Keresés
július 4, 2024 By Gedeon Audio Off

Változások jönnek a TIDAL szolgáltatónál

2024. július 24-étől nem lesznek többé elérhetők az MQA, illetve 360 Reality Audio formátumú tartalmak semmilyen TIDAL alkalmazásban. Hogyan befolyásolja ez a felhasználók meglévő zenegyűjteményét? 

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

A TIDAL hivatalosan közzétette honlapján, hogy kivezetik az említett formátumokat. Azt is jelezték, hogy a továbbiakban FLAC kodeket fognak alkalmazni minden sztereó műsorhoz. Utóbbi nyílt forráskódú, ezáltal az előadóművészek közül bárki tudja ilyen kiterjesztésben kézbesíteni zenéjét közvetlenül, konverzió nélkül a TIDAL felé. A platform közleménye szerint így a rajongók is könnyebben tudják eszközeiken a lehető legjobb minőségben megtapasztalni a zenét. 

Térhatású műsorokhoz Dolby Atmos-ra esett a választás, ami logikus lépés, mert egyre több hangmérnök és stúdió nyit e formátum felé és a kompatibilis eszközök listája is folyamatosan nő. 

Ami jogos kérdés: miként befolyásolja ez az előfizetők gyűjteményét? MQA esetén a zeneszámot automatikusan kicserélik a legmagasabb minőségű FLAC verzióra, ami elérhető a TIDAL rendszerében. Ha pedig a gyűjteményed részét képezi MQA szám és letöltötted korábban offline elérésre, akkor frissítened kell az alkalmazást július 24-én. Ezt követően jelezni fog a szolgáltató, hogy szinkronizáld újra az érintett számokat. Ennek elfogadásával letöltődnek a FLAC fájlok az MQA verziók helyére. 360 Reality Audio zeneszám (vagy album) estén az adott tartalom szürkén fog megjelenni és nem tudod többet kiválasztani lejátszáshoz. 

A szolgáltató mintegy nyugtatásként azt is jelezte, hogy ezt a módosítást leszámítva nem terveznek variálni, bővíteni a formátumok terén. A FLAC számok legalább 44,1 kHz/16 bit változatban lesznek fent szinte minden MQA számhoz, persze néhány esetben lehetséges, hogy nem tudnak helyettesítő fájlt biztosítani. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy keményen dolgoznak az összes MQA szám előbb-utóbb bekövetkező cseréjén. 

Ha szeretnél többet megtudnia TIDAL előnyeiről, itt megtalálod egy korábbi posztomat. TIDAL-kompatibilis hálózati zenelejátszókhoz nézz körül a Shopban,  további újdonságokért pedig iratkozz fel YouTube-csatornámra! 

gedeonaudio youtube követés