Mee Audio Pinnacle P1 fülhallgató gedeonaudio
november 24, 2020 By gedeon Off

1MORE Quad Driver és MEE Audio Pinnacle P1 IEM fülhallgató teszt + Lotoo PAW 6000 DAP lejátszó

Az IEM és hordozható audio körutazásom következő állomása a 1MORE Quad Driver és MEE Audio Pinnacle P1 fülhallgató teszt, amit Lotoo PAW 6000 és PAW Pico DAP lejátszók társaságában próbálgattam. Ezek az apró eszközök egyáltalán nem különböznek a hifi rendszerektől, ugyanúgy jelen van a párosítással járó hatás, forrás minősége és finomhangolás kiegészítőkkel. A nagy különbség viszont az, hogy a high-end szintet már pár 100 000 Ft,-ért elérhetjük, ami egy hívogató érv, tekintve hogy egyeseknek csak a hangfalkábele többe kerül, mint egy csúcskategóriás DAP+IEM szett.

GedeonAudio Muzix kuponkód

Mee Audio Pinnacle P1 fülhallgató gedeonaudio

1MORE Quad Driver E1010 fülhallgató teszt

A 1MORE Quad Driver (66 990 Ft,-) a világ első THX jóváhagyott füllhallgatója, ami összesen négy meghajtót használ a teljes frekvencia tartomány létrehozására. Három rezgőnyelves és egy különálló dinamikus driver kapott helyet az áramvonalas alumínium házban. A könnyű, de masszív konstrukció a zajszintet erősen csökkenti minden irányból, mindamellett hogy a hangkép sterilitásán is sokat segít, hiszen a rezonanciaszintet alacsonyan tartja.

1MORE Quad Driver fülhallgató gedeonaudio.hu

Utolsó érdekesség pedig, hogy a 1MORE termékek hangolásában Luca Bignardi Grammy díjas hangmérnök asszisztál, tehát az Ő döntése is ott van a végső hangképben.

A 1More Quad Driver-t az első napokban a Lotoo PAW 6000 lejátszóra kötve hallgattam, ami teljes spektrumon érezhető koherenciát és kiegyensúlyozottságot mutatott. Igaz, hogy a PAW 6000 túlzás hozzá a cirka 450 000 Ft,-os árával, de ezt a képességét megtartotta mobil, macbook és a PAW Pico mellett is. Az biztos, hogy egy átlag telefonos jack kimenet nem az igazi hozzá, de nem is az a fajta, ami tragikusnak mondható dedikált DAC amp nélkül. A lényeg, hogy ha kezdésképpen csak a fülhallgató fér bele a büdzsébe, akkor simán el lehet indulni ezen az úton, de hosszútávon érdemes hozzá venni minimum egy kis iBasso fejhallgató erősítőt.

Lotoo PAW 6000 lejátszó gedeonaudio.hu

Karakterében egyenes, vastag tónusú és határozott. A mélyek megfogottak és feszesek, de élvezhető dússággal, hogy az elektronikus zenék is kellő alapot kapjanak. Kissé Soundmagic E80C érzetem volt pár zenénél, de a ropogós felső tartomány nélkül. A 1MORE enyhe selymességgel kezeli a szúrós pontokat, nem hegyezi ki a zenét, aminek az eredménye a könnyen és hosszan hallgathatóság. A közép szekció lágyabb tónusú, nyugisabb és néhol még egy dagadtabb érzetet is nyújt, ha olyan az adott énekhang vagy hangszer. Lehet, hogy ez a tér és adott hangok szélességbéli terjedelméből ered, mert nem mindenhol tapasztaltam ugyanazt, szóval ezt csak ennek megfelelően kell értelmezni. Egyes vokál és beszédhangok esetén a mikrofon és előadó szája közti távolságot, zajt és neszeket meglepő határozottsággal tárja fel. A magas szekció minden ilyen apróságra rámutat, ami a jó felvételeknél öröm, míg a rosszaknál csalódás, hiszen szemcsés és darabosabb lesz minden, ami épp hogy súrolja a 320 kbit/s mp3 szintet. Nyilván ez alá talán senki sem megy, aki ezt olvassa, de komoly eszközöknél is találni olyat, ami szépen összemossa a hiányosságokat és egészen jó lesz a végeredmény. Na, ez nem egy olyan füles.

1MORE Quad Driver fülhallgató gedeonaudio.hu

A térbéli szeparáció és külön tartományok közti levegő bizonyára a több meghajtó együttes munkájának a gyümölcse, amit nem igazán találsz meg az abszolút belépő kategóriában. Mind szélességben és mélységben azonos kvalitásokkal rendelkezik a 1MORE, szép tagoltan rajzol elénk egy egészen hatalmas teret.

Lotoo PAW 6000 lejátszó gedeonaudio.hu

Stílusában a 1MORE Quad Driver az én olvasatomban a “mindenes” füles. Ez az, ami változatosan különféle eszközökkel és zenékkel is harmóniában fog együtt dolgozni, egyszóval nehéz elrontani a hangját. A tesztre kapott Lotoo PAW Pico-n található klasszikus és jazz zenéket is úgy hallgattam, mintha tetszenének, pedig csak maga a reprodukció volt az, ami szórakoztatott.

