Keresés
Silent Angel Forester F1 tápegység teszt Gedeon Audio
augusztus 3, 2022 By Gedeon Audio Off

Silent Angel Forester F1 lineáris tápegység teszt

A minap megjelent Silent Angel Bremen B1 streamer tesztben látható volt a Forester F1 tápegység és ígértem, hogy összerakok egy dedikált beszámolót erről is, hiszen a gyártó hitvallása és fejlesztése itt kezd el csak igazán kikerekedni. A koncepció az, hogy az F1 tápegységről táplálható egy Silent Angel streamer és a Bonn N8 switch is, viszont hogy ne legyen káosz ez a beszámoló, így most csak magára a lineáris tápegységre fókuszálok!

Silent Angel Forester F1 tápegység teszt Gedeon Audio

A Silent Angel Forester F1 lineáris tápegység alap ötlete az, hogy a dupla 5V/2A (DC és USB) kimenetével egyszerre több eszközt is táplálhassunk azonos minőségben. Természetesen bármely egyéb 5 voltos eszközhöz is használható a Silent Angel kínálatán kívül, legyen az DAC, streamer, futómű vagy switch. A stabil és tiszta tápellátást toroid táptranszformátorral, MOSFET komponensekkel és a gyártó saját stabilizációs fejlesztésével érik el, így ultra-alacsony szennyezésű jelet továbbítva.

Silent Angel Forester F1 tápegység teszt Gedeon Audio

Hátulján összesen 4 kimenet látható, amiből egyszerre csak 1-1 aljzat használható, viszont mivel elég jó DC-DC kábeleket is gyárt a Silent Angel, így én mindkettőt azon keresztül használtam. Egy darab IEC tápkábel csatlakozó aljzat látható bal oldalt, illetve egy főkapcsoló.

Silent Angel Bremen B1 streamer teszt Gedeon Audio

Fentről lefele – Bonn N8 switch, Bremen B1 streamer, Forester F1 tápegység

Kialakítása rendkívül masszív és designban is inkább a Munchen streamerhez illik, mintsem a Bremen B1-hez sajnos, de persze mivel fekete mindkettő, így ez távolról fel sem tűnik. Szálcsiszolt fekete alumínium front panel, alumínium tokozás és decens hűtőbordák a perforálás alatt. Két kis LED pötty világít egész halványan a Silent Angel logó alatt, ami normál esetben zölden világít, miszerint aktív az 1-es és 2-es kimenet is. Ha esetlegesen túlmelegedne, akkor pirosként jelez további kettő pötty, de ezt az általános 32 fokos üzemi hőmérséklete mellett nehezen tudom elképzelni, hogy túl könnyen előfordulna, főleg hogy „csak” egy streamert, switchet, esetleg DAC-ot táplálunk róla.

Silent Angel Forester F1 lineáris tápegység teszt Gedeon Audio

A Silent Angel Forester F1 tápegységet végigpróbáltam több összeállításon és streamer mögött, amit főként a tartozék tápegységekkel szemben hallgattam, illetve a Pro-Ject AccuBox S2-vel összevetve. Ez utóbbi már lassan 1 éve van bekötve itt fixen és egyébként otthon is ezt használtam a Wattson Emersonhoz, miután leváltottam a Topping P50-et rá.

Silent Angel Bremen B1 streamer teszt Gedeon Audio

A Silent Angel Bremen B1 streamer mögött teljesen egyértelmű a Forester F1 hatása, azonnal az első hangnál már hallani a változást. Finnegan Tui – The Guard gitárjátéka jóval csupaszabban és tisztábban szól, lekerült a teljes hangképről egy folyós édesség. Fátyolnak nem nevezném, de a közép és magas szekció sötétebb volt, míg az F1 táp ezt a vékony réteg ködös hatást leszedte a zenéről. Így a teljes élmény közvetlenebb, míg a gyári táppal hátrébb szorult a komplett tér. Az apró részletek peckesebben és fürgébben ugranak ki a húrpengetések közül, kevésbé érződik masszának egy-egy adott pont a térben. Önmagában is szépen szólt, tehát nem egy dealbreaker a lineáris tápegység hiánya, de miután bekötöttem az F1-et eszembe nem jutna kikötni, mert annyival jobb!

Silent Angel Munich M1 streamer Gedeon Audio

A designban hozzá illő Munich M1 streamer mögé nyilván kötelező volt kipróbálnom, hiszen szerintem eredetileg ehhez tervezhették a Forester F1-et. A hatás itt is nagyon hasonló volt közvetlenség és tisztaság szempontjából, plusz a magas frekvenciáknál mintha több fényt is kapnának a zenék. Gyári táp melegíti a tónust, míg az F1 kivilágosítja az összképet és a presence élményen dob egy határozott mértékben. Viszont azt érzem, hogy a Bremen B1-en dob többet, ami érdekes tapasztalat, hogy a „belépő” streamer mennyivel többre is képes, ha helyrerakjuk a tápellátását.

Silent Angel Forester F1 tápegység teszt Gedeon Audio

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer az egyik nagy referencia lejátszóm, amit minden adandó alkalommal elő is kapok, ha tesztelni kell új kütyüket. 5V-os tápegység tesztelésére az egyik kedvencem, mert az alapvetően nyugodtan analógos karaktere nem tereli el a figyelmet az apró változásokról sem, mindamellett, hogy igáslónak ilyen helyzetekre hibátlan. A különbség itt is határozott, de nem olyan drasztikus, mint a Bremen B1-nél volt, pedig elvileg annak a gyári tápja is „orvosi”. A folyós édes réteg valamelyest itt is hasonlóképpen eltűnik, de inkább az apró rétegek és textúrák szöszölésénél tűnik fel a változás, nem pedig a tonalitáson, ami jóformán azonos marad. A zajszint csökkenése a legtöbb jó tápegységnél így jelenik meg, de a kontraszt és szaturáció emelése ritkább előny és ebben a Forester F1 nagyon jónak bizonyult itt is. Úgy élesedik minden hang sziluettje, hogy közben csendesedik a teljes élmény. Nem kiabál és üvölt a zene, csak finoman, kellemesen és természetes hangvételben adagolja a zenéket. Az viszont biztos, hogy az Emerson nem olyan érzékeny a tápegységre, mint a Bremen B1, szóval ez is egy fontos kiegészítés lehet egyeseknek. Kíváncsi vagyok, hogy a nagyobbik Forester F2 mit csinál az Emersonnal, szóval ez ügyben még visszatérek egy külön beszámolóval!

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Silent Angel Forester F1 tápegység teszt Gedeon Audio

Összességében a Silent Angel Forester F1 tápegységet erősen ajánlom a gyártó többi terméke mellé, mert egyértelműen dob a hangzáson. A kis Bremen B1 mellé lehet, hogy drágának tűnik, de a hatás olyan mértékű, hogy csak akkor javaslom a tesztelését, ha már készen is állsz a beruházásra, máskülönben csak szomorkodás lesz belőle addig, amíg meg nem szerzed! Egyéb 5 voltos eszközöknél a hatás hasonló, de nyilván konstrukció függő, hogy mekkorát és milyen módon is dob az élményen, ahogy azt a Wattson Emerson tapasztalatnál boncolgattam is. Legyen az DAC, futómű, streamer vagy switch, érdemes futni egy pár kört ezzel a tápegységgel!

A studio szoba fix szereplője már, szóval ha kíváncsi vagy rá, illetve tesztelnéd otthoni környezetben, akkor keress bátran!