július 30, 2020 By Gedeon Audio Off

VIFA Helsinki Bluetooth hangfal teszt

Bluetooth-os termékekről nem nagyon szoktam videót készíteni, több okból sem, viszont idén nyáron már elég sokszor felmerült a igény nálam, hogy kellene végre egy jó, de hordozható bluetooth-os hangfal. Körbehallgattam pár példányt, a népszerűbbeket is és végül a Vifa Helsinki mellett döntöttem.

A skandináv, tiszta és minimalista termékeket szerintem mindenki szereti, szóval ilyen téren mondhatni hibátlan a Helsinki. Két oldalt a dán Kvadrat textiltervezők szövetborítását láthatjuk, amely akusztikailag transzparens. A hangfal alap váza egy darab tömör alumínium öntvény, erre rájön egy valódi bőrpánt, amelyet a svéd Tarnsjö Garveri manufaktúra készít. A tech gyártók és kézműves manufaktúrák együttműködése mindig izgalmas és tömegből kirívó termékeket eredményez, a Vifa kínálata pedig jó példája ennek a koncepciónak.

Színválasztás szempontjából minden kortárs pasztell árnyalat megtalálható a kínálatban, de mivel mostanság megszerettem a zöldet, így arra esett a választás. Maga a bőr pánt csak a feketénél fekete, a többinél nyers bőr színű, tehát ennek a felülete patinásodni fog idővel. Ezt gondolom lehet cserélni és rendelni utólag a gyártótól, de nekem kifejezetten tetszik, ha picit beérik a színe. Ha valakinek ez gond, akkor érdemes a feketét választani vagy időközönként cserélgetni a pántot.

Méretei 15.6 x 21 x 7 cm, súlya pedig 1.4 kg. Ez az utazóbarát méret felső határa szerintem. Elfér még a táskádban, bőröndben, talán pont az az arány, ami még nem okoz macerát egy hosszabb kirándulásnál sem. Kialakítása elég masszív és még a szövet része is strapabíró, ellenálló. Annak ellenére, hogy a finom formák lágyságot mutatnak, lehet nyüstölni rendesen. Egy erdei kiruccanás során számtalan sáros, homokos helyzetben használtam, de egyik pontja sem karcolható könnyen és a szövet erőteljes szövése sem adja meg magát könnyen. Hosszútávon ez utóbbi lehet, hogy változni fog, de majd beszámolok róla.

Maga a kialakítás nem vízálló, hátul található a 3.5 mm jack és töltő aljzat is nyitottan, szóval a fürdőkádba ne vigyük magunkkal. Bluetooth 4.0 aptX-es vezeték nélküli kapcsolatot fogad NFC technológiával párosítva. Tehát otthoni környezetben a Tidal streamelést kifejezetten meghálálja és egyértelműen meg is jeleníti az extra finomságokat Spotify-al szemben.

A szövet mögött két darab 50 mm-es full-range VIFA alumínium membrános, neodímium mágnes meghajtó dolgozik a frekvenciatartomány teljes szegmensén. Ezen kívül két darab 60 mm-es VIFA mély hangszóró dolgozik az alsó tartományon. Egymásnak mechanikusan háttal lettek elhelyezve, aminek a hatékonyságát további kettő passzív membrán segít, ugyancsak egymásnak háttal elhelyezve. A Helsinki méretéhez képest elég sok dolgot kapunk egy ártatlan külsőbe rejtve.

A frekvenciatartomány elég specifikusan meg van adva, 58 – 18 000 Hz, +- 3 db. Ez nagyon nem jellemző adat Bluetooth termékeknél, de még talán a hifi hangsugárzóknál sem. Sokan sajnos titkolják a valóságot vagy csak szeretnék megelőzni az értelmetlen paraméter hasonlítgatást, ami meghallgatás nélkül egészen megtévesztő lehet. Ennek ellenére egy ilyen kaliberű Bluetooth hangfalnál kifejezetten hatásos, hogy büszkén vállalják a termék képességeit.

A hangminőségről és egyebekről részletesebben a videóban tájékozódhatsz:

Forgalmazó – https://muzix.hu/

Gyártó – https://www.vifa.dk/