OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio
június 30, 2022 By Gedeon Audio Off

OKKI NOKKI ONE lemeztisztító beszámoló

A vinyl lemezek tisztítása és karbantartása kardinális fontosságú, ennek ellenére még sincs rengeteg opciónk, ha egy teljes megoldást szeretnénk valamilyen termék formájában. Kézzel lehet ügyeskedni, de az eredmény elég kérdéses sok esetben, szóval adja magát, hogy valami komolyabbat keressünk a probléma megoldására. Így került képbe az OKKI NOKKI ONE lemetisztító gép, amelyet már be is vetettem otthon, sőt még a barátnőm vintage Kate Bush lemezét is megújítottam, nem is akármilyen mértékben!

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

Az OKKI NOKKI ONE vinyl mosó koncepció egészen egyszerű és lényegre törő, leegyszerűsítve összesen két lépésből áll a tisztítási folyamat, egy nedves előtisztításból és koszoldásból, plusz egy vákuumos tisztításból, viszont a beszámoló kedvéért átfutok a teljes élményen.

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

Tartozékként kapunk hozzá minden kiegészítőt, amire szükségünk lehet, ide értve magát a tisztító folyadékot, annak adagolóját, kecskeszőr kefét, lemezleszorítót, két tányért, tápkábelt és egy plexi tetőt magára az OKKI NOKKI gépre. Ez utóbbi akkor praktikus, ha nem a csomagolásába visszatéve rakjuk el a következő lemeztisztításig, hanem elöl hagyjuk, így nem kerül por a tányérra, tisztítófejre.

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

A kialakítás egészen egyszerű lett, hiszen maga a ház műanyag szinte mindenhol, kivéve a tányér borítását, amely puhább gumírozott felület, illetve a vákuumos tisztítócső alumínium (annak tűnik), a foglalata viszont ugyancsak műanyag. A  tartozék lemezleszorító nagyon jól sikerült, ami egy fő célja a vinyl közepén található címke megvédése a nedves tisztítástól. Egy műanyag korong szélére kemény szilikon szoknyát raktak, így ha odaerősítjük a középen található csavarmenetre a tömör alumínium rögzítő elemet, akkor hibátlanul lezárja a lemez közepét. Fröcskölhetjük ezt akár slaggal is, kétlem, hogy bejutna a víz, olyan szépen illeszkedik minden alkatrész.

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kuponFelülről nézve bal alul található az univerzális kezelőgomb. Ennek elforgatásával lehet mindkét irányba forgatni a lemezt, plusz a közepét benyomja elindítani a vákuum szívást. Ez utóbbi az alumínium csőből történik, amely alján egy teljes lemezhossznyi távolságban dolgozik a szívás. A kivágás mindkét oldalán puha szövet szerű anyag található, amely a vákuummal szimultán takarítja a felületet. Tetején három állásban kapcsolható, hogy mekkora lemezt tervezünk éppen takarítani.

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

Ezt a takarító cső elemet csak a helyére kell ültetni és két pozíció közül választhatunk. Az egyik állás az, amikor aktívan takarítjuk éppen a lemezt a vákuummal, a másik pedig amikor kifele néz a cső. Ennek csupán annyi a szerepe, hogy amikor előmossuk a lemezt (részletek lentebb), akkor ne legyen útban a kar, plusz magát a lemezt is ilyenkor tudjuk felhelyezni.

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

A kar felső részén három állásban állítható, hogy mekkora lemezt takarítunk épp, aminek a bal oldali állása a 12 inches állás. Az OKKI NOKKI jobb oldalán a belső tartály vízszintjét ellenőrizhetjük, illetve ezt a csövet kihúzva le is ereszthetjük.

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

Tartozékként kapunk a csomagban egy 50 ml-es OKKI NOKKI tisztító folyadékot és egy adagoló tartályt hozzá. A folyadékot 1 liter desztillált vízzel kell feloldani, alaposan átrázni, majd az így kapott keveréket visszatölteni az eredeti 50 ml-es tartályba, hogy kulturált mennyiségben és precízen lehessen majd a lemezre adagolni azt. A tartalék folyadékot pedig tárolhatjuk változatlanul az 1 literes flakonban.

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

A tisztítás

1. A lemezt felhelyezzük és rögzítjük a közepénél fogva a tartozék leszorítóval (címkevédő + menetes alumínium középső rögzítő elem. A vákuum kart kifelé fordítjuk)

2. Elindítjuk a lemez forgatását az egyik irányba, a kecskeszőr kefét bal kézzel a lemezhez tartjuk finoman, majd óvatosan széltől szélig adagoljuk a tisztító folyadékot. Nem kell eláztatni az egészet, csak szépen lassan önteni, amíg egyértelműen nedves a teljes lemez. A kecskeszőr kefét fixen tartjuk végig, hogy alaposan bedolgozza magát a folyadék.

3. A kezelőgombbal megfordítjuk az forgást, tehát a másik irányba is hagyjuk futni a lemezt, míg változatlanul ott tartjuk a kefét. Ez a két folyamat ( 2. és 3. lépés) oldja fel a régebbi, mélyebb és tapadósabb koszréteget. Pár perc mindkét irányba bőven elég volt az esetemben, de koszosság függvényében tetszés szerint hosszabb ideig is nedvesíthető a lemez.

4. A lemezt hagyjuk tovább forogni, majd a vákuum kart visszahelyezzük pozícióba, ahol a lemez fölé fekszik. Kezelőgomb közepét megnyomjuk és a vákuumos szívás elkezdődik. Hagyjuk ezt a folyamatot addig, amíg a lemez száraz lesz.

5. Kikapcsoljuk a vákuumot és forgatást, kart leszedjük, rögzítő elemeket lecsavarjuk és megfordítjuk a lemezt, majd az első 4 lépést megismételjük a másik oldalon is.

A teljes folyamat végtelenül egyszerű és igazából pár perc alatt meg is voltam egy-egy lemezzel. Amelyik sok-sok éve állt és porosodott, illetve már a kutya is átment rajta még kiskorában, annak kicsivel több idő kellett, mint 1-2 perc, de még az is meg van 10 percen belül, és akkor kifejezetten alapos voltam!

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

Hatékonyság

Kissé megfoghatatlan a dolog olyan szempontból, hogy minden lemez másképpen koszos, tehát a hatás is ennyire változni fog lemez és lemez között. Barátnőm Kate Bush – Running Up The Hill lemezével indítottam, ami még régebbről van meg neki, sose lett tisztítva és elég koszosan is szólt. Meglepően jó a lemez hangminősége egyébként, a streaming változatokat agyonveri, de azért csak-csak volt egy folytonos ködösség a hangjában. Egy kifejezetten gyors OKKI NOKKI tisztítást követően a különbség ég és föld lett! Az alapvető pattanások, durranások és általános “függöny” réteg egy az egyben eltűnt a zenéből, jóval tisztább és áttetszőbb eredményt kaptam. Apróbb kis pattanások néhol előjöttek, tehát nem lett tökéletes a lemez, viszont egy újabb takarítását követően vettem észre, hogy azok többsége vélhetően a karcokból és egyéb felületi sérülésekből ered.

Kate Bush Running Up The Hill vinyl Gedeon Audio Okki Nokki

Haxan Cloak vörös lemezét is elővettem, mert ezt már évek óta nem rakom fel olyan szinten zajos és pattog. Sajnálatos, mert maga a hangminősége brutális, viszont most végre megújult az élmény! Az OKKI NOKKI ennél is letisztította az élményt, abszolút csendességgel futott végig a teljes lemez. Pattanások eltűntek, a hangszerek mély textúrái teret kaptak és a mosott érzet itt is kikerült a képből.

Haxan Cloak vinyl Gedeon Audio Okki Nokki

Nem rég érkezett a legújabb Holy Other album vinylen és az első pár számnál, illetve a teljes A oldalon furcsa torzítások és zajok vannak. Azt gondoltam, hogy ez gyárilag koszos, viszont a takarítást követően is megmaradt ez a jelenség. A B oldal már hibátlan, szóval arra gyanakszom, hogy ez valami gyártási hiba lehet. A konklúzió viszont az, hogy frissen vásárolt lemezeknél kapásból tesztelhető, hogy hibás-e a lemez, vagy csak koszos, így cseréltetheted is, ha bármi hibát tapasztalsz.

OKKI NOKKI ONE lemezmosó teszt Gedeon Audio

Összességében ‘sajnos’ kötelező eleme egy lemezjátszós szettnek egy decens tisztító, legalábbis számomra. Borzasztóan zavar, ha felrakok egy lemezt és zajos, koszos, pattog és úgy ahogy van az egész a streaming közelébe sem ér. Egy jó lemez tiszta állapotban mutatja meg csak igazán, hogy miért is fáradunk és maceráskodunk annyit ezzel az analóg formátummal. Az OKKI NOKKI ONE lemeztisztító egyértelmű válasz erre a problémára. Az ára nem a legbarátibb, de tekintve, hogy ez egy hosszútávú befektetés és évtizedekig karban tartja a lemezeinket mégsem érzem annyira soknak. Külön rendelhető hozzá minden alkatrész és folyadék is, tehát ha valami elfogy, elromlik vagy csak elhasználódik az évek során, akkor pótolható minden.