június 29, 2020 By Gedeon Audio Off

Audia Flight FL Three S Sztereó Erősítő Teszt

Az olasz termékeket általában szeretni szoktuk, főleg a HiFi világában. Rengeteg igazán jó gyártó van jelen, akik Olaszországból erednek, viszont kicsit sem nevezhető ugyanolyannak a hitvallásuk. Némelyik nagyon meleg hangot képvisel, valamelyik nem túl analitikus, de érzelemdús irányba megy el és akkor ott van az Audia Flight Three S, ami ugyancsak más megközelítése ennek a világnak.

Az Audia Flight Three S egy integrált sztereó erősítő, amely tovább bővíthető modulárisan egy USB-B DAC és phono kártyával. Ez opcionális, tehát csak igény esetén kerül bele. Az erősítőt Olaszországban gyártják, így gondoskodva a QC-ről. A front panel egy CNC gépekkel munkált 10 mm vastag alumínium konstrukció, jellegzetes Audia OLED kijelzővel. Kereszt szálcsiszolt a felület, szóval a napi használat mellett egy valóban high-end érzetet sugall minden ponton.

  • 2 x 100 watt 8 ohm
  • Dual mono kialakítás, toroid trafó és 8 szeparált tápegység végzi a belső tápellátást
  • 72 000 microfarad szűrés, 500VA toroid transzformátor
  • Húzott alumínium hűtőbordák
  • 16.5 kg súly
  • Motoros potméter
  • Masszív, igényes RCA csatlakozó terminál
  • Tömör alumínium távvezérlő

A Figaro hangfaltesztben említettem, hogy olyan jóra sikerült ez az Audia, hogy még a gyártó is kivezette a nagyobbik modellt a 3S és az FLS10 között. Innentől fogva egyenes út vezetett a sikerig, hiszen valóban olyan ár/érték arányt nyújt hangminőségben, amivel szerintem nehéz versenybe szállni. Ebben az árfekvésben maximum az fordulhat elő, hogy stílusban valami nagyon mást keres valaki, de majd erre kitérek, mert okosan van megoldva ez az erősítő.

Négy hangfallal teszteltem le az utóbbi hetek alatt. Audio Solutions Figaro B, Fyne F500, Monitor Audio Gold 100 és pár napra kötöttem be az Acoustic Energy 500-asát. Az Audia hangja számomra nehezen megfogható, mondhatni minimal, letisztult, csendes és rendezett, de kiemelkedően széles és légies. A mélyeket szép kiterjesztéssel engedi rá a hangfalakra, de kordában tartja a problémás eseteket is, mint például a Gold 100-at. Az elfolyós mélyek hirtelen összeszedettebbek lesznek, jobban irányítottak. Olyan, mintha eddig el lett volna hanyagolva ez a része a hangképnek. Az F500-nál gyönyörűen előjön, hogy mennyi mindent is tud az a sugárzó. A nem megfelelő elektronikáknál néhol kopogósabb mélyeket ad, mint az Audia esetében. Együtt a kettő érzékelhetően több információt mutat meg a legalsó frekvenciáknál is, szép sima és lágy előadással. Tetszik, hogy nem erőlködik és nem hallod az Audia-t minden hangfalon keresztül, ami egy nagyon fontos jellemzője szerintem.

A középtartományt ugyancsak rendezi, olyan mintha elhessegetné a homályt és fátyolt a színpadról. Minden tisztábban és világosabban értelmezhető. Nem túl fényes a hangja, de abszolút megvilágítottnak nevezhető a zenék többsége. A Figaro B-vel közösen olyan realisztikus élményt nyújtanak, amit sajnos elég nehéz leírnom pontosan. Talán arra tudom hasonlítani, mikor egy mikrofont közvetlen közelre raksz mindenhez és 1 mm-es távolságból hallod a legapróbb finomságokat is.
Van egy enyhe emelkedett és figyelemreméltó hangvétele énekhangoknál, gitároknál, amely egy szép tágas térben jelenik meg. Sehol nem érzek egy korlátot, amibe ütközne a hang, de a zene hibáit, kompresszálását egy az egyben megmutatja. Ebből fakad, hogy a széles dinamikatartománnyal mixelt zenék teljesség érzete jóval nagyobb érzelmi változásokat enged meg a zenében.

A felsőbb tartományban hasonló a habitus, nem túl izgatott, nincsenek éles és szúrós pontok. Finom, levegős és nagyon pontos hangot ad. Nem érzek színeket sehol, kicsit olyan, mintha láthatatlan lenne az erősítő.

Részletesebben a videóban:

Egyetlen extra funkciónak örülnék, az a koax és optikai lehetőség, de talán majd egy következő modellnél. Ez ugye nem egy mai konstrukció és nem is egy mindenes eszköz akar lenni, hanem egy hosszútávú befektetés a minőségi zenehallgatásba.

Forgalmazó – https://streamaudio.hu

Audia Flight Three S – https://streamaudio.hu/audia-flight-three-s-high-end-integralt-sztereo-erosito