Fezz Audio Torus 5060 erősítő Gedeon Audio
december 8, 2022 By Gedeon Audio Off

Fezz Audio Torus 5060 erősítő első tapasztalatok

A Fezz Audio-t inkább a csöves erősítőikről ismerik, de elég határozottat dobbantottak a tranzisztoros Torus szériájukkal is, ami a lehető legjobb ár-érték arányt igyekszik nyújtani mind funkciók és hang szempontjából. A három modellből álló sorozat csak funkciókban tér el egymástól, hiszen maga az erősítő részük pontosan ugyanaz, így mindenki az igényének megfelelően választhat fullon pakolt és “üres” verziót is, ezzel akár spórolva egy kis összeget.

Fezz Audio Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

A Fezz Audio Torus 5060 erősítőt bontottam ki, mert abban van Bluetooth 5.0 kapcsolat, DAC (koax, optikai, toslink), phono előfok, mélysugárzó kimenet és még pre-amp in végfok bemenet is. 2 x 90 watt (4 ohm), saját gyártású Toroidy toroid trafó, Classs AB dual mono felépítés, alumínium házas kialakítás, fejhallgató erősítő és teljes lengyel gyártás, amit hátul jeleznek is név szerint, hogy pontosan ki szerelte és ellenőrizte az erősítőt. Jelen esetben Kinga és Marek dolgozott ezen a példányon.

Fezz Audio Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

A távvezérlő egy alumínium blokkból lett kimarva és az elektronika is teljesen saját benne, amit a tartozék elem behelyezésnél láthatunk is. Alap funkciókat kezelhetjük, semmi extra, de elég igényes és jó érzete van használat közben.

Fezz Audio Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

Front panel közepén lévő fezz logo szépen maratott módon látható, alatta pedig a motoros potméter. Kikapcsolt állapotban enyhe piros fény látható a kapcsolónál és bekapcsolt állapotban csak egy finom fehér háttérfény világít az adott bemenet felirata mögött. Ilyet még nem is láttam és tudom, hogy rengeteg felhasználót zavar a “rosszul” megtervezett led fény, ami sokszor kék vagy piros, ráadásul elég erős is. Jelen esetben annyira lágy és “puha” a világítás, hogy ez biztosan senkit sem fog zavarni még korom sötétségben sem.

Fezz Audio Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

Az első hallgatásokat direkt a saját DAC-ján keresztül szerettem volna csinálni, szóval a Wattson Emerson Digital-t kötöttem rá koaxon egy Silent Angel Forester F1 tápegységgel. Hangfal az AS Figaro BL volt először, majd Revel Performa3 F206-ot kapott, ami egy elég érdekes élmény volt. Egészen erőteljesen artikulált, nagy felbontású, részletgazdag és pontos hangja van a Torusnak. A basszusok durván feszesek, egy csipetnyi mély hang sem folyt ki a kezei közül még a Revelre kötve sem. Közép szekció tapintható, presence élmény intenzív és ugyanezt leköveti a magas szekció is. Organikusan megmarkolja az egyes részleteket és egészen halk hangerő mellett is hallani a szájnyitás vagy levegővétel mértékű darabkákat a zenéből. A Revelnél tanúsított kontroll és közép-magas intenzitása meglepő volt, mert a Revelhez nem mindegy mit párosítunk, de úgy tűnik a Torus karaktere kifejezetten jó opciónak tűnik hozzá. Az árban jobban hozzá illő Revel Concerta2 széria lesz még érdekes, de ezzel kapcsolatban még visszatérek egy beszámolóval.

Fezz Audio Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

Még van mit tapasztalnom vele és rengeteg egyéb dobozzal meg szeretném hallgatni, szóval ez csak a legelső tapasztalatok megosztása volt. Folytatás következik, illetve, aki szeretné, az meg is hallgathatja jövő héttől.

Wattson Audio streamer Gedeon Audio