május 27, 2020 By Gedeon Audio Off

Wharfedale Linton Heritage Hangfal Teszt

Nagyon megörültem a Wharfedale Linton hangfalnak, mert sajnos új termékek terén nem sok ilyen lehetőségünk van, legalábbis nem ennyiért. Az ára mondhatni nem vészes, van hozzá egy nagyon igényes állvány és a dió furnér borítás, 3 utas konstrukció a 60-80-as évek hangulatát teremti meg. Állványostul 450 000 ft, jelenleg viszont azt ingyen kapjuk mellé, tehát 370 000 ft-ba kerül ebben a pillanatban. Mondjuk van egy érzésem, hogy ez így is marad, de majd meglátjuk.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

A videó előtt megírt gondolatok:

“Kialakítása igényes és szép, van benne egy enyhe handmade hangulat azért. Az éleknél látni, hogy nem teljesen egyenletes a csiszolása a fának, szóval nem szög egyenes minden ponton. A hangszórótakaró selyem be van picit ültetve a kávába, oldalról azt nem is érzékelni úgy, mint sok más sugárzónál. Egy kis designbéli döntés, ami odafigyelést mutat. A furnér hangulata tényleg a régmúltat idézi, csak egy jobb minőségben természetesen.

Az állványok szerintem hibátlanok. Jó súlyosak és a lemeztartó funkciójuk magától értetődő előnyt ad, de bármi mást is lehet itt tárolni. Kár hogy ilyen designból nincs több méret, mert biztosan nagyon kelendő lenne, ha más sugárzót akarna az ember venni.

Beszéljünk a hangról, nyilván ez itt a fő lényegesség. Sajnos számomra nem annyira jött át, pedig már előre eldöntöttem, hogy hazaviszek egy ilyet kis időre, mert a JBL L100 Classic hangulatot szerettem volna folytatni otthon. Nyilván más árfekvés, tehát tudom, hogy nevetséges a hasonlítgatás, de semmilyen közös pontot sem találok, így ezt a hazavitelt elengedtem.

Kezdjük a lentről! Elég mély erős hangja van, terjedelmes és széles. Nem kifejezetten gyors és feszes, inkább dagadt érzete van. Aki egy nagyobb hangot keres, az ebben biztosan megtalálja, vagy legalábbis közelebb kerül a célhoz, mint egy állványos sugárzóval ugyanennyiért. Hátránya, hogy mély erős zenéknél kissé rátelepszik a hangképre és nem nagyon ereszti ezt az érzést. Van egy lecsengése, folyása, nem fogja meg a hangokat minden esetben.

GedeonAudio Shop Banner

A középtartománytól felfele viszont megjelenik egy erős melegség és fedettség. A magas sugárzó nem hozza ki ebből az érzésből, sőt, inkább tovább erősíti. Egy gyertyákkal megvilágított színpadra tudnám hasonlítani. Minden ott van, érzékeled a sziluetteket, de nem túl élesen és fényesen. Ebből következik, hogy nem nyitott a hangja, nem közvetlen és életszerű az énekhangok vagy hangszerek többsége.

Több erősítővel is teszteltem, számtalan zenén, kis járatási időt is hagytam neki, hogy hátha változik, de nem annyira. Megmarad a karakter fő jellegzetessége. Elektronikákkal picit változik azért, de nem drasztikusan. Én alapvetően azt javasolnám, hogy picivel komolyabb, fényesebb és aprólékosabb erősítőt kell hozzá rakni. Csöveseket és bármi olyat, ami a melegséget viszi a zenébe, az szerintem egy hatalmas kapufa lesz a Linton mellé, mivel tovább sötétíti a hangképet. Kell mögé a kontroll és irányítás, hogy az árától elvárható hangot hozza.

A távolságérzet a zenében jó, de a középtartományban mindent elhúz ez picit messzebbre. Térélménye szerintem szép, de a fátyolos érzet miatt nem annyira definiált, mint sok állványos sugárzó ebben az árfekvésben.

Összességében ez a sugárzó tipikusan olyan lett, hogy vagy nagyon tetszik, vagy kicsit sem. Ebből fakad az a konklúzióm, hogy ezt érdemes mindenképpen meghallgatni vásárlás előtt, mivel elég specifikus élményt nyújt. Szerintem ebben az árfekvésben több olyan hangfal is található, amely klasszikus értelemben komolyabb hangot nyújt, kevesebb színezéssel és több pontossággal.

Bővebben a videóban:

• 3 utas, dupla hátsó reflex
• 25 mm-es dóm magas sugárzó
• 135 mm-es szőtt kevlár középsugárzó
• 200 mm-es szőtt kevlár mélysugárzó
• 18.4 kg/db
• Furnér borítás
• Masszív fém állvány