Exposure 2510 erősítő gedeon
augusztus 28, 2020 By Gedeon Audio Off

HiFi Kezdőknek 5: 3 tipp első szett vásárlás előtt

Az évek során több száz, talán ezer embernek asszisztáltam végig az első lépéseit a hifi világában. Minden embernek más igénye és elképzelése van a hangzás terén, amit egy külsős személy nem tud előre behatárolni egy tanácsadás útján sem. A személyes hallgatások és tapasztalások azok, amik valamilyen támpontot adnak, hogy merre felé érdemes elmenni keresgélni a végső kiválasztottat. Az alábbi gondolatok csupán elősegíteni próbálják a teljesen kezdőket, még mielőtt elindulnának a boltokba termékeket tesztelni.

thorens td 206 lemezjátszó

Thorens TD-206 lemezjátszó + Goldring 2300 hangszedő

1. Mit is szeretnél pontosan?

Első legnagyobb gond az előre nem átgondolt hétköznapi használat módja. Sokan úgy mennek el termékeket tesztelni, hogy nem is feltétlenül illik bele majd az Ő személyes életvitelükbe. Jó példa erre az, hogy lemezjátszót nem érdemes venni, ha a valóságban erre nem lesz se időd, se rászánt vagyonod, hogy minden zenét megvásárolj vinyl formátumban. A termékek nézegetése előtt tisztázni kell, hogy napi szinten milyen zenehallgatási formátum vagy forrás a reális, kényelmes. A mai világban a legtöbb első szettet vásárlók főként a streamelést kedvelik, amely telefonos applikációkon és szolgáltatásokon keresztül működik, mint például Spotify és Tidal. Ha már meglévő CD gyűjtemény lesz egyértelmű előnyben részesítve, akkor kapásból egy külön lejátszót kell belekalkulálni a büdzsébe, kivéve, ha egy úgynevezett mini hifi erősítő szimpatikus. Filmnézés, térhangzás, projektor és tv váltakozó használata ugyancsak magától értetődő (házimozi)erősítő típusok felé fog sodorni, de az említett lemezjátszózás is variálást okozhat a phono előerősítő szükségessége miatt.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Ezek lehet, hogy sokaknak triviális dolgok, de tapasztalatból tudom, hogy a többség a saját igényeinek nem megfelelő terméket néz ki az elején, amit a későbbiekben kell tuningolni külön termékekkel vagy teljesen lecserélni. Ha a “mit is akarok” kérdést felteszi mindenki magának, akkor már bőven nem lesz olyan rengeteg termék, amik közül választani tudunk. Specifikáld, hogy milyen funkcióra, szolgáltatásra és rugalmasságra van szükséged.

Exposure erősítő gedeon

Exposure 2510 erősítő + Fyne Audio F500

2. “A szomszédom mondta”

Fórumok, facebook csoportok és a haverszomszéd véleménye valamiért mindig többet ér a tudatalattinak, mint akár a személyes tapasztalat. Csak maga a felhasználó tudja, hogy mi tetszik neki, milyen zenét is hallgat és mit hall jónak vagy rossznak. Meg lehet hallgatni másokat, sőt érdemes is, de ez ne beszéljen le adott termékekről, márkákról vagy párosításokról. Ha egy hangfalat nagyon sokan ajánlanak, attól még nem biztos, hogy neked is tetszeni fog. Menj el az első tipp megfogadása után pár boltba, ahol a kiszemelt árfekvés termékeit kínálják és hallgass meg több terméket egymás után. Az így szerzett tapasztalat számítson a legtöbbet és ne a szomszédé, aki szerint az Orion HS hangfalakon kívül nincs élet. Ez most nyilvánvaló túlzás, de sajnos rengetegszer tapasztaltam ehhez hasonlót.

AS Figaro B + Exposure 2510 + VIABLUE UFO + Audia Flight FL3S

3. Mennyit érdemes költeni?

Legtöbben határozott összeggel a zsebükben mennek nézelődni, de van aki túl rugalmas próbál lenni, ami csak bonyolítja a helyzetet. Úgy nagyon nehéz célba érni, hogy 300 000 ft az eredeti elképzelés a teljes hifi szettre, de azért “hallgassunk meg egy 600 000 ft-os erősítőt is”. Mindennél van feljebb, akár az árat vagy minőséget nézzük. Érdemes előre elhatározni, hogy tulajdonképpen mennyit is vagy hajlandó áldozni, mivel ennek a hobbinak nincs vége. Minden árfekvésben vannak jó termékek, természetesen az adott árfekvésben elvárható minőségnek megfelelően. Igen, a háromszor annyiba kerülő termék többet nyújt valamilyen szempontból és ezt a későbbiekben meg is fogod tapasztalni, de nem lehet előrehozni sok éves tapasztalatot az első szett vásárlásához. Ahogy a második tippnél írtam, mások pedig nem tudják helyetted megélni azt, amit hallasz és szeretsz. Szóval egy összeget érdemes behatárolni, hogy mi a maximum és ne tovább, majd uccu neki a boltokba hallgatózni!

Ha a pénz nem számít, akkor érdemes először meghallgatni különböző árfekvésű rendszereket. Szigorúan a belépőtől indulva felfelé lépkedve hamar megmutatkozik majd, hogy melyik érződik a legerősebb ár-érték aránynak az adott hallgató számára.

Titkolni egy boltban, hogy mennyit szeretnél költeni nem konstruktív! Egy eladónak az a célja, ami neked, hogy elégedett legyél a termékkel otthon. Nem érdeke eladni olyat, amiben nem bízik teljes mértékben, hiszen úgy is visszaviszed. Ha tisztázzátok a büdzsét, akkor az adott árfekvésben található legjobb termékeket fogja neked ajánlani és megmutatni.

További HiFi Kezdőknek útmutatók!