október 18, 2021 By Gedeon Audio Off

Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert

A Sometimes I Might Be Introvert  című album a Londonban született és élő, nigériai gyökerekkel rendelkező Little Simz negyedik stúdiólemeze. Little Simz, mint előadó, reflektorfénybe talán leginkább legutóbbi LP-kiadványával, a GREY Area-val került, mely egy őszinte és bátor, változatos alkotásként kerül megemlítésre a legtöbb helyen. Én magam bevallom, a 2010-es évek második fele óta már egyre nehezebben veszem rá magam egy-egy számomra új hip-hop előadó meghallgatására, felfedezésére. Little Simz-zel sem volt ez másképp, de végül a Feel Good Inc. Like a Version feldolgozásával meggyőzött. Aki számára ismeretlen az előadónő, annak az ott prezentált laza, már-már monoton hangvételű, hangszeres stílus jó kiindulópontja lehet az új album megítélésének is.

Little Simz zeneajánló

Little Simz CREDIT: Nwaka Okparaeke

A Sometimes I Might Be Introvert 2021. szeptember 3-án került kiadásra. Címének láttán talán már sejthetjük is, hogy milyen témákkal fogunk találkozni a hallgatás során. Little Simz saját lelkivilágában tett utazásának fontosságát még jobban sejteti, hogy a cím egy akroníma: SIMBI, az előadónő beceneve. A borítón is megjelenik az introverziót szimbolizáló egyedül lévő, testét összeszorítva ülő ember képe, aki a világra talán kissé szkeptikusan és félve tekint ki. A GREY Area szürkéjével szemben itt azonban a kiadvány lapjaiban tovább haladva vibráló sárga és piros színekkel találkozunk. Little Simz pont ezt a vibrálást szeretné átadni az érintett témákkal és dalszövegekkel, valamint a zenei hangulattal is. A SIMBI egy olyan lemez, amely az introspektív folyamatoknak az abszolút pozitív eredményeit szeretné közvetíteni. A világ történéseivel kapcsolatos objektív megfigyelés fontossága, a családi kapcsolatok megfelelő kezelése, a materializmus értelmezése, az életutunkra való visszatekintés, önmagunk érzéseinek feldolgozása és az azokra való odafigyelés mind említésre kerülnek.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Az albumon előadásmódjában a bevezetőben említetthez hasonló stílust kapjuk. A kifejezetten jó ritmusérzékkel vitt kissé monoton, olykor spoken wordbe átcsapó szövegelést a “Rollin Stone” című szám második felében egy kicsit megcsavarja és újít, míg az utána következő “Protect My Energy” folyamán éneklősebbre veszi a figurát. Az albumot indító két kifejezetten erős “Introvert” és “Woman” során, továbbá még néhány számban Cleo Sol segít az éneklésben. Rajta kívül még a szintén nigériai származású Obongjayar közreműködik a talán legautentikusabb hangzású “Point and Kill”-ben, illetve az album jelentésének kibontását segítő interlude-okat a The Crown című sorozatból is ismert Emma Corrin beszéli el.

A zenei produceri munkát szinte egyszemélyben Inflo hozta le. Az album legtöbb pontja rendkívül erőteljesen ritmusszekció-orientált, pattogós pergőkkel és kellemes kongákkal, amit egész sokszor filmzenei zenekaroktól ismerős fúvósokkal és vonósokkal tarkít, így epikus hangvételt kölcsönözve néhány számnak. Ez a kombináció amúgy is megfelelően tükrözi a lemez mondanivalóját és hangulatát, de ettől függetlenül is különleges és üde színfolt tud lenni egy ilyen módon élőhangszerelt hip-hop kiadvány a 2021-es évben. Véleményem szerint jót tesz a lemeznek a GREY Area változatosságával szemben az itteni kissé nagyobb zenei kohézió is. Érezhető, hogy az egész hanganyagnak van egy zenei tematikája, amit sokszor a számok közötti szinte észrevétlen váltások is erősítenek, és amiben Little Simz hallhatóan nagyon jól érzi magát. Stílusában két kivétel a korábban is említett “Rollin Stone” és “Protect My Energy”: előbbi a modernebb hip-hop, utóbbi a táncolható pop képviselője.

Első két hallgatásra az egyetlen negatívum talán a hanganyag hosszúsága volt, viszont aktívan hallgatva és a dalszövegekre, valamint a számok egymásutániságára is figyelve ez már sokkal kevésbé volt feltűnő. Összességében egy könnyen hallgatható és kellemes, az üzenetét befogadható formában átadó, színes és energetikus, pozitív lemezről beszélhetünk. Mindezek ellenére azt gondolom, hogy a Sometimes I Might Be Introvert egy olyan kiadvány, ami a legtöbb műfajt kedvelő ember számára tartogat nagy kedvenceket, de a vissza-visszatérés során talán néhány kevésbé kedvelt dalt átléptetünk majd. A kedvencek megtalálásához kellemes zenehallgatást!

Író – Szamosi Dániel

viablue absorber rezgéscsillapító alátét teszt gedeonaudio.hu