Keresés
Pro-Ject Automat A2 lemezjátszó Gedeon Audio
július 31, 2023 By Gedeon Audio Off

Új automata lemezjátszót készít a Pro-Ject

A népszerű Automat A1 lemezjátszó nagyobb, megnövelt tömegű, kifinomultabb hangú változatát
jelentették be Automat A2 néven.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Pro-Ject Automat A2 lemezjátszó Gedeon Audio

Az osztrák gyártó közleménye alapján minden szerethető A1 tulajdonságot megtartottak, viszont számos fejlesztést eszközöltek, hogy a magasabb igényű hanglemezgyűjtők tetszését is elnyerjék. A kettes számot viselő újonc teljesen mechanikus kivitel, mely ezúttal már 7-inches kislemezt is visz a hagyományos LP-k mellett. Kiegészítették 78 RPM-es móddal is, ami régebbi gyűjteménnyel rendelkezőknek előnyt jelenthet.

Pro-Ject Automat A2 lemezjátszó Gedeon Audio

Az automata működés azt jelenti, hogy lejátszás elindításakor nem kell hozzáérni a hangkarhoz, elég megnyomni a start gombot és a kar automatikusan a hanglemez barázdájához vándorol. A gyártó közleményéből olvasható, hogy lejátszás közben az automatika (mivel teljesen mechanikus) nem befolyásolja a hangzást. Ha véget ért a zenealbum, a hangkar automatikusan visszaemelkedik az eredeti helyére és leáll a motor.

Pro-Ject Automat A2 lemezjátszó Gedeon Audio

Módosult a hangkar (erre a típusra 8,3” hosszú, ultra alacsony tömegű alumínium került nagyobb átmérőjű csővel) és a gimbal stabilizátor csapágyazása, mivel e modellen már a valamivel nehezebb Ortofon 2M Red szedi fel a hangokat. A Pro-Ject leírása alapján megőrizték a zenei részletességet és mikro-dinamikát, viszont a 2M RED hozzátesz a testesség és melegség érzetéhez.

Pro-Ject Automat A2 lemezjátszó Gedeon Audio

A lemezjátszóhoz új rendszert fejlesztettek ki a tűnyomás beállítására. Először a csillapított ellensúllyal szintbe kell állítani a hangkart. A csillapítás robusztusabbá teszi a kart és elcsatolja az ellensúlyt, hogy kevesebb rezgés jusson hozzá. Ezt követően a tűnyomást egy tárcsa elforgatásával lehet módosítani, melyet közvetlenül a hangkar csapágyazásra építettek. A Pro-Ject közleménye alapján így gyors, pontos és hatékony módon lehet elvégezni a beállítást és utána is a csapágyazás tengelye fölött marad a gravitációs középpont. Az anti-skating funkció is közvetlenül a hangkar alapzatán állítható be. Mindez osztrák származású, nyolc matt fekete festékréteggel ellátott, masszív MDF vázon helyezkedik el. Pontosabban egy belső alvázon, amely az MDF alatt „lebeg”, elszigetelve a hangkart, a forgótányér csapágyát és a motort. Ez a fajta elcsatolás előnnyé válik, ha a hangfalak a lemezjátszóhoz közel találhatók.

Pro-Ject Automat A2 lemezjátszó Gedeon Audio

A letisztult megjelenésű, Németországban gyártott Pro-Ject A2 lemezjátszó 1199 eurós listaárat kapott, ami az A1 utódjaként nem mondható túl szerénynek és így már nem is pont azon felhasználókat célozzák meg, mint amiről eredetileg szólt a széria. Ha megérkeztek az első darabok és szeretnéd kipróbálni élőben, akkor jelentkezz be itt személyes meghallgatásra!