Fezz EVO Gaia mini phono előerősítő gedeon audio
szeptember 19, 2023 By Gedeon Audio Off

Fezz EVO Gaia Mini phono előerősítő teszt

A lemezjátszózásnál tapasztalt hangminőség egyik fontos eleme a phono előerősítő, amit sajnos rengeteg kezdő hifista teljesen hanyagol, mint tudatosan kiválasztott egység. Sokan az erősítőbe, lejátszóba épített phono erősítőt használják, vagy a lehető legolcsóbbat megveszik a Pro-Ject vagy ehhez hasonló gyártók kínálatából, gondolva hogy mindegy melyiket használják. A tapasztalat viszont az, hogy harmóniára kell törekedni és úgy felépíteni a teljes láncot a hangszedőtől kezdve az erősítőig, hogy egyik elem se húzza le túlságosan a másikat. A hangszedő, a lemezjátszó és a phono előerősítő azonos minőséget képviseljen, mert hiába van egy jó lejátszónk, ha a gyengébb minőségű phono összekeni a jelet, akkor hiába a drága erősítő és hangfal, a jel már a forrás környékén “halálra” volt ítélve.

mini phono előerősítő Revel F206 hangfal gedeon audio

A Pro-Ject Debut PRO lemezjátszóról már volt több beszámoló is, különféle hangszedőkkel, különféle szettekben. Most viszont a Fezz EVO széria három phono előerősítőjének tesztjéhez használom a Debut PRO alapot, Goldring 2100 MM hangszedővel. A Fezz EVO Gaia Mini phono előerősítőt kötöttem utána, egy Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítővel és Revel Performa3 F206 hangfallal. VIABLUE és Titan Audio kábelezés.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

mini phono előerősítő gedeon audio

A Fezz EVO phono szériájában összesen 3 modell található, ami viszont egészen szokatlan, hogy relatív kis különbség van árban ezek között és összességében nem is drágák, tekintve hogy milyen masszív és igényes építési minőséget sugallnak. A Gaia Mini a legkisebb, ezt követi a középső Gaia és a legnagyobb Gratia. A cirka 200 000 ft,-tól induló széria csúcsa 410 000 ft,- környékén kapható jelenleg, ami ízig vérig a felső kategóriát célozza, mégis egészen emészthető áron, már a konkurens termékekkel szembevetve.

Fezz EVO Phono Gratia Gaia Gaia mini előerősítők Gedeon Audio

A teljes szériát a lengyel gyárban kézzel készítik, egyesével, amiről a termékek oldalán látható biléta tanúskodik. Ezen olvasható a szériaszám, hogy ki építette és ki minőség ellenőrizte.

Fezz EVO Gaia mini phono előerősítő gedeon audio

Kezdjük viszont a Fezz EVO Gaia Mini phono előerősítővel, a legkisebbel a szériában. 212 x 212 x 95 mm-es alapméretével kompaktnak mondható, de a 3.5 kg-s súlya, teljes alumíniumházas kialakítása masszív kis phono egységgé teszi. MM és MC szedőkhöz is használható, amely egy kis kapcsolóval állítható a hátlapon. Egy pár be- és egy pár kimenet, illetve földelő foglalat a lemezjátszóból érkező földelőkábelnek. Külön öröm, hogy a “Signal Ground” kapcsolóval az esetleges gerjedést, búgást gombnyomásra megoldja a Gaia Mini. Ez nem egy jellegzetes funkció a phonok között, de legalábbis ebben az árfekvésben semmiképp.

Fezz EVO Gaia mini phono előerősítő gedeon audio

FET OPA 2132 Burr-Brown AC elektronika, Nichicon aranyozott kondenzátorok, rezgéscsillapító kúp talpak, amit a Fezz fejlesztett és gyárt. Integrált transzformátor, így a cserélhető tápkábel adja magát, ha valaki ezen a ponton is tuningolni szeretné rendszerét.

mini phono előerősítő gedeon audio

A főkapcsoló a csöves erősítőikkel ellentétben a Gaia Mini aljára került, a front oldalhoz közel. Így nem kell hátul tapogatni, keresni a gombot, mert könnyedén kapcsolható ki és be elölről is. A szériához hűen itt is kivágásra került a Fezz logo, ami egy halvány fehér háttérvilágítást kapott. Ezt főként félhomályban látni, szóval nem egy zavaró tényező.

mini phono előerősítő gedeon audio

Színopcióból van bőven, összesen 7 egyedi színből választhatunk.

Fezz EVO Gaia mini phono előerősítő gedeon audio

Jól ismerve a rendszer többi elemét egészen egyszerű volt körvonalazni a Fezz EVO Gaia Mini hangját és karakterét. Ahogy a gyártó egymondatos leírásából sejteni lehet, valóban felnőttes, érett és átgondold hatása van. Egységes a frekvencia menet, nincs egyértelmű kiemelés. A basszusok erőteljesen ütnek,  dús és maszkulin formákkal, viszont határozottan feszíti meg a hullámokat. Egy Revel F206 méretű hangfalon, ebben a 25 m2 körüli szobában még a Rambadu és Luigi Tozzi jellegű zenéket is simán tudtam hallgatni, mert teljes mértékben kordában tartotta a hangképet. Manu Delago – Metromonk albumába rejtett dobhangok testét ugyancsak erővel kommunikálta, a zene egyensúlyát hibátlanul megtartva. Nem dominálta le egyszer sem a hangkép többé részét, még egy szintetizátorból eredő szinusz hullám basszus sem, pedig ezek egyes elektronikus zenéknél indokolatlanul túlzóak lehetnek. Szóval feszesség terén kifogástalan, artikuláció és erő ugyancsak határozott, már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mit művel majd a két nagyobb Fezz phono ugyanezen láncon.

fezz audio gaia mini phono előerősítő gedeon audio

A közép és magas szekció egy az egyben analóg tonalitást hoz és ezért nagyon hálás vagyok! Sajnos sok olyan phono előfokkal találkoztam, főleg a belépő kategóriában, amik nem igazán veszik figyelembe a formátumot. Túl digitális és magas orientált hangjuk van, ezt pedig vinyl hűnek nem nevezném. A Gaia Mini előerősítő naturális közepeket hozott. Emberi hang, hangszerek jelenléte kontrasztos, enyhén szaturált és jól értelmezhetően artikulált, rajzos körvonalakkal. Nem mossa egybe a fő motívumokat, kellő teret és levegőt tesz közéjük. Az erősítő és hangfal karakterét teljes mértékben tiszteletben tartotta, nem dominált az önálló hangja, szóval a Reveles semlegesség, homogénség egyértelműen jelen volt az összes lemeznél.

Fezz Audio Gaia mini phono előerősítő Gedeon Audio

Mikro részletek selymesen, elegánsan és szállósan kerülnek a hangképbe. Ugyancsak a fent említett analóg, természetes tónussal, tehát éles, torzult és harsány érzet még csak nyomokban sem volt hallható. Jó hír, hogy a lemez felületi zajaira, koszra nem érzékeny kifejezetten, bár ez a hangszedőn is erősen múlik. Mivel magasban nem sistergősen nyitott, így nem pakol rá egy lapáttal az adott lemez felületi zajaira, sercegéseire. A Gaia Mini csendes és nyugodt alaphangot csinál, nincs mesterkélt magas jelenléte.

Fezz EVO színek Gedeon Audio Fezz EVO colors

Összességében a Fezz EVO Gaia Mini phono előerősítő egy univerzális eszköz. Belépő rendszertől kezdve használható akár komolyabb láncban is, mint jelen esetben a Fezz + Revel kombónál, ami egyébként bőven elbírná a legnagyobb Gratia phonot is. Csendes, természetes, kifejező és enyhén szaturált maszkulin kontroll jellemzi. Abszolút tiszteletben tartja a lemez sajátosságát, a rendszer többi elemét és nem dominál a sajátos karaktere. Teljesen vegyes zenéken is ugyanazt a stabil hangot hozza, legyen az jazz, techno vagy kísérleti zajzene (Miles Davis, Manu Delago, Rambadu, Nicolas Jaar). Ár-érték aránya szerintem kifogástalan és nem is csak a hangja miatt. Építési minősége, kézzel készült lengyel mivoltja és díjnyertes designja miatt egy olyan ajánlattá teszi a 200 000 ft,- körüli árfekvésben, ami mellé nem sok alternatívát tudok tenni jelenleg. A kérdés ilyenkor szokott felmerülni, hogy oké, de az alig drágább Gaia mennyivel ad többet? Beszámoló hamarosan!