JBL L82 Classic hangfal gedeon studio
augusztus 14, 2020 By gedeon Off

JBL L82 Classic Hangfal Teszt

A legendás JBL L100 újradolgozott Classic változata elég nagy sikert aratott világszerte és nálam is örök nyomot hagyott. Természetes és hangulatorientált hangjával a legtöbbeket elvarázsolja, de mi a helyzet a kis tesóval? A JBL L82 Classic mérsékeltebb áron kínálja ugyanazon elképzelést, de vajon hogyan viszonyul a két sugárzó egymáshoz?

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Az L82 Classic egy méretes állványos sugárzó, amit szigorúan a saját állványával javasolnék, már csak a design része miatt is. A JBL saját technológiáit és megoldásait mind tartalmazza a retro kinézetű doboz. Az oldallapok valódi szatén dió furnér borítást kaptak és a hangszórótakaró selyem a klasszikus Quadrex hab design, amelyet három színben választhatunk, kék, narancs, fekete.

A JBL L82 két utas design az L100-al szemben, ami ugye 3 utas már. A magas sugárzó 25 mm-es titán dóm kialakítás (JT025TI1-4), határozottan ívelt waveguide-ba ültetve. A gyártó szerint a nagy tesóval megegyező komponenseket használtak itt, de stílusra egészen más lett, szóval erre muszáj kitérni majd kicsit. A mély-közép egy 200 mm-es fehér cellulóz (JW200PW-6) membrán, amely fölött lett elhelyezve az előre néző bass-reflex nyílás.

Kialakítása, megjelenésre és anyaghasználatra rá lehetne fogni, hogy nagyjából ugyanaz lesz, mint az L100 Classic. Az érdekesség, hogy összességében másképpen csapódik le a hangja, több szempontból is. Nyilván más méret és egy hangszóróval kevesebb, de nem érzem visszalépésnek, inkább egy alternatívának, ami az árát tekintve nagyon jó hír, hiszen közel 1 000 000 ft-al olcsóbb a legendás sugárzónál.

A JBL L82 Classic magas sugárzója finomabb és selymesebb élekkel szólal meg, nem annyira izgága és pattogós, mint a nagy tesó. Szerintem ez a prezentáció többeknek kifejezetten élvezhetőbb lesz hosszútávon, mivel nem annyira tapintható és egyértelmű minden az információ felsőbb szegmensében. Gyorsaságra és határozottságra egészen hasonló, ami betudható a titán anyaghasználatnak, de erősen cin és pergődob orientált zenéknél sem lesz túlbuzgó. Személyes preferencia alapján ez a része  szimpatikusabb, mint az L100 Classic.

A középtartomány természetes habitusa itt is fő szempont. Vokálok és bármely valódi hangszer rezgései és tonalitása az eredeti atmoszférát tolmácsolja, ez az, amiről a JBL Synthesis szól. Levegősség, túlzott rétegelt szeparáció szempontjából nem húzza szét a teret irtózatos méretűvé. Ha egy klasszikus Beatles jellegű zenét hallgatunk, akkor a studió vagy utómunkából kikevert hangulatot adja át, de nem viszi el végletekig a hangok ütközési pontjait. A legjobb jelző a stílusára talán az, hogy nagy és kerek. Mindennek van egy határozott és erős jelenléte, mintha az első sorban ülnénk egy koncerten. Ha számodra egy “hifisebb”, levegősebb érzés kell, akkor a Revel egy egyértelmű alternatívája ennek a JBL Synthesis világnak.

A mélyek dögösek és határozottak, ami ugyancsak enyhén grandiózus módjára szólal meg. Techno, electronica, house zenéken nincs kérdés, arcodba kapsz minden egy olyan adag lapáttal, hogy csak nevetni fogsz végig, amíg a zene szól. Nagybőgők és egyéb vonós hangszerek alsó rezgéseinek természetessége az instrumentális zenéket hallgatók számára szimpatikus lesz, mert ezek érzéseit nagyon szépen közvetíti. Félhomályos fények, 30-40 ember és közvetlen előtted pár méterre játszik 3-4 zenész – ez az, ami várható egy JBL Synthesis hangfaltól.

Az eddig leírtak pedig magától értetődő különbséget tesznek mondjuk egy Revel és JBL Synthesis között. Utóbbi nem a részletek és apróságok felnagyításáról szól, nem próbál lenyűgözni és talán igaza is van. Egy Revel ezzel szemben tágasabb és finomabb stílusban ad elő mindent, ami nyilván egy teljesen más zenehallgatónak lesz szimpatikus. Ha esetleg nem vagy elégedett a jelenlegi rendszereddel, akkor érteni kell azt, hogy nem feltétlenül kell többet költeni, hogy jobban tetsszen a hangzás. Ugyanazon árfekvésen belül egészen más világokat fedezhetsz fel, csak meg kell találni azt, ami specifikusan téged szólít meg.

Tesztelhető a Gedeon Studio szobában!

Bővebben a videóban:

Forgalmazó – https://www.hazimozistudio.hu/