lyngdorf tdai3400 erősítő teszt gedeon
szeptember 3, 2020 By Gedeon Audio Off

Lyngdorf TDAI-3400 erősítő teszt – A Legokosabb!

A fejlett digitális világ korszakában egyes gyártók a klasszikus analóg elképzelésekkel ellentétes irányba indulnak el, ahol az akár sok 10 éves tapasztalatokat és hiedelmeket érdemes félrerakni és csak a hangra koncentrálni. A Lyngdorf is ezen újszerű és emberbarát hozzáállású márkák közé tartozik, ahol a phono előfok helyett saját fejlesztésű szobaakusztikai rendszert kapunk a számtalan további funkció mellett.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

A Lyngdorf TDAI-3400 sztereó erősítő teljes körű megoldást kínál, bármilyen forrást is szeretnénk használni. Nyilvánvaló, hogy főként digitális jelekre van kihegyezve, hiszen a beépített streamer egység Spotify Connect, AirPlay, DLNA/UPnP és Roon Ready lehetőségeket kínál. Ha ezek egyike sem megfelelő és külső forrást használnánk, akkor a 3 x optikai, 2 x koax, 1 x AES/EBU, 1 x USB-B és 2 x USB-A áll rendelkezésünkre, amik 192kHz/24bit – 384kHz/32bit jeleket fogadnak.

lyngdorf tdai3400 erősítő teszt gedeon

A TDAI-3400 modulárisan bővíthető további csatlakozási lehetőségekkel, mint például analóg és HDMI panel. A nálam lévő teszt példány tele is lett pakolva, így további RCA és XLR bemeneteket várják a feladatot.

lyngdorf tdai3400 erősítő teszt gedeon

Hálózatos erősítőkhöz mérten itt is applikáció jár a készülékhez, amely saját fejlesztés és nem egy másik gyártó integrálása. A szokásos bemenetválasztáson, hangerőszabályzáson és DLNA, USB böngészésen kívül különböző ‘EQ’ és RoomPerfect akusztikai kalibrációkat állíthatunk. Az EQ itt Voicing elnevezést kapott, amely nem véletlen, hiszen a mezei equalizer-nél ez jóval finomabb és okosabb élményt nyújt. Összesen 15 hangkép közül választhatunk, amely különböző helyzetekre és zenékre lehet alkalmas. Ha az adott zene enyhén mélyszegény, akkor Bass 1 és Bass 2 lesz a barátunk, de filmnézéshez is adottak a lehetőségek, ha hatásosabb élményre vágyunk. A Voicing-ban rejlő lehetőségeket imádtam használni, pláne hogy rendszeresen cserélgettem a hangfalakat, forrásokat, amik mindig valamilyen új helyzetet hoztak. Finomhangolásra viszont nem ez a fő eszköze a Lyngdorfnak, hanem a RoomPerfect rendszer és további beállítások, amik az erősítő IP címére csatlakozva érhetőek el böngészőből.

Peter Lyngdorf gyermeke a RoomPerfect, a közel 20 éves kutatás és fejlesztés eredménye. Ez egy intelligens szobaakusztika kalibrációs rendszer, ami a Lyngdorf TDAI-3400-ba építve érkezik. Jár hozzá egy mikrofon és állvány, amelyet első beüzemeléskor erősen ajánlott használni. Sztereó erősítőknél ez igen ritka, pedig megdöbbentő különbségeket hoz az eredmény. A szoba különböző pontjaira kell elhelyezni a mikrofont, a TDAI-3400 pedig végigfuttatja a saját hullámait, ami alapján beméri a szoba egyedi adottságait. Tehát nem csak a sweet spot-ot méri, hanem minden mást is. Esetemben nagyjából 10 pozícióban történt mérés, ami a Focus és Global funkciók miatt fontos. Szoba függő nagyon, hogy hányszor érdemes mérni, de az erősítő kijelzője mutatja, hogy hány százalékos pontossággal értelmezte eddig az akusztikát. A Focus a sweet spotban lévő lehető legjobb hangot jelenti, míg a Global kiszélesíti a hangot, hogy a szoba más pontjain is az átlagnál komolyabb minőséget kapjunk. Egy Bypass funkcióval az egész kikerülhető, de már 3 másodperc után is hallani, hogy tilos Peter Lyngdorf fejlesztését elhanyagolni. A szobát nem szükséges elhagyni, mert jóformán nem számít, hogy 2-3 ember ott ácsorog a szobában, a végeredmény változatlan. Ez a RoomPerfect, de mit is jelent ez hangban?

lyngdorf tdai3400 erősítő teszt gedeon

A tér és szeparáció olyan különbséget mutat, mintha egy másik erősítő szólna. Az akusztika az egyik legnagyobb tényező minden rendszer esetében, amit szerintem a felhasználók nagy része teljesen figyelmen kívül hagy, de ez érthető is, hiszen nincs ilyen rendszer a sztereó erősítők többségében, csak a házimoziknál terjedt el. Bútorok tologatásával, panelekkel és textíliákkal nyilván lehet kísérletezni, de ilyen eredményeket nem tapasztaltam még. A lényeg, hogy a RoomPerfect rámutat az akusztika korrekciónak az erősségére, végeredményben pedig egy definiáltabb és részletekre figyelmesebb hangot kapunk. Bypass esetén szűkül a tér a hangok között, ami már rég nem a rossz kategória, de mint hallható, ez bőségesen javítható tovább. A Global módra kapcsolva a minőség hasonló, de a szoba többi részén testesebb mélyeket kapunk, ami nem kritikus zenehallgatás, csak háttérzene esetén tökéletes.

