JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon
október 15, 2020 By gedeon Off

JBL HDI 1600 Hangfal teszt egy Arcam SA30 társaságában – első tapasztalatok

Ha a nemzetközi szakmagazinokat olvasod, akkor már bizonyára eljutott a hír hozzád is, hogy az új JBL HDI 1600 hangfal és Arcam SA30 hálózatos erősítő elsöprő sikereket arat, amit természetesen nekem is muszáj volt picit megismernem. A Házimozi Stúdió hozott is nekem az első példányokból tesztelésre, amit ugyan csak pár napig tudtam tesztelgetni, de arra elég volt, hogy egy előzetes beszámolót át tudjak ezekről adni. A szett kompakt, kevés helyet foglal és magába foglalja mindazt, amit a JBL és Arcam a Harman Luxury Audio Group családdal egyetemben képvisel.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

A JBL Synthesis HDI 1600 hangfal az új HDI sorozat állványos, legkisebb példánya. Ára 614 000 Ft,-, ami már önmagában sugallja, hogy ez nem egy mezei JBL termék, ez a JBL Synthesis családtagja. A 2-utas design a High-Definiton Imaging (HDI) waveguide technológiát kapta meg a 25 mm-es kompressziós 2410H-2 magas sugárzóval egyetemben. Az alumínium matrix mély-közép sugárzó 165 mm-es, ami széles dinamikát és izmosabb mélyeket ígér. A hangfaldoboz masszívan erősített belül és hátsó reflex nyílásos, amit egy dedikált software segítségével kalkulálnak, hogy a legmegfelelőbb kiterjesztést nyújtsa a teljes koncepciónak.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

A hangfal első és hátsó élei is kerekítettek, ami a lakk fekete felülettel együtt gyönyörű élőben. A hozzá illő állvánnyal szerintem bármely lakásba könnyen elhelyezhető, de a szatén dió és szürke tölgy furnér borítás további lehetőségeket ad. A hangszórótakaró selyem mágnesesen rögzíthető.

új jbl hdi hangfalak

Arcam SA30 erősítő Gedeon

Az Arcam SA30 erősítőre most túl részletesen nem térnék ki, mert ez a beszámoló inkább a JBL HDI 1600-ról szól, de pár információt azért megosztok. Az SA30 egy 888 000 Ft,-os sztereó erősítő, ami jóformán mindent tud, amit manapság kívánhatunk. Google Chromecast, Spotify, Tidal, analóg RCA bemenetek, HDMI eARC, phono MM/MC, digitális optikai/koax bemenetek, Dirac akusztikai korrekciós rendszer, AirPlay 2, UPnP és MQA támogatás. Ja, és akkor 2 x 120 watt (8 ohm) hajt meg jóformán bármi észszerűt, amit rákötünk. Szokatlanul lelkes vagyok erre az erősítőre, mert ez pontosan az, amit a legtöbb ember a nappalijába keres, de egyszerűen az említett funkciók valamelyike mindig hiányzik.

Arcam SA30 erősítő

A meghallgatás

Közvetlen a Revel + Mark Levinson szett után lett egy bekötve, ami egy hatalmas ugrás több szempontból is, de ez kicsit sem vette el a kedvem, sőt. Az Arcam végtelenül egyszerű és barátságos kezelése gyermekszerű örömöt okozott és a JBL hangfalakkal közösen egységes, kedves hangvételű szinergiát hoztak elém. Az ilyen hangzásra és karakterre a legnehezebb jelzőket húzni, mert nem lehet rámutatni túlzásokra és nagyon markáns jellegzetességekre. A hangkép tonalitása enyhén a lágyabb, (nagyon picit) melegebb irányba megy el a mély és közép szekciónál, viszont a magasak aprólékos és óvatos stílusban szélesítik ki a teret előttünk.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

