Arcam SA10 sztereó erősítő gedeonaudio.hu
október 28, 2020 By Gedeon Audio Off

Napló: Arcam SA10 erősítő első tapasztalatok

A tegnap kicsomagolt Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó mellé szerettem volna egy árban jobban illő erősítőt, amiben még phono is van. Mivel amúgy is ez lenne soron, így tökéletes az időzítés, hogy bevessem az Arcam SA10 sztereó erősítőt

Arcam SA10 sztereó erősítő gedeonaudio.hu

Az Arcam SA10 az erősítő család legkisebb példánya, amelyet az SA20 és SA30 követ. Az SA10 ára 314 500 Ft,- lett, ami pont az az árfekvés, amire építkezik a közösség nagy része. Funkciók tekintetében pont addig megy el, ami még ezért az árért nem vet fel kérdéseket, hogy akkor ez mit is képviselhet hangminőség szempontjából. Az AB osztályos elektronika 2 x 50 Watt kimenő teljesítmény kínál, 5 analóg bemenettel (phono is van!), 2 digitális koax és 1 optikaival.

Arcam SA10 sztereó erősítő gedeonaudio.hu

A vaskos toroid trafó, hűtőborda és igényes fém házas kialakítás 8.4 kg összsúlyt tesz ki, ami az egész kompakt méretéhez képest meglepő. A komolyabb árfekvésű termékekből már ismerős lehet az itt található 32 bites Sabre ESS9038K2M DAC chip. Bluesound Node 2i után bekötve egyértelműen ropogósabb és feszesebb érzést ad, mintha analóg kötném össze az Arcammal. Régen sokszor volt róla szó, hogy mit érdemes venni a Node-hoz, hogy azt tuningoljuk, de a legtöbb esetben 300 000 Ft,-os DAC-ok sem tudnak mit kezdeni vele. Ez így első körben mindenképpen jó jel az Arcam SA10 DAC felépítését tekintve.

Arcam SA10 sztereó erősítő gedeonaudio.hu

Streamer és hálózatos funkciók nincsenek benne, a hátlapon látható ethernet aljzat IP vezérlésre való, tehát integrálható Control4 rendszerekbe. Ebben az árfekvésben ez a kedvenc integrált erősítő receptem – DAC, phono, analóg bemenetek és kész is. Amint belekerül egy streamer szekció ugyanezen árért cserébe, akkor a hangminőség szintjéből gondolatban le is vonhatunk egy picikét, mert a gyártási költség elosztásában minden extra szolgáltatás szignifikáns átalakítást, mérlegelést igényel. Ha 300 000 Ft,- környékén egy árnak megfelelő hangot szeretnél, akkor azt az ilyen jellegű erősítőknél keresd, ne azoknál, ahol gyanúsan sok szolgáltatást kapsz.

Arcam SA10 sztereó erősítő gedeonaudio.hu

Az teljes Arcam SA és AV sorozatot tervezem végigtesztelni, az SA10 pedig jövő hétre várhatóan elkészül, de már a hétvégi Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó tesztben is benne lesz.