Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio
április 22, 2021 By gedeon Off

Audiovector QR3 hangfal teszt

A dán termékeket és életérzést sose kellett rám tukmálni, imádom a teljes esztétikai igényességét a régiónak, aminek a legújabb mintapéldája az Audiovector QR3 hangfal lehet. A Dániában, kézzel készült bemutatkozó QR széria kisebbik álló példánya nálam vendégeskedik már legalább 1 hónapja, sőt, ez volt a legelső sugárzók egyike az új studio szobában. Nem siettem el a dolgot, mert igen kellemes hallgatási élményeket okozott az utóbbi hetekben, de nem húzhatom tovább, íme a teszt!

Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio

Az Audiovector QR3 álló hangfal 700 000 Ft,-ért nehéz kategóriába pozicionálja magát, itt már a legtöbb neves gyártó jelen van valamilyen lehetőséggel. Természetesen tetőtől talpig saját fejlesztésekkel és megoldásokkal, illetve helyi gyártással készülnek már a ‘belépő’ termékek is. A 2.5 utas QR3 kapott egy úgynevezett ‘Gold Leaf Air Motion’ AMT magassugárzót, ami felfüggesztése egy darab repülőgépiparban használt alumíniumból került megmunkálásra, csiszolva és eloxálva. A rózsaarany borítású diszperziós háló egyfajta S-Stop szűrőként is funkcionál, ez kontrollálja a levegő áramlásából keletkező sziszegő hangokat és esetleges pitchen kívüli nüanszokat.

Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio

A korábbi SR és R családokból tanulva létrehoztak egy teljesen új szendvics membrán konstrukciót, amely három különböző anyagsűrűségű elemből áll össze. Az ugyancsak repülőktől átvett alumínium egy belső, puhább csillapító réteggel dolgozik a mély és közép frekvenciákon, a dupla ‘Pure Piston’ mágneses technológiával együtt pedig kiemelkedően alacsony torzítás mellett üzemelnek. Önálló hangjuk nincs, semleges és gyors reprodukciót ígér mindkettő 152 mm-es mély-közép hangszóró.

Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio

A QR3 egy gyárilag szerelt talppal érkezik, és itt található a slot formájú bass-reflex nyílás is. A szokásos csőhangot nem nagyon tudtam elővarázsolni belőle, szóval hibátlanul teszi a dolgát mély erős zenéken is. A talp alján a szokásos módon négy csavarmenetbe helyezhető a tartozék tüskeszett, de ez tuningolható komolyabb csillapítókkal is, bár a talp elég masszív, nem hiszem hogy sok extrát adna.

Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio

Audiovector Hangfal GedeonAudio StreamAudio

Kialakítás egészen minimalista, szép és lágy vonalvezetést kaptak a sarkok és élek, minderre pedig jön a dió furnér, legalábbis a teszt példány esetében. Ezen kívül rendelhető szatén fehér és lakk fekete színben is. A hangszórók alumínium felfüggesztése kiemelkedően szép és igényes, CNC maratott formatervezéssel és élekkel.

Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio

A tesztelés 1 hónapon keresztül történt és az kijelenthető, hogy kell ezeknek időt adni, mert határozottan kinyílik a karaktere minden irányba. Legnagyobb különbség a mély és közép szekció szeparációjánál történt, a magasak már a kezdetektől adták magukat, de ott is finomodott az élmény valamelyest.

Tesztelésre használt eszközök:

Topping D70S DAC teszt Gedeon Audio

Az Audiovector QR3 hangfal szembetűnő és letagadhatatlan AMT hangot hallat, és pont ezen képessége miatt is fog célba találni sokaknál. Szuper aprólékos, feltáró és precíz, de mindezt a technológiával járó puhasággal és selymességgel. Erősen emlékeztet a Monitor Audio Gold 5G szériára, ott voltak ehhez hasonló tapasztalataim, de itt egyértelműen több nüanszt megragad a térben, ráadásul gyorsabban, egy leheletnyivel több fény társaságában. Ez kihat a pozíciók egzakt megjelenésére és a hangok természetes lecsengésének hosszára, ‘aurájára’. Mindezen szállós érzéseket meglepően hosszan le tudjuk követni, stílustól függetlenül, ráadásul már egészen halk hangerő mellett is hozza ezt a teljesítményt.

