Keresés
JBL HDI 3800 hangfal házimozistudio GedeonAudio.hu
október 25, 2020 By Gedeon Audio Off

JBL Synthesis HDI 3800 5.4.4 házimozi szett élmény

Pár havonta visszatérek egy tesztelésre a Házimozi Stúdó híres Skandináv szobájába, hogy beszámolhassak az új installáció élményéről. Legutóbbi Revel Performa F338Be szett után most az új JBL Synthesis HDI hangfalcsalád került élesítésre, ami ugyan nem olcsó, de nem is olyan drága, mint amit amit feltételeznénk a hallatán.

JBL HDI 3800 hangfal házimozistudio GedeonAudio.hu

Az új HDI széria debütálása igen erősre sikerült világszinten és ez a szoba nyers valójában meg is mutatja, hogy mire képes a JBL különböző anyagokon. A szett az alábbi elemekből áll:

  • JBL Synthesis HDI 3800 front hangfalak
  • JBL Synthesis HDI 4500 centersugárzó
  • JBL Synthesis HDI 1200 mélysugárzó (4 darab)
  • JBL Synthesis S4AI háttérsugárzók (a legendás THX Ultra2 példány!)
  • Revel C763L atmos hangfalak (4 db)
  • Lyngdorf MP50 processzor
  • JBL Synthesis végfokok
  • Sim2 Crystal 4 UHD vetítő és Stewart Firehawk vászon

Árak – HaziMoziStudio.hu/JBL_HDI

A tesztelés a szokásos referencia zenéken és filmjeleneteken történt, főként Tidal-ról és NAS-ról futtatva. Son Lux, Melanie de Biasio, Woodkid, Sevdaliza, Lianne de Havas, Daft Punk, Fink, majd egy kis Sting koncertfelvétel és zárásképpen Alita, Star Wars.

JBL HDI 3800 hangfal házimozistudio GedeonAudio.hu

Az első JBL HDI tesztben említettem, hogy a szórása és szélesség érzete kiemelkedő volt, ami egy ilyen tudatosan kalibrált környezetben az otthon tapasztaltaknál jóval hatásosabb volt. A hangfalak teljesen eltűntek és tapinthatatlanná váltak, a tér pedig faltól falig tartott, nem csak a front sugárzók között. Ennek a 75%-a az, amit a kis HDI 1600 hangfalnál hallottam az Arcam társaságában, de úgy tűnik, hogy egy szakértő csapat által ez az élmény még tovább növelhető. Film és zenei felhasználásnál is a teljes nézőközönséget szólítja meg, nem csak specifikusan azt az 1-2 személyt, akik középen ülnek. Sétálgatva szobában a tér és szélesség érzet gyönyörűen megmarad és simán el tudom képzelni, hogy egy 2-3 soros házimozi szobában az utolsó sor szélén ülő ember is egészen hasonló élményben vehet részt, mint a többiek.

JBL HDI 3800 hangfal házimozistudio GedeonAudio.hu

A térélmény mellett a mélyek minősége volt a másik meggyőző faktor, amit az érkezésemkor gyorsan meg is mutattak egy előzetes Phil Collins dobjátékkal, amit utána Son Lux és Woodkid zenéivel teszteltem. A négy darab 1000 Wattos JBL mélysugárzó képes lekövetni a legapróbb mozzanatokból kezdve mindent az anyagban, ami a Star Wars fogathajtás jellegű jeleneteknél csúcsosodik ki élményben. Ha apró és finom dobjátékot kell pötyögtetni a térben minden irányba, akkor ezt mesterlövész pontossággal pakolja akár az orrunk elé, de sok méteres távolságba is. A dinamikai szélesség és tartalék a legnagyobb JBL Synthesis szobára emlékeztetett, nem is véletlen, hiszen azonos a DNS. Mindamellett, hogy az alsó frekvenciák teste fenék és tarkómasszást is kínál a komplett ház remegésén keresztül, a mély tartomány felső 2/3-a finoman texturált marad és szépen formál, definiál minden részletet.

JBL HDI 3800 hangfal házimozistudio GedeonAudio.hu

Érdekes, hogy középtartomány tekintetében közvetlenebb és intimebb volt, mint amit az itthoni tesztelésnél hallottam. Ez feltételezem a Lyngdorf kalibráció eredménye is lehet, mindamellett, hogy a teljes elektronika lánc komolyabb volt itt. Végig olyan érzésem volt, mintha benne ülnék az adott jelenetben. Nincs egy távolságtartás érzetem, nekem szól és valóban az atmoszféra kellős közepén voltam végig. Filmeknél kifejezetten zavar, ha hallom szeparáltan a centersugárzó hangját, ami vagy a szórásból, vagy rossz beállításból eredhet, esetleg a front és center közti távolságbéli szinergia nincs meg. Ilyenkor kapásból el is vesztem a kikapcsolódás érzetét, de itt ez egy pillanatig sem történt meg. Utólag, amikor gondolkodtam az élményen jutott eszembe, hogy annyira egybesimult minden, hogy nem fel sem tűnt, hogy nem esek ki a film ritmusából.

JBL HDI 3800 hangfal házimozistudio GedeonAudio.hu

Sting nem a kedvencem, de ezen a szetten nagyon élveztem, sőt még odáig is elmerészkednék, hogy végighallgatnám a teljes koncertet, már csak a rendszer munkája miatt is. A dobok súlyosak és érzed a fotelen végigfutó hullámokat, a basszusgitár rezgéseit a négy mélysugárzó ezzel egyidőben szeparáltan elhelyezi előtted, mintha minden hangszeren egy külön, dedikált hangfal dolgozna. A JBL Synthesis HDI hangfalcsalád nem a vékony és túl légies irányt képviseli, ahogy az eddig tesztel Revel-ek például. Itt mindennek egy érezhető mértékben vastagabb és szaftosabb tónusa van, kicsit édesebb és intim.

JBL HDI 3800 hangfal házimozistudio GedeonAudio.hu

A magas szekció sokat változott a korábbi Array és Classic szériákkal szemben. Az új JBL HDI család jóval selymesebben és puhábban adagolja a részleteket, ami nagyobb terhelés alatt is megtartja ezt az érzetet. A JBL Synthesis ezzel az irányzattal egy teljesen új közönséget szólít meg és olyat rálátást kínál ugyanazon világra, amit eddig máshol kellett keresnünk. Az élmény nagyon szórakoztató és biztosra veheti mindenki, hogy nem tud végignézni egy 10 perces filmjelenetet sem anélkül, hogy nevetne vagy mosolyogna. Kicsivel bővebben a videóban megtudhatsz pár extra információt a szobáról és termékekről, viszont erősen ajánlom a személyes meghallgatást, ha egy komoly, életre szóló rendszerben gondolkodsz.

JBL HDI hangfalak – https://www.hazimozistudio.hu/JBL_HDI

Bővebben a videóban: