auralic Altair G1-et, ami egy egészen másik liga, de ezt hagyjuk a következő alkalomra!

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu