Keresés
Focal Aria Evo X n2 hangfal gedeon audio
július 3, 2024 By Gedeon Audio Off

Focal Aria X N2 hangfal érkezett

Sok év kihagyás után ismét egy kis francia hifizésben van részem, ugyanis kölcsönkaptam az új Focal Aria Evo X N2 hangfalat egy hónap erejére. Életem első gyárlátogatása is Focal-hoz köthető, szóval már csak ezért is izgalmas hallani, hogy hova fejlődött a híres gyártó ennyi év távlatában.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Focal Aria Evo X n2 hangfal gedeon audio

A Focal karaktere szinte kategóriától függetlenül jellegzetes. Egészen belépő és komolyabb szinten is jellemző (volt) a gyártóra, hogy erős magas jelenlétük van, kifejezetten fényes tonalitásuk és feszes basszusuk. Ezért is érdekes ezt az új Aria Evo X szériát hallgatni, amiben sok elem szinte megegyezik a régi Aria szériával, viszont új magasat és továbbhangolt konstrukciót kapunk, aminek a végeredménye eltér az eddigiektől.

Focal Aria Evo X n2 hangfal gedeon audio

A Focal Aria Evo X N2 hangfal 3 utas, alsó bass-reflex-es konstrukcióval. Ez utóbbi kialakítása már közismert megoldás, ugyanis a tömör fém talpra néz a bass-reflex cső, ahonnan 360 fokban teríti szét a hullámokat. 25 mm-es TAM (Al/Mg) inverted dóm magas sugárzót kapunk, ami egy friss megoldás a gyártó történetét nézve. Alatta 165 mm-es Flax közép hangszóró és két darab Flax 165 mm-es mély hangszóró található.

Focal Aria Evo X n2 hangfal gedeon audio

A hangfal teteje szokásos módon üveglap, ahogy az Aria-ra ez jellemző volt korábban is. Ennek nagy előnye, hogy nem karcolódik és sérül úgy, mint egy lakkozott, vagy akár furnérozott felület, plusz csillapítás szempontjából sem rossz döntés.

Focal Aria Evo X n2 hangfal gedeon audio

Francia gyártásból fakad, hogy mindent ott helyben készítenek, ide értve a dobozokat is, ami kivételesre sikerült ebben a ‘Prime Walnut’ (dió) színben. Talpa meglepően masszív, egy tömör fémből készült, amit a tartozék 4 csavarral tudunk rögzíteni a doboz testhez. A talpba rögzíthetőek a tüskék, amiket felülről is könnyedén állíthatunk.

Focal Aria Evo X n2 hangfal gedeon audio

Első hallgatás a Fezz EVO Mira Ceti 300Bvel történt, amivel meglepően meleg és kellemes karakter fogadott. Focal tapasztalataimra ez nem jellemző, hiszen fényes, sziszegős és fókuszált a legtöbb emlékem. Ez jóval barátságosabban van adagolva az eddigiek alapján, de még sok-sok erősítővel meg kell hallgatnom, hogy körvonalazódjon mire is képes. Hamarosan érkezem a Focal Aria Evo X N2 hangfal beszámolójával!