Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt Gedeon Audio
február 13, 2024 By Gedeon Audio Off

Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt

A Titan Audio tápkábelek évek óta aktív résztvevői a teszteknek és videóknak, plusz az otthoni rendszeremben is egy Helios Signature dolgozik a mai napig. Abszolút az egyik személyes kedvencem ez a modell, de az érdeklődőknek se kell nagyon ajánlgatni, ugyanis a hangja eladja magát pár szám alatt.

Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt Gedeon Audio

A Titan Audio Helios széria három termékből áll – Helios tápelosztó, Helios és Helios Signature tápkábel. Sajnos a széria kifutó, tehát véges, hogy mennyi ideig lesznek kaphatóak. A tápelosztóból már csak pár darab van, többet nem is tud szállítani a gyártó, viszont szerencsére a Helios tápkábelekhez még van nyersanyag. A két tápkábel között a jelvezetők átmérője és mennyisége különbözik, alap anyagminőségben és összetételben megegyeznek egymással. 4 x 4 mm-es OFC vezetős, amiből az egyik a fő kábel külsején fut végig. Fonott acél háló gondoskodik az árnyékolásról, viszont a saját fejlesztésű ForceField technológiára is fel van készítve.

Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt Gedeon Audio

A csatlakozó tövéből kilógó kábelre csatolható a ForceField modul, ami egy aktív árnyékolást biztosít. Ez a zajszintet még lejjebb húzza és az esetleges interferenciákat blokkolja. Érdekesség, hogy ezt a modult egy külön tápegységgel szállítják, tehát a tápkábeltől szeparáltan működik az elektronika.

Titan Audio ForceField modul Gedeon Studio

Minden egyes Titan Audio termék, ahogy a Helios Signature is ott helyben, Észak-Írországban készül kézzel.

Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt Gedeon Audio

A Titan Audio Helios Signature és a Helios is hasonló karaktert képvisel. Kontrasztos, erőteljes és közvetlen. Sok esetben eleve az ilyen hangú szetteket is keresem, így ha amúgy tetszik a karakter, de még tisztábbá tenném, akkor a Helios Signature tápkábel tuti tippnek bizonyult az évek alatt. Minden relatív, viszont VIABLUE tápkábelek mellett hallgatva a Titan intenzívebb és élesebb hatást ad közép és felső tartományban is. Melegebb, fátyolosabb és sötétebb hangú erősítőkhöz kifejezetten jól jön ez, viszont ha selymesebb és csendesebb tápkábelt keres valaki, akkor a VIABLUE X25, X40 és X60 modelleket érdemes fontolóra venni.

Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt Gedeon Audio

Lyngdorf, Arcam, Norma, Denon, Marantz, Fezz és ehhez hasonló karakterű erősítőkhöz a Titan Audio Helios Signature tápkábel erősen ajánlható. Amire számítani lehet, hogy az emberi hangok, énekhangok és közép szekció körvonalasabb, élesebb és határozottabb lesz. A magas tartomány szállós rétegei jobban előtérbe kerülnek, fényesebb és átláthatóbb érzést keltve. Basszusokat tekintve vastagabb, intenzívebb és reszponzívabb eredményt tapasztalni a gyári fekete kábelekkel szembevetve, de még IsoTek EVO3 Initium és Premier is hasonló visszaesés a Helioshoz képest.

Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt Gedeon Audio

Hegel, KT88-as csöves erősítő és keményebb, fényesebb karakterű erősítők mögé akkor érdemes a Helios Signature-t választani, ha a hangsugárzó neutrális, selymes és akár melegebb karakter. Ha minél intenzívebben részletező és lecsupaszított hangot keresünk, akkor ugyancsak használható a Helios Signature erre a célra, de érdemes kipróbálni a VIABLUE opciókat, amit fentebb említettem is.

Titan Audio Helios Signature tápkábel Gedeon Audio

Helios és Helios Signature között hallható különbség van, de főleg a felhasználás dönti majd el, hogy melyik “jobb”. Fali aljzattól tápelosztóig inkább a Signature-t javaslom, és éhesebb, nagy teljesítményű erősítőhöz is. Kisebb erősítőkhöz, kiegészítőkhöz, alacsony áramfelvételű eszközökhöz ugyancsak felesleges a Signature és nyugodtan válasszuk a sima Heliost. A két Helios kábel között a dinamika, extra erő és transzparencia a fő különbség.

Titan Audio Helios tápkábel teszt Gedeon Audio

Sok high-end vásárlónál merül fel a kérdés, hogy Helios vagy Eros szériát érdemes-e használni az adott erősítőhöz. Alapból az az érdekes, hogy a két széria nem ugyanazon hangzást kínálja. Első hallgatásra a Helios Signature egyértelműen kiugrik a térből és az arcunk elé hoz rengeteg részletet, viszont az Eros Signature nem ennyire intenzív. Jóval egyenesebb, nyugodtabb hangot ad, kvázi zeneibb és elsőre mintha nem is lenne olyan “jó” a hang, mint a kisebbik tesóval. Ahogy egyre több számot hallgatunk, úgy körvonalazódik a finomabb textúráltság, természetes adagolás és mikro részletek mennyisége felsőbb tartományban. Mindez persze kis különbség, de a már jól ismert rendszerünkön könnyen kiszúrható.

Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt Gedeon Audio

Összességében a Titan Audio Helios Signature tápkábel az egyik személyes és közönség kedvenc is egyaránt! Hatása jóformán azonnal hallható – kontrasztos, dinamikus és közvetlen hangzása határozott tuning a legtöbb rendszerben. A sima Helios tápkábellel elég nehéz versenyezni az ára miatt és hasonló eredményt is hoz, de nem pont akkora energiaszinttel, mint a nagyobb, 4 szálas testvérénél. A több éves használat alapján kétség nélkül merek a Titan Audio Helios Signature-nek Kiemelkedő termék elismerést adni!

Titan Audio Helios Signature tápkábel teszt Gedeon Audio