Lypertek TEVI fülhallgató teszt gedeonaudio.hu
február 28, 2021 By gedeon Off

Lypertek TEVI vezeték nélküli fülhallgató teszt – HiFi és Bluetooth egyben?

Visszatérő téma, hogy a bluetooth kapcsolat és ‘hifi minőség’ mennyire járhat kéz a kézben, hiszen egyre csak fejlődnek a kodekek és technológiák, de a klasszikus igények egy adott árfekvés alatt még mindig nem annyira érhetőek el. Ez a dilemma főként fej és fülhallgatóknál jelenik meg, ahol a jól beváltak mellett a TWS kategória még mindig kevésbé lefedett, ha az otthoni rendszernél megszokott minőségből indulunk ki. Jó hír, úgy néz ki ráleltem egy olyan opcióra, ami több szempontból is jó megoldás lehet a hifistáknak, mint utazó társ – ez a Lypertek TEVI vezeték nélküli fülhallgató!

GedeonAudio Muzix kuponkód

Lypertek TEVI fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

Nem egy teljesen új termék ez, sőt, talán a legutolsóként érkezem a Lypertek-hez, de ami jó az jó és szeretem az ilyen lehetőségeket bemutatni. A méltán híres Oriveti fejlesztő csapatának szeparált projektje a Lypertek TEVI, így nézve nem is furcsa, hogy a hangolás jóval kiegyenlítettebb, mint a legtöbb alternatívánál. A koncepció a szokásos, kapunk egy töltős hordozó tokot, amibe mágnes húzza helyére két kis füles egységet. A tok USB-C aljzaton keresztül tölthető egészen 70 órányi üzemidőig, ami 10 óránkénti töltéssel használható fel, tehát a két fülhallgatóba épített akkumulátor ennyit biztosít. Ez kvázi annyit jelent, hogy egy teljes hétig, napi 10 órát hallgathatunk zenét, egyetlen egy töltéssel a hordozó dokkolóba. A gyors töltés funkcióval 15 perc alatt 2 órányi üzemidőt kapunk, ha sietős a napunk.

Lypertek TEVI fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

A tok szövet jellegű borítást kapott, egyik oldalán egy bőr hatású akasztóval. Maga az alap váz egyébként relatív átlagos műanyagnak nevezhető, maga a textil és gömbölyded forma az, amitől ez igényesebb a többségnél. Front oldalán négy állásos világítás jelzi, hogy a töltés nagyjából hány százalékon áll, ami egyébként a cirka 1.5-2 hét alatt meg se mozdult nálam, úgy hogy egyszer sem töltöttem. Maga a fülhallgató egység műanyag tokozású és relatív nagy, de könnyű. A formájából adódóan túl mélyre nem is tudjuk illeszteni, viszont esetemben szépen megtartja saját magát a porc alatt. Ez Comply memóriahabos és tartozék szilikon fülillesztékek esetén változik, utóbbi lazább és könnyedebb viseletet ad, viszont a hangminőség változik is, de erre később kitérek.

Lypertek TEVI fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

A grafén membrános meghajtó konstrukció előnye, hogy állítólag 1000-szer könnyebb, mint a papír, miközben 200-szor erősebb, mint a fém. E mögé épül a Qualcomm Bluetooth 5 SoC chipset, a 32 bit-es processzor és a legújabb Kalimba DSP. A TEVI támogatja az aptX-et és AAC-t is, így a magasabb minőség mellett még alacsony késleltetésű üzemelést is biztosít. A Qualcomm extra funkciója, hogy két külön üzemmódban is használható a fülhallgató, TrueWireless Stereo és TrueWireless Stereo Plus. Egyik esetben a képen látható módon a ‘Master’ küldi a jelet tovább a ‘Slave’-nek, míg a másik opció, hogy szimultán és szeparáltan kapják a jelet a telefonról. Nagy környezeti zaj esetén, ha hívást kapunk, akkor a ‘Master’-t egyfajta mikrofonként a szánkhoz tartva használhatjuk, míg a fülben maradt megtartja funkcionalitását, miközben a beérkező külső zajokat csillapítja.

Lypertek TEVI fülhallgató

Lypertek TEVI fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

A Lypertek TEVI fülhallgató IPX7-es vízálló tanúsítványt kapott, ami 1 méter mélységig ellenáll a víznyomásnak, és természetesen az átlag esőt és izzadságot is könnyedén tűri. Mindkét egység oldala 1-1 nyomógomb, amin keresztül kezelhető az összes alapvető funkció. Egy nyomás megállítja vagy indítja a zenét, dupla bökés hangerőt emel és csökkent, háromszori nyomás esetén pedig számot léptetünk. Ez mindenképpen igényel egy kis szokást, mert elsőre nem pont úgy fog reagálni, ahogy gondoljuk, de pár óra és megy az majd!

