JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal Gedeon Audio
július 7, 2023 By Gedeon Audio Off

JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal teszt

A JBL Synthesis csapata ismét visszatért a Classic szériához és egy limitált kiadású Black Edition verzióval rukkoltak elő! Azonos retro hangulat, immáron lakk fekete kivitellel, frissített keresztváltóval és hangszórókészlettel, hogy az eddig megismert élettel teli hangzás még több pontosságot kapjon. Lássuk, illetve halljuk, hogy mit tud az új JBL Synthesis L82 Classic hangsugárzó!

JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal Gedeon Audio

A 2-utas design tartalmaz egy 25 mm-es JT025TI1-4 titán dóm magasat és egy 200 mm-es JW200PW-6 cellulóz mély-közepet. Front bass-reflex nyílás, bi-amp képes csatlakozó terminál és front oldalon állítható magas frekvencia szabályzó. Tehát ránézésre, a színétől eltekintve majdnem azonos a ‘régi’ L82 Classic-kal és belbecs szempontjából tuningolták a már eleve sikeres dobozt.

JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal Gedeon Audio

A hangszóró takaró rács a legendás Quadrex megjelenést kapta változatlanul, annyi eltéréssel hogy az is koromfekete, arany árnyalatú jelöléssel.

JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal Gedeon Audio

Az opcionálisan hozzá vásárolható állvány esztétikailag hibátlan is hozzá, de el tudnám képzelni egy négy lábas, méreteiben hozzá illeszkedő fa állványon is, mint akár egy klasszikus Harbeth hangfalat.

JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal Gedeon Audio

A teszteléshez az alábbi eszközöket használtam: Norma IPA-140 erősítő, Fezz EVO Lybra 300B csöves erősítő, Fezz EVO Titania csöves erősítő, Wattson Audio Madison DAC/streamer, Silent Angel Rhein Z1 Roon Core, Silent Angel Bonn N8 Pro switch, Silent Angel Forester F2 tápegység, VIABLUE, Fezz és Titan Audio kábelezés

A JBL Synthesis L82 Black Edition hangfal karaktere egyértelműen fejlődött a korábbi L82 Classic-kal szemben. Főként a részletek körvonalazásában, dinamikában és kontraszt arányban érezni a legtöbb változást. Son Lux- Last Light száma volt nagy meglepetés számomra, ugyanis ez a zene olyan sebességet diktál a teljes frekvencia tartományon keresztül, amit nem minden hangfal vagy szett képes lekövetni. Lüktető, őrült lábdob, pörgős részletek, szinti, vokál, mindezek pedig a végtelenségig vannak modifikálni effektekkel, ami még egy jó adag feladat a hangfalnak. A “káoszt” olyan hibátlanul kibogozva szólaltatja meg az L82 Black Edition, hogy bele se tudtam mibe kötni.

JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal Gedeon Audio

A mély kellőképpen erős volt, de nem sok vagy túlzó ebbe a szobába. Dobhangok részlete és formája kőkeményen csontig hatolóan részletes, kifejezetten precízen kezelte az egész számot. Inkább kemény, mintsem folyós vagy puha a basszusok jelenléte. Sub tartományig nem megy, szóval REL mélysugárzó helyettesítést ne várjunk tőle, vagy azt, hogy az L100 nagyság érzetét hozza. Ettől eltekintve még egy kis teljesítményű Fezz csöves erősítővel is intenzív energiát generál, arról meg nem is beszélve, hogy mit művel a Norma IPA-140 erősítő társaságában! Még öblösebb, nagyobb és izmosabb lesz tőle, a rajzolat és feszesség hasonló marad, talán picit enyhül a keménység, de plusz egy adag háj kerül az alsó frekvenciákra. Kifejezetten jó párosítás Normával, ami nem csak a mélyeknek, de a közép és magas tartománynak is hibátlanul áll.

A közép tartomány kellemes, melegebb tónusú és jazz club hangulatú. Vokál sávok tisztán és közepesen fókuszáltan szólnak, de nem élezi ki technikai stílusban. Az biztos, hogy egyfajta lágyság és selymesség dominál a hangvételben ezen a szekción, viszont párosítással ez tovább élezhető vagy finomítható ízlés szerint. A Norma IPA-140 precízen kitisztítja a képet, még mélyebb teret rajzol, egyre távolabb kerülnek egymástól egyes hangok és a tiszta, puritán vokál sávok határozottabb sziluettet kapnak. Szépen, térben elhelyezve rakja a hangszereket és nem tolakodik ki az arcunk elé egy-egy hang. Nem dominál egyik részleg sem és ettől lesz kellemes a hallgatási élmény, enyhe JBL-es magas fűszerezéssel. Tehát izgatottság nem itt történik, hanem a magasaknál, ami kihegyezetté teszi a hangképet – több részlet, több fény és szöszmötölés hallható, mint amihez szoktam ennél a szériánál. Ez már a Fezz EVO Lybra 300B-vel is igaz, de a Norma híres magas tartománya elég durva plusz információt dob a hangfalak felé, ami egy az egyben vissza is köszön a hallgatásnál.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal Gedeon Audio

