Hifi kzedőknek TV csatlakoztatása erősítőhöz Gedeon Audio
augusztus 26, 2023 By Gedeon Audio Off

HiFi kezdőknek: TV csatlakoztatása erősítőhöz

Az új hifisták egyik első kérdései közé tartozik, hogy miként is tudják a TV-t rákötni a hifi rendszerre. Erre több mód is van, apróbb és nagyobb különbségekkel mind funkcionalitás és minőség szempontjából, amit igyekszem minél lényegre törőbben átadni.

Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Norma IPA-70B erősítő Gedeon Audio

A modern TV-k többségénél ugyanazon csatlakozók találhatóak meg és csak ritka eseteben látni olyat, hogy hiányozna valamelyik a HDMI, optikai és 3.5 mm-es fejhallgató kimenetek közül. A klasszikus analóg RCA aljzatok manapság teljesen hiányoznak a lehetőségek közül, viszont ez nem is nagy baj, ugyanis vélhetően a fejhallgató kimenet DAC-ja (Digital to Analog Converter) nagyjából hasonló lehet minőségét tekintve (nem túl jó).

tv csatlakozók Gedeon Audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

HDMI csatlakozás

Házimozi erősítő vagy olyan moden all-in-one sztereó erősítő esetén, ahol van HDMI ARC csatlakozó (eARC akár), ott mindenképpen HDMI kábelt használjunk a TV és erősítő összekötésére. Ennek több előnye is lesz:

 • A TV távvezérlőjével szabályozható a hangerő, tehát a HDMI kábelen keresztül szimultán állítja az erősítő hangerejét.
 • A hangerőszabályzás az erősítőn keresztül is állítható.
 • Házimozi esetén minden szükséges és modern többcsatornás jelet megkap az erősítő (ha a HDMI kábel is tudja).
 • Sztereó esetén kétcsatornás PCM jelet kap a DAC-ja az adott erősítőnek, és annak megfelelően fog megszólalni minden film és zene.
 • Hangminőség szempontjából a legjobb a lehetőségek közül.

Lyngdorf TDAI-1120 csatlakozók Gedeon Audio

Optikai toslink

A digitális optikai kimenet többségünk mentőmellénye hifi rendszerek TV-vel való összekötésénél, ugyanis a sztereó erősítők többségénél HDMI nem található. Ha az erősítőn van optikai bemenet, akkor egy egyszerű optikai toslink-toslink kábellel kössük össze a TV-t az erősítővel. Az erősítőn az adott bemeneten fog megszólalni a TV hangja, aminek pár jellemzője van:

 • A TV-k optikai kimenete nem szabályozható (esetek 99.99%-ban), tehát a TV távvezérlőjéről a hangerő nem lesz állítható. A hangerőt így csak az erősítőn keresztül tudjuk állítani.
 • 5.1 csatornás támogatás (Stereo, Dolby Digital, DTS) elég a legtöbb házimozi rendszer esetén is, de a legújabb HDMI szabványok kompatibilitását már nem tudja. Házimozi erősítő esetén inkább a HDMI-t használjuk!
 • Sztereó rendszer esetén tökéletes megoldás az optikai és nincs is szükség ennél többre. Ha filmek, youtube, videójátékok hangját szeretnénk csak jobban élvezni, akkor optikai kábellel kössük a TV-t az erősítő optikai toslink bemenetére (ha nincs rajta, akkor lásd alább a megoldást)
 • Sztereó erősítő esetén a TV-n be kell állítani (hang beállítások), hogy PCM 2 csatornás jelet küldjön ki a digitális kimeneteken, így megfelelően fog megszólalni.

Lyngdorf TDAI-1120 csatlakozók Gedeon Audio

Optikai toslink és külső DAC

Amennyiben nincs az erősítőn digitális bemenet (optikai vagy HDMI), akkor külső DAC-ot tudunk illeszteni a TV és erősítő közé. Több gyártó is készít kifejezetten erre a célra konvertereket, ami optikain keresztül digitális jelet fogad a TV-től és analóggá alakítják, majd RCA kimeneteken távozik a jel, amit bármely erősítőre rá tudunk kötni mezei RCA összekötő kábellel.

 • A TV-k optikai kimenete nem szabályozható (esetek 99%-ban), tehát a TV távvezérlőjéről a hangerő nem lesz szabályozható. A hangerőt így csak az erősítőn keresztül tudjuk állítani vagy a választott DAC-on, feltéve hogy van benne potméter (hangerőszabályzó).
 • Külső DAC minőségével lehet játszani, tehát ha komolyabb hangot szeretnénk kihozni a TV-ből, akkor lehet jobb DA konvertert vásárolni, például a Pro-Ject kínálatából. Alternatíva lehet egy streamer is, amelynek van digitális bemenete (HDMI és optikai), mint a Bluesound NODE lejátszóknak. Ha mindkettő megtalálható rajta, akkor a HDMI-t használjuk, más esetben az optikait.

Merason frerot és Bluesound NODE csatlakozók Gedeon Audio

Fejhallgató kimenet (3.5 mm jack csatlakozó)

A TV-k fejhallgató erősítője és ehhez tartozó DAC általában gyenge minőségű, ugyanis ez csak egy apró extra, “ingyenes” funkció. Általában jelölés nélküli, nem tudjuk milyen chip dolgozik az átalakításon és a jel erősítésén sem. Ennek minősége hallhatóan gyengébb, mint a különálló DAC-ok és hifi/házimozi erősítőkbe épített DAC-ok jelentős része. Vannak kivételek, de általánosságban ne erre bízzuk a hangminőséget, ha zenehallgatásról van szó. Átlagos, hétköznapi helyzetekre, TV nézésre vagy “háttérzajra” tökéletes megoldás lehet, ha nem szeretnénk több eszközt, kábelt és költeni sem.

 • 3.5 mm jack – RCA kábellel köthető a legtöbb erősítő vonalszintű analóg bemenetére
 • Gyengébb hangminőség
 • A fejhallgató kimenet hangereje szabályozható a TV távvezérlőjéről, tehát a rákötött hifi rendszer hangja is ezzel változik. Külön állítható az erősítő hangereje is, tehát két külön hangerő kerül szabályzásra, egy a TV-nél, egy az erősítőnél. Érdemes a TV hangerejét feljebb venni, míg az erősítőét lejjebb és ez utóbbin szabályozni a jobb hangminőség érdekében.
 • Legolcsóbb megoldás (feltéve, hogy nincs digitális bemenete az erősítőnek)

tv csatlakozók Gedeon AudioTehát a HDMI összeköttetés a leglogikusabb megoldás házimozi esetén, illetve ha a sztereó erősítőn van HDMI bemenet, akkor ott is ugyancsak ezt javaslom. Ez utóbbi viszont igen ritka, az esetek többségében csak optikai, koax és USB található a DAC-os erősítők hátulján. Ezen ne akadjunk fenn, mert igazából csak a TV távvezérlő hangerőszabályzás funkcionalitásával vagyunk hátrébb, hang szempontjából elenyésző különbség lesz a legtöbb átlagos hifi rendszer esetén (sztereó rendszernél).

Bluesound Node X streamer Gedeon Audio

Ha egy komolyabb high-end rendszerről van szó és a hallgató már jól ismeri a szett hangját, akkor az egy másik helyzet, de ezen felhasználók általában tudják is, hogy mit keresnek, milyen különbség mennyit ér számukra. Ha streamerre van szükséged vagy esetleg egy DAC-ra, hogy más digitális eszközöket is ráköss az erősítődre (streamer, CD lejátszó, számítógép), akkor érdemes olyat választani, aminek van optikai bemenete, így több digitális forrást szolgálsz ki vele, plusz a TV-t is rá tudod kötni.