augusztus 25, 2020 By Gedeon Audio Off

Új Yamaha házimozi erősítők!

A Yamaha két új házimozi erősítőt jelentett be, amely érdekessége, hogy a gamer közösséget is erősen célozza, nem csak a filmeseket. Mivel Karácsony előtt várható az új Playstation és XBox is, ezért az időzítés kifejezetten ehhez lett kalkulálva.

A klasszikus RX-V sorozatot design szempontból erősen átdolgozták és egy modernebb, kevésbé klasszikus erősítőt kell majd a jövőben bámulnia a vásárlóknak. Az RX-V4A egy 5.1 csatornás, míg az RX-V6A egy 7.2 csatornás házimozi elektronika, amely minden korszerű támogatást nyújt. 8K, HDR10+ és VRR (Variable Refresh Rate), amely egyenletesebb és finomabb képet ígér konzol játékok esetén is.

A HDMI 2.1 panel jelenlegi állás szerint jövőbiztos, amit természetesen pár év távlatában sosem igaz. Ez magától adódóan eARC, ALLM, 4K és Quick Frame Transport technológiákat és támogatást jelent, tehát képi minőség szempontjából teljes körű a szolgáltatások parkja. Az RX-V6A Dolby Atmos virtuális jelfeldolgozást is kínál majd, amely 2021 első felében lesz majd elérhető.

Ez eddig mind nagyon jól hangzik, de sajnos csak későbbi szoftver frissítésnél lesz elérhető a modernség többsége, mint például a 8K. Erre körülbelül Decemberig kell majd várni azoknak, akik előtte adják le a voksukat egy új Yamaha erősítőre.

Mindkettő modell vezeték nélküli háttérsugárzókat, Apple AirPlay 2-t, Spotify Connect-et, hangvezérlést, multiroom rendszert és YPAO Multi-Point kalibrációs rendszer kínál. Tidal-ról nem esik szó egyelőre sehol, de a jelenlegi Musiccast applikáció nem is arról híres, hogy a felhasználók legnagyobb barátja legyen.

Árazás szempontjából egyelőre nehéz eldönteni, hogy drága vagy olcsó, mert hallani kéne a valós hangminőséget, de a £449 és £649 körül kapható majd, amely Magyarországon feltételezem kicsivel magasabbra jön ki. Mindkettő Október körül lesz elérhető leghamarabb.