Ezt a három RoomPerfect módot távvezérlőről és applikációból is kapcsolgathatjuk.

A Lyngdorf TDAI-3400 egy teljesen digitális erősítő 2 x 400 watt (4 ohm) kimenő teljesítménnyel. A 8.2 kg az Equibit™ technológiájukon alapuló, extrém gyors MOSFET designt rejt. Ennek eredménye az alacsony teljesítménynél tapasztalt teljes dinamika tartomány, amit talán csak a Hegel erősítőknél hallottam eddig. Az erősítő házának kialakítása olyan passzív hűtést nyújt, ami nem igényel zajjal járó hőkezelést, így relatív alacsony üzemi hőfok mellett, teljesen csendben dolgozik.

lyngdorf tdai-3400 erősítő teszt

Az erősítő bal oldalán tágas kijelző mutatja a lényegi információkat, mint a bemenet, jel felbontás, hangerő és természetesen a menüt, funkciókat is itt böngészhetjük. A hangerőszabályzó a nagy kedvencem a beszállítóval egyetemben, mert roulette kerék módján pörgethetjük. Ahogy forog, úgy finoman emeli és csökkenti is a hangerőt, de nem kell félni, mert jó erősen rá kell pörgetni, hogy drasztikusan változzon. Az applikációban látható hangerőszabályzó ennek a tükrözése, tehát itt ugyanígy pörgethetjük az ujjunkkal. Ez csak egy kis érdekesség, de kifejezetten élvezetes a napi használatok mellett.

lyngdorf tdai3400 erősítő teszt gedeon

Hang és párosítás

Lyngdorf szett

Ahogy a Lyngdorf videóban említettem, a saját hangfalaival (MH-2) és mélysugárzóival (BW-2) volt a legegységesebb a hangkép. Egyenes és feltáró, de nem túlzóan nagy felbontású hangja volt, aminek minden egyes zenei stílus jól állt. Ekkor mutatta meg igazán, hogy a TDAI-3400 mit is tud.

lyngdorf tdai3400 erősítő teszt gedeon

JBL Synthesis L82 Classic

Élvezetes, dögös, de a JBL Synthesis hangot nem támasztja alá azzal a kedvességgel és habitussal, amit talán igényelne. Ez főként a stílusról szól és nem a minőségről, szóval erősen személyes preferencia függvénye. Karakteréből veszít egy picit és a Lyngdorf tisztasága, rendezettsége jön elő, ami a JBL rugalmasságát is megmutatja hallható mértékben.

Revel hangfalak

A Lyngdorf és Revel zseniális kombó! Hasonló a céljuk, ami a tágas, finom és gazdag stílusban jelenik meg. Enyhén fényes és jól megvilágított színpadot rajzolnak együtt, zenékben nem válogatnak. A kis Revel M126Be monoton mély erős zenéknél önmagában nem ad falszaggató hangot, szóval vagy egy mélysugárzót érdemes hozzá párosítani, vagy az álló Revelt kell választani. Instrumentális, hangszeres, vokál központú anyagoknál hibátlan élményt nyújt ez a párosítás.

revel m126be hangfal

Dynaudio Evoke 20

Az Evoke 20 hangja elég puha és selymes, minden tartományban, aminek jól áll, ha egy határozottságot kap támogatásnak. Ha a könnyű hang tetszik, de azért kellő részletgazdagsággal, akkor jó kombó, de nekem személy szerint nem volt a stílusom. Szeretem ha kicsivel jobban harap a közép és felső tartomány, egy kis agresszív fellépés mindig szórakoztató a hangban. A Lyngdorf kalibrálásán keresztül ki lehet hozni belőle egy izgalmasabb hangot, de azt gondolom, hogy akkor már egyszerűbb egy Revel hangfalat venni hozzá és megspóroljuk az állítgatásba ölt időt.

Audio Solutions Figaro B

Az Audio Solutions tartalékát nem minden erősítő képes kihozni, a nagyon minimum a Vincent Audio SV-227MK szerintem. A Lyngdorf TDAI-3400 egy ideális partner hozzá, amivel az instrumentális zenéknél tapasztalt finomabb mélyeket kihúzhatja kellő kalibrációval és korrekcióval. A Bass 1 Voicing beállítás ad neki egy extra erőt, míg a közép és felső tartománybéli analitikus érzetünk megmarad, egy könnyebben fogyasztható stílusban.

audio solutions figaro b hangfal teszt gedeon

Konklúzió

A Lyngdorf TDAI-3400 egy kétség nélküli high-end erősítő, aminek a tudása és szolgáltatása a klasszikusan elvárható szinten bőven túlmutat. A RoomPerfect rugalmassága szélsőséges helyzeteket is orvosolhat, amit máshol ilyen szinten nem kapunk meg. Hangminősége a digitális világban elvárható lényegre törő, de határozott irányt képvisel. Színtelen és könnyű hangja maximum azoknak nem fog tetszeni, akik direkt valamilyen izgatottságot és elektronikából eredő “jelmodifikálást” keresnek.

Tesztelhető és rendelhető a Gedeon Studioban – TDAI3400