Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu
november 2, 2020 By Gedeon Audio Off

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó teszt

A lemezjátszók világában a 200 000 Ft,- alatti árfekvés általában több kompromisszumot is igényel, amit szerencsére a kor és fejlesztések előrehaladtával egyre inkább elhagynak a gyártók. A Pro-Ject Debut Carbon sorozat a korábban nem látott minőséget hozta el ebbe az árfekvésbe, amit az osztrák gyártó a legújabb Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszóval tovább erősít.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

Az új Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó több fejlesztést is kapott, amely egyetlen célja, hogy jobb hangminőséget és rugalmasabb felhasználási élményt kínáljon hasonló áron, mint elődje. A 179 900 Ft,-os ár ebben a világban barátinak minősül, de talán a legfontosabb kérdés az, hogy aki egy abszolút belépő lejátszót szeretne, annak érdemes-e picivel többet áldozni egy ilyen EVO-ra?

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

Az EVO egy szíjhajtásos lemezjátszó, elektronikus sebességváltóval, ami 33, 45 és 78 RPM lemezeket is fogad, de utóbbit csak szíj áthelyezésével. A motor felfüggesztését és illesztési pontjait újratervezték, így az elődhöz képest alacsonyabb mértékű rezonancia ered innen. A három csillapított alumínium láb csavarással állítható, tehát tökéletes vízszintbe hozható bármely felületen. Az 1.7 kg-os alumínium lemeztányér belső pereménél egy elasztomer gyűrű nehezíti a szélső pontokat, ami a forgás hatására extra stabilitást és csillapítást eredményez. Az alumínium tányér hátránya egyes konstrukciókban, hogy zajt, rezonanciát generálhatnak, amit ez a kis fejlesztés teljesen kiolt.

pro-ject debut carbon evo lemezjátszó teszt gedeonaudio

A 30 mm vastag egy anyagból mart sűrű MDF alapzat az egyértelmű stabilitáson túl szépen túlmutat az árfekvésen, hiszen dupla áron is 18 mm körüli alapokra építkeznek bizonyos esetekben, ami persze nem feltétlenül jelent sokat, de az ár-érték arányt tökéletesen indikálja az EVO esetében. A hangkar egy anyagból öntött karbon kialakítás (ide értve a headshell-t is!), aminek a végén egy gyárilag installált Ortofon 2M-Red dolgozik.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

Az anti-skating egy három állásos lengősúllyal lett megoldva, amely a korábbi sorozatból öröklődött. Gyári tartozék egy Pro-Ject Connect It E phono összekötő kábel, külső táp, porvédő plexi és a szokásos filc lemezalátét. A képeken a Bluhorizon Record Mat található, az nem tartozék. A kábel nem beépített, aranyozott RCA aljzatok találhatóak hátul, tehát ezt igény esetén lehet tuningolni ilyen szempontból is, bár a Connect It E szerintem bőségesen elég lesz a legtöbbünknek.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

Számtalan színből választhatunk, vannak lakkozott és szatén lehetőségek, de dió furnér is, ami élőben gyönyörűre sikerült.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

A lemezjátszók Európában készülnek, ráadásul főként kézi munka eredménye. Utolsó nagy piros pont a képes, jól értelmezhető használati útmutató. Első lemezjátszójukat vásárlóknak ez kihívás szokott lenni, hiszen mindegyik részekre bontva érkezik, de itt biztosra mentek és garantálom, hogy 5 perc alatt bárki képes összeszerelni.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó teszt

Szokták mondani, hogy egy lemezjátszó teszt nem más, mint hangszedő teszt. Szerintem nem ennyire egyszerű a történet, mert a teljes lánc végeredménye egészen más színvilágot hozhat ki abból a bizonyos hangszedőből, legyen az bármilyen árfekvés vagy kvalitás. Esetünkben indokolatlan szettbe is illesztettem az EVO-t, de hozzá illőbe is, ami tonalitásában más és más élményt hozott.