Már önmagában a források cserélgetése sok változást hoz a JBL L82 hangjában, szóval legalább annyira érzékeny a szettre, mint bármely jobb hangfal. Wattson Madison tisztasága, nyitottsága egyértelműen jól állt neki, viszont a Pro-Ject X2 + Quintet RED MC szedő a Fezz Gratia phonoval valamiért nem volt az igazi számomra. Érdekes, mert az olcsóbb Pro-Ject Debut PRO lemezjátszó viszont kifejezetten jól állt ide, ugyanazon Fezz Gratia phonoval párosítva. Szóval valahogy ez a Red MC szedő és a Fezz + JBL lánc nem szereti egymást annyira, vagy legalábbis nekem nem jött be. Kicsit zavaros volt a hangkép, hiányzott a dinamika és kellő test a zenéből, amit a Debut PRO pedig kérdés nélkül hozott. Kis kitérés, de le a kalappal a Debut PRO teljesítménye előtt ismét.

Fezz EVO Titani végfok Gedeon Audio

A Debut Pro lemezjátszóra felraktam a szokásos zenéimet, mint például Manu Delago – Metromonk, Sevdaliza és Rambadu – Indrajala. Ez utóbbi meg is mosolyogtatott, hiszen a masszív basszusok hullámzása ezen az L82 hangfalon borzasztóan élvezetes! Izmos, erőteljes, vad, de közben kiemelkedően feszes marad folyamatosan a zene alatt. Így kap kellő levegőt a közép részleg és tudunk arra is fókuszálni annak ellenére, hogy rendesen rángatja a levegőt a mély.

Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Gedeon Audio

Pár nap eltelte után olyan, mintha drasztikusan kinyílt volna a JBL Synthesis L82 Classic hangja. A kezdeti melegebb és lágyabb közép szekció tisztább, élesebb és intimebb irányt vett. A távolság megmarad, a két hangfal vonalától beljebbről nyílik a színpad minden irányba, de a fény mennyiség és hangok pozíciója, artikulációja sokat javult. Szóval frissen bontott, járatlan példány ebből a szériából nem javasolnék “kritikus” hallgatásra, csak alaposan járatottat!

Norma Audio Revo IPA-140B erősítő Gedeon Audio

A JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal elején található magas frekvencia állító gomb érdemel egy pár mondatot. Ennek tekerésével a magasak jelenlétét tudjuk csökkenteni vagy növelni. A minimum állás mintha teljesen le is venné a tweeter jelenlétét a zenéből, míg feljebb tekerve a zene felső sávja intenzívebb lesz. Nem szoktam az ilyesmiket nagy lelkesedéssel használni, de amikor egy sugárzón analóg módon lehet ezzel játszani, akkor mindig kipróbálom. Kifejezetten tetszett a feljebb emelt állás, mert így még több fényt kapott a színpad, a részletek egyértelműbbek lettek,  a pozíciók határozottabbak és így jobban be is invitált a zenébe. Aki nem ezt keresi, az ne piszkálja ezt a kis potmétert, de ha nem bánod, hogy a mikro részletek még több szerepet kapnak, akkor hajrá! Normával levettem a nullás állásba, mert határeset volt már feljebb tekerve, de a Lybránál vagy bármely olyan erősítőnél, ami magasban nem annyira nyitott, mint egy Norma, akkor hatékonyan lehet finomhangolni.

JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfal Gedeon Audio

Összességében nagyon elégedett vagyok az új JBL Synthesis L82 Classic Black Edition hangfallal! Megjelenésük miatt volt bennem izgatottság és a régi verziót is szerettem, de ez egészen más hatást keltett bennem. Megjelenése makulátlan, gyönyörű a fényezése és teljes kivitele. A fekete és arany/bronz színvilág biztos megosztó valamennyire, de egy ilyen ékszerdobozt nem nehéz integrálni a legtöbb nappaliba vagy dolgozószobába. Karaktere klasszikus és egyben modern is. Beton feszes mélyek, analógosabb közepek és nyitott, izgalmas magasak jellemzik, ami még tovább húzható is a dedikált HF szabályzóval. Erősítőre és forrásra általános szinten érzékeny, szóval érdemes mögé pakolni minél jobbat és tudatosabbat, mert hajlandó a változásra és billenésre a hangképen belül. Mély hiányos elektronikát vagy túl tompa középtartományú erősítőt ne rakjunk mögé, inkább a telt és színes, vagy minimum neutrális komponenseket fogja jobban szeretni. Norma és Fezz EVO Lybra nagyon szórakoztató volt mögötte, de el tudok képzelni hozzá Arcam SA, Hegel, Mark Levinson és ehhez hasonló elektronikákat is. (utólagos tapasztalat: Fezz EVO Titania erősítő párosítás tapasztalatok a videóban!)

A JBL L82 Classic Black Edition hangfal meghallatható előre egyeztetett időpontban.