Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszü
augusztus 19, 2020 By Gedeon Audio Off

Új Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó

A Pro-Ject lemezjátszók már rég saját magukkal versenyeznek, legalábbis a Debut szériánál maradva mindenképpen. Anyaghasználat, technológiai megoldások és kialakítási minőség szempontjából jóformán verhetetlenek, de úgy tűnik az osztrák gyártó nem ül le pihenni és rárak még egy lapáttal a piaci előnyre. Ennek a hozzáállásnak az új terméke a Pro-Ject Debut Carbon EVO!

Miben más a Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó?

Az új EVO lényege, hogy a meglévő Debut Carbon koncepciót továbbfejlesztették egy olyan termékké, amely minden pontján komolyabb hallgatási és felhasználói élményt nyújt. A motor felfüggesztését újratervezték, ami az elődhöz képest csökkenti az innen eredő rezonanciákat. A lemezjátszóknál gyakori probléma, hogy nem állítható a lábak magassága, tehát alá kell polcolni valamilyen idegen anyagot, hogy tökéletes vízszintben dolgozhasson a teljes szerkezet. Ezt kiküszöbölve csillapított és állítható alumínium lábakkal szerelték az új EVO-kat. A már amúgy is masszív fém tányért tuningolták egy TPE (thermoplastic elastomer) gyűrűvel, amely középen elhelyezett hatása egy csendesebb működés. Így csak a tányér már 1.7 kg, ami nem sok fejfájást kéne hogy okozzon, még magasabb árfekvésben sem.

Saját tapasztalatból mondom, hogy a manuális sebességváltás dedikáltságot igényel. Vannak 45-ös lemezeim, amit csak azért nem rakok fel, mert le kell szednem a lemezalátétet és tányért, majd lerakni egy biztonságos helyre, hogy ne karcolódjon, ezt követően a szíjat átrakni a másik barázdába (itt persze előfordulhat a baleset, hogy leesik az egész és kezdhetjük elölről). Ezt a macerát a streamelés világában szerintem sokan nem szívlelik, így a Debut Carbon EVO elektromos sebességváltót épített be. Tehát az alulra elrejtett gomb segítségével szabályozhatjuk, hogy milyen lemezt kívánunk felrakni.

A további pontokban pedig megegyezik az eddig kapott minőséggel minden. Egy anyagból készített karbon hangkar, Ortofon 2M Red hangszedő, szíjhajtás, Nyolc rétegű lakkozott kivitel, tartozék Connect it E phono összekötő kábel (nem a spórolós fajta!), aranyozott csatlakozó terminál, gyári porvédő plexi és a lemezjátszók Európában készülnek, ráadásul főként kézzel. Színek szerencsére túlmutatnak a klasszikus árnyalatokon, így elérhető selyemfényű kék, zöld, sárga változatban is.

Ára egyelőre még ismeretlen, de leghamarabb a forgalmazó weboldalán lesz elérhető minden pontos információ – Audiocentrum.hu