május 27, 2020 By Gedeon Audio Off

A Legjobb Házimozi Szobák 1. – A Kis Csíkos

A JBL L100 Classic videó után kaptam egy meghívást a HáziMoziStudio.hu törökbálinti bemutatótermébe, vagyis termeibe, hiszen 5 külön mozi/zeneszobájuk is van. A koncepció az, hogy egyesével mindegyik szobáról külön kis beszámolót tartok. A videóban lesz egy kis ízelítő a többi szobáról is, de ezeket még direkt nem is teszteltem, csak a kicsi, úgynevezett “csíkos” szobát, amiről most szó lesz.

A videó előtt megírt gondolatok:

“A HáziMoziStudio.hu-nak ez a fő profilja, ötlettől a megvalósításig komplett szobákat is képesek megépíteni neked. Ebben benne van az akusztika, asztalos munka és teljes körű kalibráció is. Nem csak terméket, de végleges megoldást kapsz náluk. Természetesen ez nem a százezres kategóriát jelenti, inkább pár milliótól felfele lehet ilyenekben gondolkodni.

A csíkos házimozi szoba 5.4.4 csatornás rendszert tartalmaz, a hátsó két mélysugárzón kívül minden elrejtve. Alapméret 5 x 3 méter.

A szett elemei így néznek ki:

  • Lyngdorf Audio MP 50 processzor (Atmos, DTS:X, Auro 3D teljeskörűen támogatva, balanced kimenetek, integrált streamer részleg és a szokásos alapvető funkciók)
  • Arcam PA720 7 csatornás erősítő
  • Arcam P429 erősítő, az Atmos csatornák hajtására
  • REL HT1205 mélysugárzó – 4 db (darabonként 500 wattos erősítő, 300 mm-es hangszórókkal)
  • JBL Synthesis SCL4 front és center (180 mm-es alumínium mély-közép és 25 mm-es kompressziós magassugárzó, vászon mögé rejtve)
  • Revel háttér és atmos sugárzók
  • Diffúzorok plafonon és kanapé mögött, körbe custom made akusztika kontrolláció

A tesztelés során voltak változatos filmjelenetek és koncert felvételek, szóval egészen szélsőséges helyzeteken próbálgattuk. A legnagyobb érdekesség, ami alapból fel sem tűnt, csak közben tudtam meg, hogy semmilyen változtatás nem történt szoftveresen a hangzás kapcsán. Tehát pontosan ugyanazon, előre kalibrált konfiguráció szólt végig, nem váltogattunk a hangzások és módozatok között. A meglepő része ennek, hogy mindenhol egy olyan szintet hozott, ami teljes mértékben szokatlan belépő és középkategóriában. Az akciójelenetek csihi-puhi robbanásai rendkívül gyorsak, pontosak és agilisek voltak. Semmi elfolyás és utólagos lecsengés, jön és megy a hang, addig, ameddig azt a film sound designerei kitalálták. Ez magától értetődő kéne hogy legyen, de ugye tudjuk hogy egy átlag nappali alap tulajdonságai már rég alkalmatlanok erre a precíz élményre, szóval a REL mélyládák képessége bizonyított már az első pár percnél is.

A helikopter robbanások és King-Kong őrjöngése igényel némi extra kraftot, amit hiányérzet nélkül megkaptam. Viszont ezután közvetlenül egy jazz koncertfelvételnél sincs semmilyen túlzó érzésed, amitől életidegen hangulatod lenne. Szerintem ebben rejlik ennek a szobának a sikere és érződik, hogy ezek a “srácok” értenek a dolgukhoz. A zenéknél gyönyörűen élvezhető minden hangszer, a pendülések kis rezgései kivehetőek és a presence élmény nagyon magába húz. Filmeknél és zenénél is megvan ez a valóságérzet, de nem viszi túlzásba. A magas tartomány szerintem nem akarja erőltetni azt, amit a közepeknél megkapunk az említett közvetlenebb, presence érdekében végrehajtott stílusnál. Jó érzés, mikor nem hallod a különálló hangszórók szerepét, hanem csak szépen átsimulnak egymásba. Itt abszolút ezt éreztem a frontoknál és centernél. Többek szerint a JBL Synthesis hangja pont az izgatottabb magasak felé megy el, de valahogy ez itt nem jött át nekem.

A mélyekre érdemes kitérni ismét, mert ugye 4 db sub van berakva egy 5×3-as szobába. Egyetlen egyszer sem éreztem soknak, túlzónak vagy olyannak, ami elhatalmasodik a komplett hangzás fölött. Végig megfogott érzetet nyújtott, körülölelt és lekövette a filmbéli történéseket. Zenénél szépen eltűntek a valódi pozíciók és a zenében fellelhető teret szolgálta ki, nagyon szorgosan. Ez a szoba tökéletes példa arra, hogy 4 mélysugárzó nem a mennyiség növeléséről szól, hanem a feladatok hatékonyságáról, finomságáról és precizitásáról.

A kis csíkos szoba nagyon sok örömet okozhat egy családnak, aki magáénak tudhat egy ilyet otthon, házon belül. Én azt gondolom, hogy már ez is pontosabb élményt nyújt, mint sok plázás mozi. Van pár tragikus köztük, de egy kettő persze azért nem rossz. Az biztos, hogy ha profik építenek neked egy ilyen szobát, akkor az rosszul nem sülhet el.

Nos, ez volt az első tesztem náluk, hamarosan visszamegyek a többi szobát is megnézni, amiről láthatsz is pár szép vágóképet. Ha pedig egy igazán komoly házimozit szeretnél, esetleg hifit ugyanilyen kvalitásban, akkor a HáziMoziStudio.hu-t keresd bátran.”