Van az a jelenség, mikor kihallani egy dob leütésének minimális utózengését, amit a hangszer teste generál. Ezen kis, természetes zajok ott bujkálnak a jelben, viszont selyem dóm, alumínium vagy akár berillium magasaknál ezt ilyen szinten sose tapasztalni, mint ennél az AMT-nél. A ribbonok még érintik ezt a szintet, de jóval darabosabban és néha karcolósabban, ami egyes fül számára fárasztó lehet. A QR3 radar stílusban végigpásztázva menti ki az zenékben rejlő információt, de nyugodt és bársonyos hangulattal.

Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio

A kedvesen simogató AMT szuper képesség alá szépen illesztve terjeszkedik a közép szekció édesebb stílusa. Számomra nagyon meglepő volt, hogy a dánoktól nem egy hűvös és darabosabb hang jön ki, mert a precíz magas ellenére az ugye mégiscsak könnyű, de a közepek pedig enyhén melegebbek. Nincsenek tűéles sziluettek, harsány vagy harácsoló énekhangok, minden egyfajta nyugodtsággal és békességgel száll ki a síri csöndből. A központi része minden énekhangnak gyönyörűen tiszta és artikulált, viszont a gyertyafényes hygge hangulat egy jellegzetessége a QR3-nak, és feltételezem a teljes családnak. A könnyen hallgatható, de nagyon pontos szeparációs képesség érdekes kombinációt eredményes, mert egyszerre hallasz sok mindent az anyagból, mégse terhelő a fül számára. Sajnos ez gyakori, hogy a lenyűgöző hangok hamar kikergetik az embert a lakásból, ha azok nincsenek kellő tudatossággal hangolva a hosszan hallgathatóságra.

Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio

A mélyek hirtelen és agilis dinamikája szembetűnő lesz mindenki számára már az első percek alatt is, pláne hogy a peckes jellege szépen megmutatja a tartomány közép és felső szegmensét. Erős és jól irányított, nulla folyás és indokolatlan lecsengés érzékelhető. Ez nyilván az alsó slot reflexes kialakításból és az új alumínium szendvics hangszórók gyorsaságából fakadhat. Modern, elektronikus zenéknél hibátlanul megragadja a pörgős ritmusokat, leköveti a hirtelen változásokat és közrefogja az izmos érzetet egyfajta pattanós érzéssel, ha kell. A QR3 basszusai nem a legalsó frekvenciákról szólnak, több fókuszt kap a felső 2/3, pont ezért is tetszett. 25 m2 körüli térben folyamatos kontroll alatt tartotta bármely Stimming és Pablo Bolivar tracket, sosem szabadultak el és foglalták el a teret.

Audiovector QR3 hangfal teszt Gedeon Audio

Az Audiovector QR3 hangfal karakterének adagolása egészen egyedinek mondható a szuper analitikus, de finom és tágas magasaival, melegebb közepeivel és agilis mélyeivel. Ez a modern hangzásvilág kifejezetten könnyű hallgatási élményt kínál és még egy erőszakosabb elektronikával sem lehet kihozni a sodrából, szépen megtartja a saját, egységes és stabil kvalitását. A QR3 azoknak lesz jó, akik egy lágyabb, de pontos hangot keresnek, ráadásul az is szempont, hogy egészen halk hangerő mellett is már meglegyen a teljes értékű hang. Kialakítása és megjelenése igényes, szép, de a mágneses hangszórótakaró grillt jobb ha lent tartjuk, így látható csak a szálcsiszolt alumínium elemek gondossága is.

Tesztelhető és rendelhető – Gedeon Studio

Forgalmazó – StreamAudio.hu

Gyártó – Audiovector.com