neat iota hangfal gedeonaudio.hu
december 29, 2020 By Gedeon Audio Off

Szomszédlakoltató 2.1 Streamer Szett ötlet- Arcam, Neat Acoustics, REL

Az Arcam Solo Uno erősítő és Neat Acoustics IOTA hangfalak adták az ihletet, hogy összerakjak egy minél kisebb modern szettet, ami teljes értékű hangot ad a méretek ellenére. Hogy a forrás része se foglaljon külön helyet, így adta magát, hogy a Solo Uno legyen a központi szereplő. Ehhez a kis IOTA-t kötöttem, amiről ódákat zengenek több fórumon is, hogy milyen nagy hangot is ad a szokatlanul kicsi méretének ellenére. Planár mágneses ribbon EMIT magassugárzó és 100 mm-es mély-közép hangszóró dolgozik egy hátsó reflexes dobozban. Mélyek mennyiségét tekintve csodákra nem lehet számítani a 35 m2 körüli szobámban, tehát veretős techno zenékre önmagában nem lesz alkalmas, ezért is raktam mögé egy REL T7/i mélysugárzót.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

REL T7/i mélysugárzó gedeonaudio.hu

A koncepció az volt, hogy elérjem a középkategóriás hangminőséget és finomságot, olyan mélyekkel, ami már nagyobb térben is stabil alapot biztosít bármilyen zenei stíluson és mindez a lehető legkevesebb helyet foglaljon. A végeredmény elgondolkodtató több szempontból is, mert az egy hét használat során jóformán semmilyen hiányérzetem nem volt hangkép szempontjából. Az általános elképzelés az, hogy az vesz subot, aki több vagy pontosabb mélyet szeretne és ezt főként a front hangfalak képességétől tesszük függővé. Ugyanezen REL T7/i-t a napokban használtam az összes itthon lévő másik hangfal mellé is, és álló példányoknál pont annyira indokolt a jelenléte, mint a legapróbb sugárzóknál. Egyrészt terhet vehetsz le az adott membránokról, ami egyértelműen növeli a finom részletek tisztaságát, ez pedig kihat számtalan más aspektusára is a hallgatásnak (tér, részletek, artikuláltság, szeparáció). Másfelől pedig mélyebb frekvenciákat is megszólaltat olyan neutrális meneten keresztül, amire az álló hangfalak többsége nem képes, legyen az kifejezetten nagydarab is akár.

neat iota hangfal gedeonaudio.hu

A kis IOTA képessége a tűpontos karakterében rejlik, amit egy ilyen szettben hatványozottan ki lehet élvezni. Hangszeres, instrumentális, jazz jellegű zenéken önmagában is boldogan elhasználnám, de vagy közel téri íróasztalos felállásban, vagy kisebb méretű szobában (20 m2 alatt mondjuk). Ezt arra tervezték, hogy falhoz közel lehessen helyezni, akár fektetve vagy állítva. Egy dologra kell csak odafigyelni, hogy kellő távolságra rakd egymástól őket (2 m+), mert ekkor mutatja meg hogy miben is rejlik az ereje.

Arcam Solo Uno erősítő teszt gedeonaudio.hu

Összkép szempontjából a szokásos REL jellegű feszes, de dús mélyeket kaptam, közvetlen és szöszölős stílussal a spektrum felső 2/3-nál. Behunyt szemmel senki meg nem mondaná, hogy ez ilyen kis eszközökből ered, hiszen a hang kvalitása már a legalsó frekvenciáktól szembetűnő. Ha nem ragaszkodsz a nagy álló hangfalakhoz, de mélyben annál pontosabbra, akár többre vágysz, akkor érdemes meghallgatni pár 2.1 szettet. Egyrészt ha jó mélysugárzót veszel (REL esetünkben), akkor szinte garantált, hogy minden szempontból komolyabb eredményt kapsz, mélyebbre megy és azt is pontosabb reprodukcióval adja elő. Ez a recept, vagy koncepció viszont nem kivitelezhető abszolút belépő kategóriában, hiszen rengeteg mélysugárzó házimozi tartalmakra lett gyártva és ennek megfelelően finomságot tekintve egyszerűen csak nem alkalmasak zenehallgatásra. Vagy túl erősek lesznek és mindent elnyomnak, vagy egyáltalán nem hallod, csak bizonyos frekvenciáknál felmorajlik. Ez utóbbi zavaró, nem pontos és nem is integrálható a hangképbe simulékonyan. Ebből a problémából fakad, hogy a mélysugárzó ára fogja behatárolni, hogy milyen árfekvésben érdemes ebbe az irányba elmenni.

Revel F328Be hangfal Gedeon Házimozistudio

Biztos több lehetőség is van a piacon, de mivel a REL mélysugárzókkal van a legtöbb zenei tapasztalatom, így ezen márka mellé szeretném lerakni a voksom a rövid beszámoló idejére. A T7/i ára nagyjából 1000 euro, ha ehhez nézünk egy hasonló árfekvésű kis hangfalat, akkor elérkezünk a 600-700 000 Ft,-os árfekvésbe. Ennyiért rengeteg álló hangfalat találunk, viszont egyik sem képes olyan mélyekre, amire a REL 10%-os hangerőn röhögve. A Neat IOTA közép és magas részlege ugyancsak messzire juttat minket, amit kellő mély mennyiséggel az IOTA Xplorer változatban már 1.3 millió Ft,- magasságában kapunk meg. Ha a mély és közép-magas feladatokat kettébontjuk, akkor nem pénzt spórolunk, hanem jó párosítás esetén egyszerűen csak többet, de minimum mást kapunk a befektetésünkért cserébe. Nem véletlen, hogy abszolút high-end hangfalak mellé is minimum 2 mélysugárzót szoktak támogatásként rakni, de anyagi korlát hiányában akár többet is.

neat iota hangfal gedeonaudio.hu

Említett termékek:

A rövid beszámolóhoz tartozó kis videó:

audiocentrum.hu kuponkód gedeon