Keresés
Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó teszt Gedeon Audio
november 26, 2022 By Gedeon Audio Off

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó teszt

A Pro-Ject Debut PRO lemezjátszóval már a megjelenés óta szemezek, mert a gyártó fotói alapján borzasztóan igényes termékről van szó, ami az új gyártósor és új gépek után született, mint egyfajta referencia az árfekvésben. A korábbi Debut Carbon EVO se volt  gyenge versenyző, de ez egyértelműen rárakott egy lapáttal az elvárásokra és lehetséges, hogy örökre megváltoztatta, hogy mi várható el ennyi pénzért.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó Gedeon Audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

A Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó megkapta az új Pick it PRO hangszedőt, a 8.6 colos csillapított szénszálas-alumínium hangkart, a TPE csillapított és erősített alumínium lemeztányért. Nikkel bevonatos alumínium csapágy tömb, állítható és csillapított alumínium lábak, állítható VTA, masszív MDF váz 8 rétegű szatén lakkozással. Hamarosan hófehérben is elérhető lesz a Debut PRO.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó Gedeon Audio

A sebesség elektronikusan állítható a bal oldalon található kapcsolóval, ami három állásban üzemel. Középső a kikapcsolt, bal és jobbra pöccintve pedig a 33 és 45 között válthatunk, viszont a tányér alatt található szíj áthelyezésével még 78 RPM is játszható vele.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó Gedeon Audio

Tartozékként található a dobozban egy Connect It E fél-szimmetrikus phono kábel, porvédő plexitető, minden szükséges kiegészítő az üzemeléshez és hangszedő beállító sablon is.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó Gedeon Audio

A Debut PRO lejátszót és a kategória alternatíváit összevetve a különbség elég határozott. Nekem egy Rega Planar 3 van otthon jelenleg és annak kötöttségei egyértelműek ezzel szemben, ugyanis ott nem állíthatóak a lábak (nem állítható vízszintbe gyárilag), nem cserélhető az RCA, nincs külön földelőkábel, nem állítható gyárilag a VTA, csak utólagosan vásárolt kiegészítővel, viszont akkor meg a plexitetőbe ütközik a hangkar teteje tudtommal. A sebességváltás ott manuálisan történik a tányér alatti szíj áthelyezésével, tehát le kell venni a tányért, ha váltanánk 33 és 45 között. A Debut PRO-nál ez gombnyomásra történik. Nem véletlenül mondják, hogy a Pro-Ject a kategóriákon belül mindig egy fokkal komolyabbat akar lerakni azt asztalra, mint amihez szokott a piac az elmúlt évek során, lásd Debut Carbon EVO, X1 és most a Debut PRO.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó Gedeon Audio

A dobozban színes fotókkal ellátott útmutató található, amely lépésről lépésre végigvezet minket az installáción. Teljesen laikusként is összerakható, egy kis odafigyelésen túl semmi szaktudás vagy tapasztalat nem szükséges hozzá.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó Gedeon Audio

A teszteléshez több szettet is használtam és végül a Norma IPA-70B erősítő + Neat Petite Classic hangfal + Pro-Ject Phono Box DS3 B phono előfok láncot kötöttem a Debut Pro-hoz. A lemezjátszó tartozék Connect It E kábelét nem cseréltem és a lemezalátét filcet sem, bár ez utóbbit javaslom a Bluehorizon Recordmat-ra váltani. A phono előerősítőből egy VIABLUE NF-S1 RCA kábelt ment az erősítőbe.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó Gedeon Audio

Kedvenc teszt vinylemmel indítottam a hallgatást, a Manu Delago – Metromonk albummal. A Debut Pro karaktere már itt is jól hallható és felismerhető, ugyanis csendes, nyugodt és felnőttes. A Pro-Ject Debut Carbon EVO + 2M-Red kombóval szemben artikuláltabb, több a kontraszt a hangképen keresztül, az apró részleteket szeparáltabban és precízebben emeli ki a zenéből. A spektrum egésze elég egységes hatást kelt, nem imbolyog egyik irányba sem az érzésem, hogy akkor ez magas, mély vagy közép orientált lenne. „Semlegességet” csak ritka esetben szeretek említeni, de itt van egy olyasmi érzetem.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó Gedeon Audio

A basszus szépen megfogott, határozott és inkább feszes, mintsem folyós vagy tunya. Még egy ilyen kompakt hangfalon keresztül is hatásosat ütöttek Manu Delago dobjai, szóval adtam neki elektronikus zenéket is ezt követően, hogy kiderüljön mennyire lehet kihozni a sodrából. Birds ov Paradise – Rainmaker lemezén a pattogó, hullámzó és különböző energiával pulzáló mélyek játéka szépen rámutat a szett, illetve lemezjátszó képességeire. Nagyon fürge a Debut PRO, peckes és sportos módon kifejezetten mélyen artikulált stílusa van. Ezen az albumon teljesen elhasalna egy olyan szett, ami lomha, lassú vagy puffogós, mert nem jönnének ki a kis finomságok, amivel az előadó szórakozik a számokon keresztül.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó teszt Gedeon Audio

Színpad rajzolata és a távolságérzet klasszikus hifis, szépen bentről rajzol minden irányba a visszhangokkal és pozíciókkal. A hangfal vonalától beljebb indul az énekes Manu Delago esetén, viszont Sevdaliza hangja már közelebb lép, ha a hangfal is olyan karakterű. A Neat Petite Classicon és Revel M16-on a tágasság érzet változatlanul megvan, viszont ahogy Figaro vagy Acoustic Energy AE500 szériára kötöm, akkor közeledik minden. Ízlés dolga ez is, a lényeg hogy lehet játszadozni a hanggal. Ez jó hír, hiszen a felvételi sajátosságokat kihozza a Debut PRO. A részletezés mértéke finom, selymes és könnyed. Nem túlzó és nem is technikai, szóval aki extrém nagy felbontású hangot keres, annak a hangszedőt érdemes cserélnie egy komolyabb darabra. Úgy érzem, hogy maga a Pro-Ject Debut PRO-ra egy stabil alapként is lehet gondolni, tehát 100 000 – 200 000 ft,- közötti hangszedőket még bőven mernék vele tesztelni, amit lehet hogy következő évben meg is teszek.

Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó teszt Gedeon Audio

Összességében a Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó kialakítása, megépítése, rugalmassága és állíthatósága a kategória egyik legjobbjává teszi. Építési minősége hibátlan és igényes, a Pick It Pro hangszedő semleges, könnyed és selymes hangú, szóval elég könnyen illeszthető is bármely karakterű szettbe. Kis tuningolással tovább emelhető nagyobb kategóriába, amit egy 70 000 – 100 000 ft,-os hangszedő már bizonyára jól hallhatóan meg is tesz (felette meg csak hab a tortán), de ezzel kapcsolatban még további tartalmakkal érkezem. Ár-érték arányát tekintve nehéz a Debut PRO-val kötekedni, főleg hogy egy teljesen saját fejlesztésről és európai termékről van szó, nem pedig kínai OEM-ről, ami a piac nagy százalékára jellemző (Audio-Technica és társai például).