július 2, 2020 By Gedeon Audio Off

Monitor Audio Bronze 100 Hangfal Teszt – Megéri váltani Bronze 2-ről?

Szerintem kijelenthető, hogy a Monitor Audio Bronze 2 sokak számára a belépőjegy volt a HiFi világába. Első hangfalnak tökéletes, megismerheti az ember, hogy miről is szól ez a hobbi. Sikerének oka főként az akciós 90 000 ft körüli ár volt és a kellő marketing, pedig van és volt is alternatíva mindig. Az új generációs Bronze sorozat áremelkedéssel is jár, de felmerült a kérdés a sok Bronze tulajdonosnál, hogy megéri-e váltani az új 100-as modellre.

  • 25 mm-es C-CAM (kerámia bevonatú alumínium magnézium) magassugárzó
  • 200 mm-es C-CAM mélyközép hangszóró
  • HiVe II bass-reflex port hátul, bordázott kialakítás
  • 52 – 25,000 Hz (Free field)
  • Érzékenység – 87 dB
  • Méretek – 376 x 231 x 325 mm

Méretek szempontjából ugrottunk egy nagyot a régi sorozathoz képest és ránézésre itt megkaphatjuk azt a mélyet, amit sokan hiányoltak a Bronze 2-nél. Kialakítás, vinil és megjelenés szempontjából egyszerűbbnek és olcsóbbnak érződik a Bronze 100-as, pedig 150 000 ft-ért került a piacra. Nyilván a méretnövekedés többletköltséget igényel, de hangzásban ez mennyire érezhető?

Szokásos elemekkel lett tesztelve, Rega Brio és Bluesound Node 2i. Első érzetre egy levegősebb és nyugisabb hangot hallat, mint elődje. A színpad tágasabb és szélesebb, ugyanazon hangok egészen elcsúsznak a térben balra és jobbra, míg a Bronze 2-nél szög egyenesen középről szólnak ezek. Instrumentális, jazz és blues anyagoknál egyértelműen jobban előjönnek a pozíciók és ez főként a közép és felső tartomány habitusából ered.

Mélyekben egyáltalán nem erős, sőt, kifejezetten lágy, puha és folyós, mint a Monitor Audio sugárzók többsége. Enyhe lomhaság jellemző minden zenénél, tehát nem egy gyors és feszes lecsengésű érzetet nyújt. Átlag szobákban, falhoz közel tolva biztosan testesebb lesz, de kontroll nélkül. Elektronikus, Recondite jellegű minimal techno zenéknél előjön az a bizonyos alsó frekvencia, de az ilyen élmény csak ezeken a stílusokon tapasztalható. Klasszikus rock, komolyzene és társai esetében marad a lágyság.

A hangkép összességében közép és felső orientált. Nagyon kihúzza a spektrum felsőbb szegmensét, ahol az énekhangok felhangjai néhol túl élénkek. A pergődobok pattogásai enyhe selymességgel szólalnak fel, de nem túl gyorsak, ezért seprős lecsengés érződik bizonyos hangszereknél. Egyes zenéknél kifejezetten zavaró, talán ezt hívják sokan harsánynak. Artikuláltsága belépő szintet képvisel, tehát nem szeparálja szét aprólékosan spektrum felsőbbik tartományát, így kifejezetten részletezőnek nem nevezném.

Egyeseknek jobb lehet a Bronze 100, mint a korábbi széria. Picivel több és testesebb a mély, levegősebb, de fő karakterében nagyon hasonló, jóformán ugyanolyan. A magas sugárzó elég élénk és erős jelenlétet ad, szóval érdemes letesztelni, hogy neked ez jó partner lesz-e hosszútávon.

Alternatívaként KEF Q350 és Quadral Ascent 20 LE erősen javasolt meghallgatásra.

A gyártó – https://www.monitoraudio.com/