Arcam SA30 erősítő teszt gedeonaudio.hu
november 28, 2020 By gedeon Off

Arcam SA30 hálózatos erősítő teszt

Az Arcam erősítők úgy robbantak be a látóterembe, mint egyfajta megváltás. A 300 000 – 500 000 Ft,-os árfekvés szenved a valóban jó integrált erősítők hiányától, amiben tisztességes DAC és phono is van, így az SA10, SA20 telibe találta az igényeimet. Ha viszont ugyanezen Class G topológiát és karaktert szeretnénk, de streamer funkciókkal és Dirac kalibrációval, akkor érdemes feljebb nézelődni a 888 000 Ft,-os Arcam SA30 erősítő felé!

Az Arcam SA30 egy G osztályos sztereó erősítő, teljes körű hálózatos funkcionalitással. A 2 x 120 (8 ohm) watt kimenő teljesítmény nagyobb hangfalak mögé is elég, ami gyártói lifestyle fotók alapján akár egy JBL L100 Classic-ot is jelenthet. A szokásos vonalszintű analóg RCA bemeneteken túl egy phono előerősítő is adott, és a 32-bit ESS 9038K2M DAC chip digitális koax, optikai aljzatok formájában jelenik meg. Az eARC HDMI csatlakozó a TV-s összeköttetést egyszerűsíti, hogy minél gyorsabb és pontosabb filmes élményt kaphassunk. Rövid tesztelésből kiderült, hogy az optikai bemenettel szemben enyhe javulás tapasztalható, így ezt érdemes használni.

Arcam SA30 erősítő teszt gedeonaudio.hu

A forrás is integrálásra került Google Chromecast, AirPlay 2, UPNP, Roon endpoint, Spotify Connect és Tidal Connect formájában, ez utóbbi pedig MQA támogatással jár. Ez nagyjából lefed minden kurrens szolgáltatást, de extraként még egy Dirac Live szoba akusztikai korrekciós rendszert is kapunk. Ezzel finomhangolni lehet a rendszerünk hangját, hogy a helység káros jellegzetességeit ellensúlyozzuk, javítsuk.

Arcam SA30 erősítő teszt gedeonaudio.hu

A tesztelés végig a Revel Concerta F36 és Fyne Audio F500 hangfalakon történt, főként Tidal Connect-en keresztül. Kábelezés a szokásos VIABLUE X-60 és SC-6 AIR volt, IsoTek EVO3 Polaris tápszűrővel.

Mennyit javít a Dirac Live?

(A Dirac Live felvételek, fotók sajnos eltűntek, így azokat nem tudom megosztani)

A szobámban, főként a hallgatási pozícióban 60-70 Hz-nél egy határozott kiemelés hallható, talán pont ezért is érzékelem az állványos hangfalakat olyan mély erősnek néha, viszont 20-30 Hz között egy mély gödörbe torkollik a frekvenciagörbe. Ez fel is tűnt még a Dirac mérés előtt, hiszen pontosan ugyanezt a hangfalat hallgattam a HáziMozi Stúdiónál korábban, ahol a Lyngorf TDAI-3400 RoomPerfect rendszerével kalibrálták. Ott jóval levegősebb, feszesebb volt a hangkép alsó fele, viszont itthon kifejezetten mély nehéz és dús hangot adott. Ez mint ki is derült utólag a mérésnél, nem a természetes karaktere volt a sugárzónak, tehát a HMS kollégák kiegyenesítették a görbét.

Arcam SA30 erősítő teszt gedeonaudio.hu

A 60 Hz-es búgás eltűnt és jóval homogénebb mélyek jelentek meg, az alsó pár 10 Hz több szerepet kapott a térben, sőt, ennek egy részét szerintem nem is lehetett kihallani korábban. Ez erősen kihatott a közép szekcióra is, tisztább és intimebb lett minden egyes hang. A spektrum felső 1/3-a is talán túl korán süllyedt, ami a Dirac Live kalibrálás után felemelkedett és egyszerűen szólva csak világosabb lett. Egy gombnyomással lehet kapcsolgatni a beállított ‘mérések’ között, ami szuperül rámutat az eredményre és akár igény esetén váltogatható is.

Arcam SA30 erősítő teszt gedeonaudio.hu

Az Arcam SA30 hangja

Karakterre teljesen azonos az irány, mint amit az SA20-nál tapasztalni, de több erővel és tónussal bizonyos hangszerek körül. A kontroll és feszesség több életet kap a növekedett izmosság miatt, de a hangkép félig közvetlen marad. Nem mászik bele az arcunkba minden énekhang, de nem is az a “beülős” fajta, ahol eltávolodik tőlünk a zene közepe. Enyhén kilép a térből, csak annyira, hogy tapintható legyen, de ne túlzó. A fő fókusz a levegőmennyiségen és szeparáción marad egy nyugodt hangvétellel. Nem erőszakoskodnak a magasak sem az Arcam + Revel szettnél, tehát enyhe selymesség felfedezhető egy akusztikus gitár éles pendüléseinél, de azt tapasztaltam, hogy ez inkább a Revel stílusa, mintsem az Arcam erősítőé.

Arcam SA30 erősítő teszt gedeonaudio.hu

Az Arcam SA30 a teljes spektrumon keresztül megfogott és tiszta, ami a mélyek gyorsaságától indul. Van benne erő, kraft és jól érzékelhető módon irányítja a hangfalak membránját. A hangkép további részén végig ez a stílus van jelen, ami az artikulált közepeknél nyer igazán értelmet. Ezért is tartom érdekes kombónak a Revel sugárzóval, hiszen az alapvetően nyugodt és lágy szeretne lenni, ami egy túl laza elektronika társaságában biztos tovább puhul. Itt viszont mélységben az enyhén előrehozott színpadtól lépcsőzetesen bővül a tér hátrafelé, aminek a lágy megvilágítása végig érzékelhető.

Arcam SA30 erősítő teszt gedeonaudio.hu

Filmeknél és videójátékoknál az Arcam ereje és határozott dinamikai játékossága ütős élményt adott, ami a finomkodó erősítőkkel szemben egy lényeges megváltás lehet sokaknak. Az HDA sorozat az eddigi tapasztalatok alapján az embereknek lett fejlesztve, és nem maguknak a fejlesztőknek. Benne van a finomság, dögösség, érzékiség, de még funkciók szempontjából sem kell kompromisszumot kötni, hiszen agyig pakolták. Egy dobozos erősítő + forrás kombókból Dunát még nem rekeszthetünk, csak majdnem, viszont igazán jól használható termék, ráadásul jól eltalált karakterrel már pláne nincs olyan sok. Nem is véletlen, hogy idén nyert EISA díjat.

Arcam SA30 erősítő teszt gedeonaudio.hu

Bővebben a videóban:

Fő jellemzők

 • Class G, toroid táp
 • 2 x 120 watt (8 ohm)
 • Dirac Live akusztikai korrekciós rendszer (tartozék mikrofon és kiegészítők)
 • 32-bit DAC Sabre ESS 9038K2M
 • 3 analóg RCA bemenet, 1 jack, 1 pre-out kimenet
 • eARC HDMI csatlakozó
 • phono MM és MC bemenet
 • 2 digitális koax és optikai
 • Google Chromecast, AirPlay 2, uPnP
 • Tidal Connect és Spotify Connect
 • Roon endpoint, MQA támogatás
 • Arcam Control applikációs vezérlés
 • IP vezérlés, USB-A tápellátás
 • 12 kg