Keresés
Dali Opticon 6 mk2 hangfal gedeon audio
szeptember 13, 2023 By Gedeon Audio Off

DALI OPTICON 6 MK2 hangfal első tapasztalatok

A DALI hangfalakkal sok-sok éves tapasztalatom van, még a régi Ikon 6-os volt az egyik első meglepőbb hangminőségű hifi tapasztalatom, amikor beleestem ebbe a világba. Azt követően cirka 7 éven át napi szinten használtam és hallgattam különféle DALI sugárzókat, végigkövettem a pár évente piacra került újdonságaikat. Az utóbbi 3 évben, amióta a Gedeon Audio elindult, ez kissé szünetelt és kiestem a dán gyártó világából, viszont egészen véletlenül megtört ez a csend az elmúlt napokban.

Dali Opticon 6 mk2 hangfal gedeon audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Egy kedves vásárlómnak építünk új házimozi rendszert, aminek a fő eleme az Arcam AVR5 házimozi erősítő. Korábbi DALI Oberon dobozok helyett kerestünk jobbat, szebbet, izgalmasabbat, így adta magát a kliens számára, hogy maradjon a DALI vonalon, azon belül is az OPTICON MK2 szériánál. Mélysugárzók a REL HT szériájából valóak, kábelezés VIABLUE SC-4 és Titan Audio Helios Signature.

Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A DALI OPTICON 6 MK2 hangfal jó gyorsan megérkezett és a kedves vásárló felajánlásával meg is hallgathattam, illetve időt is kaptam rá, hogy kicsit alaposabban „teszteljem” saját környezetben. Bekötöttem Lyngdorf SDA-2400 végfokra, Wattson Madison DAC/streamerrel, majd pár nappal később Fezz EVO Silver Luna csöves erősítőre kötöttem, ami meg is vett kilóra!

Dali Opticon 6 mk2 hangfal gedeon audio

A DALI OPTICON 6 MK2 hangfal egyik fő különlegessége a dupla magasban rejlik. A hibrid kialakítás felső szereplője egy 17 x 45 mm-es ribbon magas, alatta egy 29 mm-es dóm magassal kiegészítve. Ezek átlagon felüli részletezést és stílust hoznak, mivel két külön technológián keresztül, egymáshoz hangolt módon dolgoznak a részletek egészén.

Dali Opticon 6 mk2 hangfal gedeon audio

Alattuk két 165 mm-es farosttal dúsított mély-közép hangszóró dolgozik. Dual flare hátsó reflexes doboz design, bi-amp és bi-wire kompatibilis DALI csatlakozó terminál (jól néz ki!). A talpához rögzíthető a gyári, alumínium tüskefoglalat, amihez minden szükséges tartozékot a dobozban találunk. A gyári tüskéket a vásárló VIABLUE HS Spike-ra cseréli. Hangszórótakaró rács sajnos nem mágnesesen rögzíthető.

Dali Opticon 6 mk2 hangfal FEZZ EVO Silver Luna Prestige gedeon audio

Általában tartok az álló dobozoktól, mert gyakran túlzó mélyeket kapok ebben a szobában, ha az adott sugárzó nem elég feszes. A DALI-k kapcsán volt egy félszem, hiszen korábbi modellek gyenge erősítővel párosítva jellemzően puffogós, néha folyós és döngős hangot is adtak, itt viszont ennek nyoma sincs. Elegánsan feszes, kellő erővel és ütőképességgel, mind elektronikus anyagokon és akusztikus zenéken is. A Fezz Silver Luna is kontrollál rendesen, de a DALI ezt arányaiban annyira jól végezte, hogy hiába raktam neki minimal techno pulzálásokat, ugyanúgy egyensúlyban tartotta a hangképet, mint egy Agnes Obel tracknél, vagy Anne Müller csellójátéknál.

Dali Opticon 6 mk2 hangfal gedeon audio

Közép tartomány hangszereken, elektronikus anyagokon szép puritán, kellemes és selymes rajzolatú. Hangok szélét finoman vezeti, nem késéles vagy harsány. A tipikus tesztzenéimnél az emberi beszédnél érződött ez a legjobban, hiszen nem mászott ki az arcomba a zene úgy, mint pár régebbi DALI hangfalnál. Naturális és könnyed a hangvétel, kecsesen térből szól, egy csipet meleg tónussal fűszerezve. Tere kifejezetten jó, amit köszönhetünk a dupla magas designnak is, hiszen mintha különbséget tenne a közeli mikro részletek és a távolba lecsapódó visszhangok között. Mindezeket teljesen külön, szeparálva halljuk, nem mennek egymás kárára, hiszen két külön hangszóró dolgozik a részletek összességén.

Dali Opticon 6 mk2 hangfal gedeon audio

Régi IKON szériánál volt jellemző vásárlói visszajelzést, hogy „túl sok” a magas. Nem volt az annyira sok szerintem, mint bármely Focal például, de érzékeny fülűeknek a folyamatos ribbon „cicegés” zavaró lehet. Az OPTICON első generációja is már selymesebb a tapasztalatom szerint, viszont ez az MK2 még tovább viszi a kellemes irányba a magasak jelenlétét. Extrém nyitott, áttetsző és tiszta magasakat kapunk, túlzó élesség vagy zizgés nélkül. Persze, a ribbon jelenléte adott, de nem olyan egyértelműen zörgős módon, mint amit sok gyártó, köztük a DALI is csinált más modelleknél. Lágy kerekítés és puhítás segít a könnyen hallgathatóságon, viszont a dupla magas eredménye a bődületes mennyiségű részlet.

Dali Opticon 6 mk2 hangfal gedeon audio

Összességében olyan meglepetés volt számomra a DALI OPTICON 6 MK2 hangfal, hogy kapásból fel is vettem a kínálatba és érkezik is hamarosan demó példány a szériából. Építési minősége, az apró figyelmességek, mint például a tartozék talp/tüske rendszer, a csatlakozóterminál minősége, a dupla magas megoldás és a helyi, dán gyártmány mind olyan extra, amit nem sok gyártónál kapunk meg ilyen módon. Karakterét egyenesen imádtam, nagyon könnyen szerethető és egyelőre nem látom a megosztó részét a stílusának. A dupla magas lehet távolról rendkívüli sokaknak, de ennek hangolása olyan tudatosra sikerült, hogy első hallgatásra nem is ez üti meg az ember fülét, hanem a teljes hangkép egésze. Egészen egységes, kiegyensúlyozott hangot ad, feszes, de testes mélyekkel, finoman textúrált közép szekcióval és extrém nyitott, selymesen részletező magasakkal. A Fezz EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő egy igazi élvezet volt a DALI-val, nagyon jól egymásra találtak és váltani sem akartam a hallgatások alatt.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

További párosítás beszámolók hamarosan, addig pedig előre egyeztetett időpontban meghallgathatóak a demó példányok a DALI kínálatából!