Lotoo PAW Pico lejátszó gedeon

MEE Audio Pinnacle P1 fülhallgató teszt

A 1MORE és MEE Audio fülhallgatói nem is különbözhetnének jobban egymástól. Az első sorsdöntő differencia az, hogy a P1 követeli a dedikált fejhallgató erősítőt, mert erősen hiányozhat a hangkép alja és teste. Macbook Pro, Huawei P20 Pro, Focusrite 2i2 és a Lotoo PAW Pico mind kevésnek bizonyultak, viszont a Lotoo PAW 6000 lejátszóval már nem szerénykedett.

Mee Audio Pinnacle P1 fülhallgató gedeonaudio

Egy 10 mm-es mozgó mágneses meghajtó felel az élményért egy szabadalmaztatott akusztikus diffúzór hangkamrában. Ez minimalizálja a belső visszaverődéseket, kialakításból fakadó lecsengéseket, torzításokat. A végeredmény egy szokatlanul tiszta és gyors felső frekvenciás élmény, amit alább részletezek is.

Mee Audio Pinnacle P1 fülhallgató gedeonaudio

A Pinnacle P1 fülhallgató mélyei ultra-feszesek, gyorsak és csontig hatolóan precízek, viszont ahhoz hogy ez előjöjjön és halld is, ahhoz kell az említett jó társ. Kiemelkedően analitikus, határozott és feltáró a textúrákkal szemben is, viszont ebből sejthető is, hogy ez egy közép-magas orientált hangkép. Aki dögös, rock n roll, esetleg modern könnyűzenéket hallgat, annak ez nem biztos, hogy a kedvence lesz, arra az esetre ott a 1MORE Quad Driver vagy olcsóbban egy Soundmagic E80.

Lotoo PAW Pico lejátszó gedeon

Amiben viszont ez zseni, az a finomságok prezentációja és az azokban rejlő élvezeti faktor. Énekhangok közvetlen és emberközeli habitusa a felső kategóriás hangfalakra emlékeztet, talán egy Audio Solutions Figaro B a legjobb referencia. Kilép a térből, az eszköz eltűnik és olyan mérnöki pontossággal, lecsupaszítva pakol elénk minden hangot, mintha nem lenne holnap. A P1 egy műszer, egy orvosi szike, ami aprólékos munkára lett tervezve és nem favágásra. Tehát ha fejszét keresel, akkor ne szikét vásárolj, és ez fordítva is igaz.

A nyitott és világos hangja megmarad különböző DAP és fejhallgató erősítők mellett is, de a Lotoo PAW 6000 egy kiegyensúlyozott élményt adott mögötte. Itt éreztem azt, hogy a frekvencia tartomány kiegyenesedett és a részletező képessége ezen pontokon is megjelent, nem csak a felső szegmensben.

Lotoo PAW 6000 lejátszó gedeonaudio.hu

És a Lotoo PAW 6000 lejátszó?

Lotoo PAW 6000 lejátszó gedeonaudio.hu

A Lotoo PAW 6000 hordozható high-end lejátszó egy 455 000 Ft,-os megoldás azoknak, akik minél kevesebb kompromisszumot szeretnének kötni. Villámgyors, saját fejlesztésű LTOS operációs rendszer, ami nagyjából 2 másodpercen belül üzemkész és hasonlóan pörgős használat közben is. Bővíthető (2TB) memória, 15 óra üzemidő, 4.4/3.5 mm jack kimenet, AK4493EQ chip, USB DAC funkció, kétirányú Bluetooth kapcsolat, parametrikus EQ, retina kijelző és gorilla glass törésálló üveg. És akkor biztosra vehetjük, hogy kihagytam több dolgot is.

Lotoo PAW 6000 lejátszó gedeonaudio.hu

GedeonAudio Muzix kuponkód

Mivel csak pár napot volt időm használni, így konklúziót és teljes tesztet nem tudok átadni, de a minimális tapasztalataimat, jegyzeteimet szívesen megosztom: “Kialakítás masszív és igényes, minden pontján érezni a felsőbb kategóriát. A bootolás nagyjából 2 másodperc, tehát a saját oprendszer rendesen odaver a megszokott android alapú átlagsebességnek. Menürendszer és kezelhetőség simulékony, nincs gondolkodás és mindenre kapásból reagál, majdnem úgy, mintha a mobilomat pötyögném. A potméter a jobb felső ültetett és védett résznél található, ami egyfajta mechanikus hatást ad szabályzás közben. Az USB DAC funkció hasznos és rugalmas, hiszen nem csak számítógép és fülhallgató közé köthető, de hifi rendszer részeként is bőségesen megállja a helyét. Hangminőségre egészen egyenes és semleges volt végig, ami főként a MEE Audio P1-nél volt drasztikus, hiszen az egy nehezen hajtható fülhallgató. A mélyek megjelentek, a középtartomány vastagodott és a hűvös hangulatból lett egy jóval neutrálisabb, de az említett precizitásával.”

Az ilyen összehasonlító tesztek az adott árfekvések szélsőségeit jól bemutatja, és ezért is érdemes több terméket meghallgatni, ha tesztelni mész. Azonos árfekvésen belül rengeteg különböző karakter és stílus található, változó, hogy mennyire éhesek a kiegészítőkre és ha igen, arra mennyit is kell költeni pluszban. Ha a hallottak alapján valamelyik szimpatikus, akkor a muzix.hu bemutatótermében meghallgatható mindegyik.

A tesztben említett termékekről bővebben:

Mee Audio P1 – muzix.hu/pinnacle1

1MORE Quad Driver – muzix.hu/1morequad

Lotoo PAW Pico – muzix.hu/pawpico

Lotoo PAW 6000 – muzix.hu/paw6000