Lypertek TEVI fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

GedeonAudio Shop Banner

Végezetül pedig jár hozzá egy applikáció, amin keresztül a vezérlőgombokat és különböző EQ lehetőségeket variálhatunk, hogy minél közelebb húzzuk a működését a személyes ízlésünkhöz.

Az első egy hétben a gyári szilikon illesztékkel használtam, ami egyébként jóval nagyobb meglepetés volt számomra, mint amit a Comply memóriahabossal hozott minőségben, mert a kettő egészen más. Az arányok és tonalitás picit változik, de feltételezem, hogy a memóriahab általi tökéletes szigetelés hozza meg a gyártó által eltervezett hangképet, nem pedig a szilikonos. Ennek ellenére valamiért hozzám közelebb állt a ‘nem tökéletesen szigetelt’ hangzás, hiszen egyszerűen csak légiesebb, szellősebb és aprólékosabbnak éreztem, viszont kevesebb méllyel. A Comply bent tartotta a sub frekvenciákat is, ami hatalmasat dobott élményben, viszont így a közép szekció is testesebb és vastagabb lett.

Lypertek TEVI fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

Szilikonnal a mélyek megfogottak és sűrűek, kifejezetten gyors lecsengéssel, viszont mennyiségben nem lesz sok vagy túlzó. Nagyon jól alkalmazható elektronikus zenékre is, mert mértékében pont jó, mind aközben hogy teret ad a közép és magas szekció finomságainak. Mély erősnek így nem hívnám, ha arra van igény, akkor Comply lesz a te kiegészítőd! A spektrumon feljebb haladva a vokálok, gitárok és dobok nyers rajzolatai meglepően puritán és aprólékos módon jelennek meg. Itt már határozott az az érzés, amitől ezt egészen hifisnek hívhatjuk, nincs jelen az erős V karakterből eredő elnyomás, próbálja minél neutrálisabban tálalni a teljes frekvenciamenetet. Kifejezetten levegős és tágas prezentációt ad, szépen széthúzza a zenét minden irányba. Nem kifejezetten közvetlen az ábrázolása, mert az énekeket nem tolja fel az agyamba, valamelyest távolságot tart, ami vélhetően segít is az említett atmoszférán. A magas frekvenciáknál már pici fűszer megjelenik, de nem darabos és sercegős stílusban, szóval az ‘olcsó bluetooth’ jellegtől nem érdemes tartani. Épp hogy kerül a hangkép tetejére egy kis fény, ami a presence élményen segít, ettől lesz olyan meglepően életszerű egy-két élő felvétel. Zene arányait megtartva, nem túlzóan elkülöníti a részleteket, azokat lágy textúrákkal és kis hegyességgel megszólaltatva.

Lypertek TEVI fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

A Comply memóriahabos illeszték mindezen változtat egy egészen határozott mértékben. A mélyek erőteljesebbek lesznek, gyorsaságukat tekintve azonosak, de így már bulisabb zenékhez is bátrabban ajánlanám. A tökéletes szigetelés eredménye, hogy a külső zajokból semmit sem érzékelni, a hangkép egésze pedig jóval pontosabb és vastagabb lesz. A légiességből egy leheletnyit vesztünk és a közép szekció melegebbnek érződik, főleg férfi vokáloknál. Valószínűleg a szilikon illeszték bőven kieresztett a fülemből olyan frekvenciákat, ami a mélyebb orgánumú hangokért felelt volna, így jött létre az említett levegős hatás. A lényeg, hogy a tonalitás mélyebb irányba billen és a zenék szélesebb rajzolatot kapnak.

Nem rémlik, hogy hallottam volna ennél jobb, vagy hifisebb vezeték nélküli fülhallgatót. Az tény, hogy nem teszteltem a világ összes lehetőségét, de az eddigiek alapján ezt bátran tudom ajánlani, ha a vezetéket el szeretnéd végre hagyni. A műanyag anyaghasználat egyáltalán nincs szinkronban a hangminőségével, feltételezem a gyártási költség nagyobbik részét a technikai hátterébe fektették, ezért is tudták az árát 40 000 Ft,- körül tartani. Ha vezeték nélküli, jó ár-érték arányú hangot keresel, akkor ez egy igen stabil megoldás lehet számodra és ráadásul zenei stílusok között sem válogat.

Forgalmazó – Muzix.hu/TEVI

Gyártó – Lypertek.com

GedeonAudio Muzix kuponkód