A zenék többségénél lágy, de testes és nehéz mélyek pulzálnak szépen középre zárva. Nem túlzó és sok, tehát nem akar hatásvadász lenni, ahol kiveri a kezünkből a poharat egy szinuszhullám. A mennyiség pont úgy van eltalálva, hogy ha könnyűzenét vagy filmeket nézünk, akkor ott legyen az a stabil alátámasztás. Ebből fakadóan dögösnek simán hívható, amivel egy könnyedebb bulit is meg lehetne akár tartani, de szeretném hangsúlyozni, hogy mindezt egy artikuláltabb stílusban teszi.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

A hangképben feljebb haladva enyhén puhább, könnyedebb stílust hallani. Nem erőszakos és szakad ki a térből érces és élénk stílussal az énekes vagy gitár, ez nem erről szól. A hangvétel kiemelkedően egységes a teljes frekvencia meneten keresztül, aminek az eredménye, hogy a kontrasztosra kevert zenék sem fárasztják le a fülünket hosszú idő után sem. A dinamikai csúcsok mind ott vannak, szép nagyot üt a rendszer, amikor a sötétségből előtör egy dobjáték, de nem lehet rámutatni, hogy közép vagy magas orientált módon próbál levenni a lábunkról. Talán azért érzem ezt, mert a teljes tartomány egységesen lép elő, amikor feladat van és nem esik szét a hangkép, amikor erőteljes hajtás alatt van.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

Sok rendszernél tapasztalom azt, hogy fel kell vennem a hangerőt, hogy észrevegyem a jellegzetességeket és finomságokat, viszont itt más a helyzet. Nagyon közel áll a halk és hangos állapot egymáshoz, nem kell hajtani, hogy megjelenjen a rendszer képessége. Ha csak csendes üzemmódban tudod a zenehallgatást élvezni, akkor ez mindenképpen egy jó nagy előny lehet számodra.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

A legnagyobb képessége a JBL HDI 1600 hangfalnak a tere és szórása, ami egy egészen más állatfajjá teszi a piacon. A HDI waveguide technológiának a hatása az, hogy nem kell specifikusan egy pontra beülnünk, hogy a tér és finomságok jól hallhatóak legyenek. Tesztelgettem, hogy mi és hogyan változik, ha a kanapén a teljesen jobb és bal oldalra ülök be, de meglepő módon megmarad a színpad teljes formája és mélysége. Ez árfekvéstől függetlenül egy betegség egyes hangfalaknál és ilyenkor érti meg az ember, hogy miért is erről nevezték el a teljes hangfalcsaládot.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

Son Lux- Honesty című számnál szép szélesre van keverve a hangszerek pozíciója, de ami rámutat a HDI erősségére az a jobb oldalról érkező gitár. Ez olyan módon jelenik meg az Arcam + JBL HDI szetten, mintha a hangfaltól nagyjából 20 cm-re játszana valaki azon a gitáron. Ha a hangfalra nézek, még akkor sem rakja össze az agyam, hogy az a bizonyos hang onnan ered és továbbra is a sugárzón túlmutat a zene tere. Szerintem a közel 160 teszt során egyszer sem mondtam ilyet, szóval ezt értékelni kell és érteni, hogy ilyen kijelentésekkel nem szoktam dobálózni.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

A közel 80 éves tudás és fejlesztés eredménye az, amit itt tapasztalunk, ráadásul nem eszeveszett vastag árcédulával. Házimozi szett esetén bizonyára nagyon jól alkalmazható a széles diszperzió, hiszen a kanapé, nappali bármely pontján térben érzi magát az ember és nem csak egy szűk sweetspotból, ami sajnos sok sugárzónál jellegzetesség.

JBL HDI 1600 hangfal teszt Gedeon

A JBL HDI 1600 hangsugárzóval ennyire tudtam megismerkedni, amit hamarosan folytatok egy kicsivel mélyrehatóbb módon. Az új HDI hangfalcsalád már meghallgatható a Házimozi Stúdiónál, specifikusan a híres Skandináv szobában, ahova nem soká visszatérek én is egy kis tesztelésre.

Tesztelhető és rendelhető a Gedeon Studionál!

JBL HDI 1600 hangfal – hazimozistudio.hu/jbl_hdi_1600
Arcam SA30 erősítő – hazimozistudio.hu/arcam_sa30

Bővebben a videóban: