Acoustic Energy AE500 hangfal dió gedeonaudio.hu
június 29, 2020 By gedeon Off

Acoustic Energy AE500 Hangfal Teszt – Egy F500 gyilkos?

Az Acoustic Energy AE500-as nagyjából két hete került hozzám és akarva-akaratlanul is egy F500 alternatívaként tekintettem rá. Ára hasonló, 300 000 ft, tehát picivel az Fyne Audio fölé van helyezve és az eddigiek alapján egy igen erős résztvevője lesz ennek a szegmensnek is.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Az AE500-as sorozat a gyártó jelenlegi flagship sorozata, ahol az eddigi elképzeléseiket ötvözik egy baráti áron.

  • 25 mm szénszálas dóm magas sugárzó, öntött alumínium waveguide
  • 125 mm-es szénszálas mély-középsugárzó, 35 mm-es tekercsekkel
  • 18 mm-es RSC MDF hangfaldoboz, két réteg MDF között bitumen erősíti a merevséget
  • Frekvencia átvitel – 45Hz – 28kHz (+/- 6dB)
  • Keresztváltó frekvencia – 2 800 hz
  • Érzékenység – 87 dB
  • Méret – 310 x 185 x 260 mm
  • Súly – 8 kg

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Alapvetően a specifikációkra nem sokat szoktam adni, de ez esetben az anyaghasználat elég jól tükrözi a valóságot, vagy legalábbis a stílus irányzatát. Majd ki fogok térni arra is, hogy az F500-al szemben ez milyen és mi alapján érdemes választani, ha ez az árfekvés szimpatikus neked. Több erősítővel is teszteltem, főként Exposure 2510-el, majd rákötöttem egy NAD 3020i-t is, csak azért, hogy teljeskörű legyen a teszt. Tudom, hogy sokak nem fognak egy 500 000 ft-os erősítőt venni egy ilyen értékű hangfalhoz indulásképpen, így fontosnak tartottam a 3020i párosítást belevenni a tesztbe.

Összességében egy energikus, izgalmas, néha dögösebbnek mondható hangja van. A mélyek meglepőek, nem várnál ekkora hangot a méretétől, szóval a méret hazudtoló faktor bőségesen jelen van. Egészen erős habitusa van, inkább a feszesebb és kontrolláltabb irányt képviseli, de nem egy túlkontrollált száraz érzettel. A lényeg, hogy puhának és folyósnak semmiképp sem hívnám. Modern és könnyűzenére nagyon jól reagál, az instrumentális daraboknál viszont nem húzza a középtartomány maga után a mélyeket, szóval képes egy szellősebb, nyugisabb érzetet is produkálni.

A közepeknél van egy enyhe melegség vagy talán mélyebb tónus benne. Nem rideg vagy érces, szép telt módon hoz elő mélyebb férfi hangokat. A színpad nagyjából a hangfalak vonalából indul, vagy pár cm-el beljebbről. Nem egy túltolt, extra közvetlen hang, ahol a színpad ki van húzva természetellenesen az orrod elé. A magas sugárzó nagyon szépen van ráfésülve az alatta lévő tartományra. Van benne egy szép fegyelmezettség, gyorsaság, tisztaság. Az ilyen hangszóró anyagoknak szerintem sosincs túl fényes hangja, szóval itt sem halljuk ezt, talán a legjobb szó rá a lineáris jellegű. Hoz egy egységes stílust végig, amely nem válogat kicsit sem. Jól élvezhető, kellő részletgazdagsággal, de jól hallani, hogy ez a belépő kategórián bőven túlmutat, értem ez alatt a 200 000 ft-on belül található sugárzókat.

Elég könnyen hajtható szerintem, nem kell hozzá kapásból egy fél milliós erősítő, hogy bárhogy is megszólaljon. A Fyne F500 szerintem nagyon másképp szól egy jobb erősítővel, annak az ereje nem jön elő belépő kategóriás erősítők alatt. Az Acoustic Energy esetében pedig a NAD 3020i meglepően jól kiszolgálta. Minden a helyén volt, mélyek nem tűntek el, a középtartomány meglepően szép tiszta. Ha valaki egy relatív olcsóbb megoldást keres, pláne könnyűzenére, akkor szerintem ez egy jó opció lehet.

Bővebben a videóban:

Forgalmazó – AudioCentrum.hu

Acoustic Energy AE500 Hangfal – Audiocentrum AE500