Szett 1

  • Hegel H360 erősítő
  • Pro-Ject Phono Box S2 előerősítő
  • Revel Performa F228Be hangfal
  • VIABLUE SC-6AIR + X-60 + NF-S1 kábelezés

Szett 2

  • Arcam SA10 erősítő (saját phono-n keresztül)
  • Fyne Audio F500
  • VIABLUE SC-6AIR + X60 kábelezés
  • Pro-Ject Connect it E gyári tartozék összekötő kábel

Az első hallgatások a felsőbb kategóriás szetten történtek, aminél szerintem a phono előerősítő belehúzott egy melegebb tónust a hangképbe. Azt feltételeztem, hogy majd a Hegel kianalizál mindent, de érdekes módon átadta a főszerepet a lemezjátszó és phono párosnak és olyan mélyebb hangulatot teremtettek együtt, amit egy Hegel rendszerben nem gyakran tapasztalunk.

Fyne Audio F500 hangfal gedeonaudio.hu

Az Arcam + Fyne szett egy másik oldalát mutatta meg a lemezjátszónak, ami kifejezetten jól állt neki. Nyitott, gyors és tiszta hangkép jött elő a Pro-Ject Debut Carbon EVO-ból, ami a másik szettel szemben kevésbé nevezhető melegnek és lágynak. Egységes és egészen független módon közvetítette az összes zenét, ahol a digitális forrásokkal szemben egy extra testet és vastagodott tónust lehet érzékelni. A mélyek meglepően nehezek, de kötöttek, ami az árfekvésben általában lágyabb módon jelenik meg.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

A közép szekcióban bizonyos felvételeknél szemcsésebben jönnek elő az utómunka torzításai. Gyakori metódus, hogy úgynevezett distortion-t raknak sávokra, hangokra, hangszerekre, aminek egy agresszívabb és erőteljes jelenléte lesz. Az ilyen elemeket a Pro-Ject Debut Carbon EVO mintha erősebben kiragadná, mint mondjuk a Bluesound Node 2i. A textúrákat szépen kihozza, de csak finoman, hogy épp érzékeld. Nem kerül egy vastag réteg plasztikusság a térre, ami lefedi ezen érzést, de nem is látsz bele a jelbe olyan mélyen, mint amit egy kétszer ilyen drága lemezjátszónál hallani. Ez a képesség főként a hangszedőről szól, amit természetesen lehet cserélni jóval komolyabbra is.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

Az Ortofon 2M-Red hangszedő egyenességét szokásos módon hozza, amit a phono előerősítővel tovább lehet javítani. Ha teheted, akkor érdemes az Arcam SA10 jellegű hangzást mögé kötni komponensek formájában, ami kifejezetten jól áll neki. Több levegő és szélességérzet kerül a színpadra, amit egy lágyabb phono fok összehúzhat. Előbbivel szépen körvonalazódott hangszereket kapunk, nyugodt fényű térrel előttünk. A cinek könnyedebben csapódnak le, sose fog zavaróan túlbuzgó lenni és ez a kellemes tonalitás végigterül a hangképen.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

A Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó egy szép alapot ad, ami a 180 000 Ft,-os árért cserébe szinte beleköthetetlen. Én a gyártó helyében csináltam volna hangszedő nélküli opciót is, vagy “premium” változatot, ami az Ortofon család nagyobbik példányait hordozza. Ezzel éreztetni lehetne, hogy maga az EVO többre is képes, bár gondolom egyik gyártónak sem érdeke a saját felsőbb kategóriáját kompromittálni egy alacsonyabb árfekvésű, de kiemelkedően igényes termékkel.

Ha 200 000 Ft,- alatt keresel lemezjátszót, akkor nem kérdés, hogy ezt érdemes meglesni, de ha nagyobb árfekvésben gondolkodsz, akkor is, hiszen bőségesen elfuthat egy 70-100 000 Ft,-os hangszedő is ezen a testen.

Forgalmazó: AudioCentrum.hu/DebutCarbonEVO

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Bővebben a videóban: