PMC DB1 Gold hangfal gedeonaudio.hu
január 27, 2021 By gedeon Off

PMC DB1 Gold hangfal teszt – 25. évfordulós kiadás

Nagy öröm, mikor egy komoly presztízsű gyártó termékét tesztelhetem, pláne ha még nem is szerepeltek nálam korábban. A különleges alkalmat a különleges kiadással vegyítve nálam járt a PMC DB1 Gold hangfal, amit a 25. évforduló alkalmából fejlesztettek tovább a klasszikus DB1 alapján. A kompakt monitor sugárzó a professzionális stúdió értékeket ülteti át az igényes zenehallgatók világába, akik a méretéből értetődően kisebb szobába keresik a lehető legjobb opciót.

PMC DB1 Gold hangfal gedeonaudio.hu

A kézzel készült monitor hangfal az Advanced Transmission Line (ATL) belső konstrukcióval oldja meg a kontrollált hangképet, ami egy hátsó bass-reflex nyílásba torkollik. A három kereszt terelő és merevítő lap egyrészt tovább stabilizálja a dobozt, ami alacsonyabb rezonanciaszintet jelent, másrészt a hang jóval hosszabb utat tesz meg (150 cm), mint egy ‘átlag’ hangfal esetén. Ennek eredménye, hogy a mélyek nagyobb testet öltenek, mint amit feltételeznék a hangfal méretéből, miközben a terheltség kicsit sem befolyásolja az arányokat a különböző tartományok között. Az ugyancsak saját fejlesztésű belső akusztikai csillapító anyagok minimalizálják mindazon frekvenciákat, amelyek színezést okozhatnak a végeredmény szempontjából, így irányítva hogy pontosan mely tartomány távozik a gyárilag szivaccsal hangolt reflex nyílásból. Mindezt figyelembe véve a 140 mm-es papír alapú mély-közép és 27 mm-es dóm magas egy alaposan átgondolt dobozból produkál stúdió kvalitású hangot, immáron otthoni felhasználásra.

PMC DB1 Gold hangfal gedeonaudio.hu

PMC DB1 Gold hangfal gedeonaudio.hu

A 29 cm magas PMC DB1 Gold hangfal a spórolásmentes tervezésének ellenére nem nagy terekbe való, valahol 20-25 m2 között húznám meg a határt, ahol még érvényesülhet. Nagyobb teret is szépen betölt (esetemben 35 m2), viszont mivel a mélyek inkább az igazságot közvetítik, ezért nagy levegőremegtetésre nem lehet számítani, de ez nem is meglepő. 15-20 m2 körül viszont kiteljesedik és kapásból hallani, hogy megérkezett a természetes élőhelyére. Korábbi tesztek tendenciájából már kiderülhetett többek számára is, hogy személy szerint imádom a kicsi, de komoly sugárzókat, amely kategóriába ez arányaiban nem is illeszkedhetne be jobban. Szóval ugorjunk a lényegre, hogy miként is szól egy profi múlttal rendelkező gyártó nappaliba szánt terméke.

PMC DB1 Gold hangfal gedeonaudio.hu

A PMC DB1 Gold már az első másodpercek alatt lefekteti az alapokat, olyan karakterrel és arányokkal kezeli a jól ismert tesztzenéimet, amit még így nem hallottam. Ha ez egy tipikus PMC hang, akkor felismerhetően jellegzetes erényei vannak a gyártónak. A technikai hátteret már ismerve, valóban egy kontrollált és egységes hangképet kapunk a kis doboztól, enyhe játékossággal a középtartomány felső szegmensétől fogva. Könnyen elhihető presence élményt hoz létre minden hangszerrel és emberi énekkel, viszont nem steril és nyers módon, hiszen van benne egy adag érzelem és természetes tónus. Főleg vokáloknál jön elő a lágyan világított ábrázolás, ami szépen szétterül előttünk minden irányba, sőt még Manu Delago egyes live felvételeinél a mixelésben található magasságbéli játékokat is az átlagosnál jóval határozottan megmutatja. A tágas tér és a történések közti szeparáció kvalitása a kis doboz tudatos kialakításának egy szembetűnő erénye lesz műfajtól függetlenül. Úgy tűnik a PMC tudja, miként kell okosan hangolni, hogy a tisztaság, nagy felbontás és érzelem egymással kéz a kézben működjön úgy, hogy egyik sem kerül előtérbe.

PMC DB1 Gold hangfal gedeonaudio.hu

Az ATL konstrukció eredménye számomra inkább megfogottság formájában jelent meg, mintsem öblös mélyekben. Általános tapasztalat, hogy sok kis sugárzót 80-120 Hz-es kiemeléssel tesznek hatásossá, viszont ez a neutralitás kárára megy. A DB1 Gold mély szekciója tükrözi a gyártó eredetét és ennek megfelelően a prioritás a részletek arányos prezentálása, nem a mennyiség. A hangkép magasai már kis mértékben játékosak, érzékelhető egy finom él, ami a valóságérzetet erősíti, de mindeközben egyfajta kedvesség jellemzi az általános tonalitást. Nyitott térrel, egészen gyors lecsengésekkel dolgozik, viszont mivel nem egy fényes karakter, az apró cinek, húrhangok és pergődobok “csendesen” lépnek vissza a sötétségbe.

PMC DB1 Gold hangfal gedeonaudio.hu

A PMC DB1 Gold hangfal a hírnevéhez méltóan a mini-monitor kategória egyik kiváló lehetősége azok számára, akik relatív kisebb térbe keresnek egy mélyre mutató hangot. Főként hangszeres, jazz, instrumentális, klasszikus és ehhez hasonló stílusokhoz illik a legjobban. Techno, house, rap, hip-hop, trap és minden sub tartományra épülő zenén a legalsó lüktető érzés nagy szobákban nem jelenik meg olyan határozottan, mint az ajánlott méreteken belül, falhoz relatív közel helyezve. Ez valamelyest iránymutató, hogy kinek ajánlott és kinek kevésbé. Azonos belső felépítés és hangminőség mellett egy álló doboz bőségesen a milliós kategória lenne már, ahogy azt a gyártó kínálatában látjuk is más szériáknál. A DB1 Gold nem olcsó, de egy kézzel készült angol sugárzóért, ilyen szónikus teljesítménnyel szerintem nem is kérhetnek kevesebbet.

Forgalmazó – StreamAudio.hu/PMC_DB1_Gold

Gyártó – pmc-speakers.com/db1_gold

Bővebben a videóban: