Keresés
augusztus 13, 2020 By Gedeon Audio Off

Vincent SV-227MK hibrid csöves erősítő teszt

A Vincent erősítőknek elég nagy kultúrája alakult ki itthon, számtalan boldog tulajdonos büszkélkedik a hibrid csöves példányokkal. A német gyártó kicsit sem kispórolt elektronikáit az ár-érték arányuk miatt is imádják olyan sokan, szóval bőségesen ideje volt már, hogy utána járjak ennek a hype-nak egy Vincent SV-227MK csöves erősítő teszt formájában!

A Vincent SV-227MK hibrid elektroncsöves integrált sztereó erősítő 2 x 100 watt (8 ohm) kimenő teljesítményt ígér egy túlméretezett közel fél kilowattos toroid trafó társaságában. A koncepció 3 darab 12AX7 csővel fűszerezett hang, amely pár vélemény szerint cserélés esetén egy kategóriával feljebb emelhető. Tehát a bővítési és kísérletezési lehetőség adott, amit személy szerint nagyon kedvelek. A teszt során a gyári csövek maradtak végig, szóval minden hangminőség kapcsán tapasztalt vélemény ennek megfelelően értendő.

A 20 kg súly magától értetődő minőséget sugall, amely az erősítő minden további pontján érződik. Masszív fém előlap, gombok és stabil alátámasztás. Az előlapon található minden alapvető funkció, mint például EQ, Loud(ness) gomb, bemenetválasztó, potméter és AB hangsugárzó kapcsoló. Ez utóbbi hasznos lehet, ha valakinek több hangfala is van, esetleg két külön szobában. A négy analóg RCA bemeneten kívül digitális koax és optikai lehetőséget is kapunk, amely 24 bit / 194 kHz jeleket fogad a forrástól. Egy integrált erősítőtől nagyjából ennyit várok el, még egy phono előerősítő tetszene, de ha az dobna egy 100 000 ft-ot az áron, akkor jó ez az SV-227MK így, ahogy van.

A távvezérlő teljes fém konstrukció, 10 pontos nagyjából. Alapvető funkciókra van kihegyezve, tehát némítás, hangerőszabályzás és bemenetválasztást. Számtalan gyártó műanyag, és abból is a legalja minőséget adják tartozékként az erősítőkhöz, szóval ez kifejezetten egy plusz pont a Vincent-nek. Sok apró figyelmesség igenis számít, hiába csak bemenetet választunk rajta néha.

A Vincent SV-227MK hangja

Bekapcsolásnál várni kell egy 10-15 másodpercet nagyjából, hogy készen álljon a munkára. Egy kis előmelegítés ajánlott, legtöbb csöves konstrukciónál határozott változások észlelhetőek. Ennél az SV-227MK modellnél nem drasztikus a differencia, de mindenképpen hallható, hogy már üzemi hőmérsékleten van. Közvetlen a Hegel H120 után kötöttem be és a különbség stílusban hatalmas. Kifejezetten maszkulin, erőteljes és dús hangja van. Kedvenc tulajdonságom benne, hogy a legkisebb és szerényebb mélyekkel rendelkező hangfalakból is kihoz egy olyan szintet, ami nem lenne elvárható. Tökéletes példa rá a Quadral Ascent 20 LE párosítás, ahol az én 35-40 nm2 közti szobámban is egy olyan teljes körű és testes érzetet adott, amit más rendelkezésre álló elektronikákkal nem produkált.

A legtöbbet a jelenlegi referencia sugárzómmal hallgattam, az Audio Solutions Figaro B-vel. Itt ugyancsak eddig nem hallott mélyek jöttek elő, ami kifejezetten imponált a Figaro-nak. Tudjuk, hogy ez a hangfal nem a mélyekről szól, nem akar hatásvadász lenni és egyes deep house, techno, electronica anyagoknál a legalsó sub jellegű tartományból hiányzik egy adag erő, ha nem a hozzá illő erősítőt kapja társnak. A Vincent SV-227MK izmos és lágy tónusú mélye szépen kiegészíti a Figaro B alját, határozottan jól működnek együtt. Az Audia Flight FL3S természetesen finomabb és érzékibb volt közép és felső tartomány szempontjából, de nem rémlik, hogy ilyen lendület volt a spektrum alsó felénél.

Sokan ‘meleg’ jelzővel illetik a Vincent hangját, amivel nem teljes mértékben értek egyet. A mélyek dagadt stílusát valóban egy enyhe lágysággal vegyíti, de ez még nem tipikusan meleg számomra. A középtartomány, vokálok, hangszerek valóban nem élénkek, ércesek és túlbuzgóan közvetlenek, tehát erre talán rá tudom fogni, hogy melegebb tónus. Viszont jóval több fókusz, irányítottság és fegyelem hallható a térben, ami a klasszikus csöves konstrukcióknál más rajzolattal jelenik meg. A magas szekció nyitott stílusú, nem érzel rajta fedettséget és korlátot, amely lefogná valamely ponton a teret. Egyedül a handpen hangszernél (Manu Delago – Metromonk) érezni az élesebb hangoknál, hogy pici csillogás jelenik meg a térben. Ez erősen magassugárzó függő, tehát ha élénk a hangfalad, akkor emelkedettebb és fényesebb hangot kaphatsz. Ezen kívül határozott, gyors és gazdag stílust nyújtott a Vincent SV-227MK minden rákötött hangfalon.

A DAC

A DAC szekcióról pár szót említenék, mivel több esetben is javasolnám a használatát. Ha a digitális bemenetek csak a TV összeköttetésére kellenek, akkor nem érdemes túlságosan aggódni emiatt, de digitális futóművek (CD lejátszó, streamer) utáni felhasználásra nem mindegy, hogy mit használunk. Esetemben a Bluesound Node 2i streamer volt jelen, amivel tesztelni tudtam a Vincent DAC képességeit. Digitálisa koaxon és analóg RCA-n keresztül is ráköthető az erősítőre a forrás és egy egyszerű bemenetválasztással tesztelhető, hogy melyik eszköz DAC részlege szimpatikusabb. A Node 2i saját DAC-ja egyértelműen visszaesés hangminőségben, a mélyekből határozott mennyiséget és definiáltságot vesztettem és egy szokásos fedettség is megjelent. Ennek eredménye, hogy a vokálok több fókuszt kaptak a zenéknél, mivel a spektrum alja és teteje lezuhant egy jelentős mértékben.

A Vincent saját DAC szekcióját használva a mélyek erősebbek, részletesebbek és egyértelműen tudatosabbak. A frekvencia tartomány felső részén visszajön az aprólékos stílus és enyhe fény, amitől minden szempontból egy részletgazdagabb, több információt mutató hangot kapunk. Szigorúan a közepét nézve nem mondanám jobbnak az egyiket, inkább csak másnak. Végeredményben viszont a Node 2i saját DA konvertere biztosan gyengébb.

Összesítve a Vincent SV-227MK egy nagyszerű erősítő, hatalmas tartalékkal. Nagyobb álló, teljesítmény igényesebb hangfalakhoz is röhögve áll oda, hogy elvégezze a melót. A halk hangerőn nyújtott dinamikatartománya és testessége ugyancsak meggyőző, stílusában pedig könnyen hallgatható és kellőképpen részletekkel dús. Az integrált erősítő és DAC kombináció egy hosszútávú választássá teheti sokak számára, erre lehet alapozni széles körű komponensekből álló rendszert.

Bővebben a Vincent SV-227MK hibrid erősítőről a videóban:

Forgalmazó – https://streamaudio.hu/

Specifikációk

 • Frequency Response: 20 Hz – 20 kHz +/-0,5 dB; 20 Hz – 50 kHz +/-2 dB
 • Nominal Output Power RMS/8 Ohm: 2 x 100 Watt
 • Nominal Output Power RMS/4 Ohm: 2 x 196 Watt
 • T.H.D.: < 0.1 % (1 kHz, 1 Watt)
 • Input Sensitivity: 280 mV
 • Signal-Noise-Ratio: > 90 dB
 • Input Impedance: 47 kOhm
 • Max. Power Consumption: 320 Watt
 • Inputs: 4 x Stereo RCA, 1 x Optical, 1 x Coax
 • Outputs: 1 x Stereo RCA Rec Out, 1 x Stereo RCA Pre Out, 2 x Power Control, 4 x 2 Speaker Terminals
 • Playable Digital Formats: WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA
 • Tubes: 3 x 12AX7
 • Colour: Black or Silver
 • Weight: 20 kg
 • Dimensions (WxHxD): 430x150x435 mm